Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kulturális séta Prágában (Archívum)
Éttermi bemutató a Károly-hídon
Szerző: Reg?s Csilla
2002. december 13. 11:52


Sokan állítják, hogy Prága a zene városa. Valaha Mozart és Beethoven is adott itt koncerteket. A város elsõszámú koncertterme a Rudolfinum, a Moldva partján, az Óváros és a Josefov határán, a Cseh Filharmonikusoknak ad otthont. Az árvíz idején kiköltöztetett zenekar szeptemberben többször koncertezett az Óvárosi téren, szükségbõl, de nem csak a prágaiak örömére. Most, hogy megszokott helyükön láthatjuk õket viszont, október 17-én és 18-án játszanak Dvoøák, Janáèek és más cseh klasszikusok mûveibõl. Ugyanitt, az épület galériájában a cseh kortárs fotómûvészet egyik jelentõs alkotójának, Pavel Bankának kiállítása látható november 25-ig.

A folyó felõl általában az Óváros fele indul a városnézõ. A kis utcákban rengeteg galéria található, ahová nemcsak vásárlás céljából érdemes betérni. Innen nincs messze az Óvárosi tér. Ha ott járnak, az Orloj tövében egy üvegezett bejáraton juthatnak a Városháza, vagyis a Radnice épületébe, ahol a turistainformáció és az ezernyi szórólap mellett most Petr Malina  festõmûvész kiállítása várja a látogatókat.

Az Óváros másik végén áll Prága szecessziós éke, a Reprezentációs Ház, az Obecní dùm. Itt a Prágai Filharmonikusokat hallgathatják októberben többször, Ale¹ Barta orgonakoncertjét pedig 25-én.
A Josefov határán, a Szent Anna kolostorban, az Anì¾ský Klá¹ter-ben a nyár óta állandó tárlatként szerepel a Középkori Csehország és Közép-Európa (1200-1500) kiállítás, melynek magyar vonatkozásai is vannak. Aki a kortárs képzõmûvészetekhez vonzódik, annak van alkalma a cseh kubizmussal ismerkedni a Betlehemi kápolnától nem messze, a Kortárs Gyûjtemény Házában, emellett januárig a Multifiction címû idõszaki kiállítás is megtekinthetõ.

A méltán híres és különleges Laterna Magica, a Nemzeti Színház (Národní divadlo) és az Opera is várja látogatóit. Itt biztosan nincs nyelvi akadálya a mûélvezetnek. A jegyek viszonylag magas áron kaphatók. Az elõzõeknél újabb, de nagyon népszerû színház a Black Light Theater, mely az Óvárosi térrõl nyílik. Elõadásaikban a tánc, a performance és a videoproject elemeit vegyítik.

A könnyûzene is képviselteti magát. Október 15-én a T-Mobile Arénában lép színpadra Chris Rea. Akik még messzebb merészkednek az éjszakában, azoknak az éjszakai lazításra a Palac Akropolis biztosít programot, de forgalmas hely a Lucerna is, közvetlenül a Vencel térnél, ahol a Magyarországon jól ismert Iva Bittová formáció szintén október 15-én lép fel.
Akinek pedig már túl idegen a sok cseh szó, az kortyoljon egy nagyot a szomjoltó cseh sörök egyikébõl, mondjuk Hrabal törzshelyén, az Aranytigrisben.

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés