Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Keserédes boldogság (Archívum)
Almási Tamás Sejtjeink című dokumentumfilmje a tévében
Szerző: I-Web.hu
2002. december 18. 16:18


A hazai dokumentum film jó ideje már csak ritka vendég a mozikban. Az idei Filmszemle premier státusa, az átütően lelkes fogadtatás már jelezte, hogy kiemelkedő műről van szó. A film olyan házaspárokról szól, akiknek nem született gyermekük, pedig nagyon vágytak rá. Számukra egyetlen esélyt a mesterséges megtermékenyítés, a lombikbébiprogram nyújt.

A kamera több éven át követte három házaspár küzdelmét, amit a várva várt gyermekért folytattak. A sors igazságtalansága komoly erőpróba elé állította a szereplőket. Az orvosi beavatkozások sora felborította normális életmenetüket. A film alatt végig érezhető, az állandó készenlét folyamatos feszültséget okozott a párok között. A kényszer szabadságok, az állandó munkahelyi hiányzások frusztrálták a házaspárokat és környezetüket.

A program sikerének esélye nem túl bíztató, van, aki szerencsés, van, akinek rengeteg próbálkozást kell kiállnia. A kudarc megviselte a szereplőket, az okokat egymásban keresték, egymást hibáztatták. Más párok erejét megsokszorozta a kudarc. Kapcsolatuk mélyebbé vált, még elszántabban harcoltak a gyermekért. Biztos recept, azonban nincs. Sokaknak segít a modern orvostudomány, az új gyógyszerek is növelik az esélyt. Másoknál nincs magyarázat a kudarc okára. Az biztos, a lelki tényezőknek óriási szerepe van a küzdelemben.

A film helyszíne a Budai Meddőségi Centrum, ahol a lombikbébiprogram egyik hazai szaktekintélye, dr. Konc János és munkatársa, Kanyó Katalin biológus vállalták a szereplést. "...és mégsincs terhesség, persze vannak ismeretlen tényezők...Sajnálom szegényeket, nem borulok ki, profi vagyok. Ez az életünk, hogy nem sikerül. Háromból, négyből sikerül egy." (Dr. Konc János főorvos)

A film során három házaspárral találkozunk. Györgyi és Karcsi három próbálkozását követhetjük nyomon. Mindegyik sikertelen. Se lelkileg, se anyagilag nincs esélyük még egy műtétre. "Az az érzésem, hogy az ember mindig szembe akar szállni a természettel, és ez soha nem fog neki sikerülni." (Karcsi)

Éva és János másodszorra sikerrel jár. Mindkét beültetett petesejt, életképes. Házat vásárolnak, berendezkednek a két gyermek fogadására. Szüléskor orvosi műhiba lép fel, így az öröm nem teljes, csak a kislányt sikerül hazavinniük. "Szerintem Magyarországon a meddőség szégyenbetegség, amelyről nem beszélünk, csak pusmogunk." (János)

Tündi és Laci négy éve járnak a budai központba, nem adják fel, bizakodóak. És van is miért, végre sikerült a műtét. ányikreikkel végre teljes a család. A három történet is tükrözi, mennyire kiszámíthatatlan a program sikere. A film igyekszik eloszlatni a témával kapcsolatos előítéleteket, és szeretne számos hasonló problémával küzdő páron segíteni.

A kilencven perc legnehezebb pillanatai az eredményhirdetések voltak. A petesejt levétele után tizennégy nappal vért vesznek a nőtől, és pár óra múlva, meg tudják mondani, hogy teherbe esett-e. A hetekig tartó kezelés, a beavatkozássorozat, és főleg az azt megelőző, esetleg többéves gyermek utáni vágyakozás alatt is csak erre várnak a párok. A film feszültségét, erejét és drámáját éppen az adja, hogy a forgatás alatt senki sem tudhatta, mi történik majd. A Sejtjeink egyik legnagyobb erénye, hogy megőrizte ezt a kiszámíthatatlanságot és elevenséget.

A forgatás három évig tartott, és öt pár történetét követte nyomon. A közel ötven órányi anyagból kellett kilencven percet összevágni. A film elkészülte után fél évvel, Györgyi természetes úton teherbe esett. Aki kíváncsi mind az öt párra, és többet akar tudni a mesterséges megtermékenyítésről, nézze meg a film alapjául szolgáló ötrészes sorozatot, amelyet a Duna Televízió tűz majd műsorára. Magát a Sejtjeink című dokumentumfilmet a Magyar Televízió 2002. december 19-én 20 órától vetíti.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!