Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
ORSZÁGOS ÖRÖMZENÉLÉS A ZENE VILÁGNAPJÁN HAYDN ÉS A CROSSOVER JEGYÉBEN! (Esemény-tár)
Szerző: Papirusz
2009. szeptember 14. 10:25
ORSZÁGOS ÖRÖMZENÉLÉS A ZENE VILÁGNAPJÁN HAYDN ÉS A CROSSOVER JEGYÉBEN!

Ismét országos, spontán örömzenélésre várnak mindenkit október 1-jén, a Zene Világnapján. A nap idei alcíme „Hallgass át!” mellyel a különböző zenei stílusok közötti falak ledöntésére bíztatnak a szervezők. A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája felhív mindenkit, aki úgy érzi, a zene és a zenélés örömét szívesen megosztaná másokkal, hogy adjon rövid koncertet október elsején egy szokatlan, általa kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban vagy épp a munkahelyén.

Jelentkezni bármilyen zenei produkcióval lehet, de idén különleges kategóriák is vannak: a crossover és Haydn jegyében tartott mini koncerteket külön díjazzák. Jelentkezés és részletek a www.azenevilagnapja.org honlapon találhatók. Az eseménysorozat nagykövete, Szalóki Ági és más ismert zenészek is feltűnnek majd Budapest egy-egy váratlan pontján, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék, a nap végén pedig hírességek zenélnek egymással és a közönséggel a Müpában. Az este házigazdája Novák Péter.

 

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész alapította 1975-ben ezzel az üzenettel: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

 

A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája szó szerint veszi a neves zenész felszólítását, ezért október elsején mindenkit arra hív, hogy fakadjon dalra, csapjon a húrok közé, zenéljen egy kicsit. Bárki jelentkezhet: szóló zenészek, amatőr és profi zenekarok, kórusok is megmutathatják, mit tudnak és bármilyen zenei stílust szívesen látnak – illetve hallgatnak – a szervezők. A lényeg, hogy szokatlan helyen történjen mindez, és minél többen lássák - forgalmas utcán, vendéglátóhelyen, közintézményben, vagy munkahelyen. Az előadást videóval kell dokumentálni és feltölteni a Világnap honlapjára, a www.azenevilagnapja.org címre, ahol a jelentkezés feltételei is megtalálhatók. Az idén két különleges kategóriában is lehet indulni: „Játssz át!” címen crossover – azaz a különböző zenei stílusokat ötvöző, azokon átívelő – produkciókkal, illetve a „Játssz Haydn Papát” mottóval a 2009-es Haydn Évhez kapcsolódóan a nagy bécsi mester valamelyik művének előadásával. A legötletesebb, legérdekesebb előadásokat nyereményekkel díjazza a zsűri: a lelkes résztvevők MP3 zenelejátszókat, stúdióidőt, értékes hangszereket, utalványokat, belépőjegyeket, kottákat és CD-ket nyerhetnek.

 

Október elsején ismert zenészek is feltűnnek majd számos forgalmas budapesti és vidéki helyszínen, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék, este pedig a Müpa nyitja meg kapuit a zenerajongók előtt, akik - szintén a „Hallgass át” mottó jegyében - különböző zenei stílusok találkozásának lehetnek szem-, és fültanúi. A bicentenáriumi Haydn-crossover koncerten fellép majd a komolyzenét játszó Trio LaKriA és az Accord Quartet, a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon megszólaltató Szent Efrém Férfikar, a magyar népzenét játszó Jánosi Együttes, vagy a kortárs jazz olyan nagyságai, mint a Lantos Zoltán Mirrorworld együttes és Dés László. A koncert végén a közönség együtt is zenélhet majd a világhírű előadókkal, hogy mindenki számára aktív zenei élménnyel végződhessen a Zene Világnapja.

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés