Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Évszakok - egy kép és keletkezéstörténete (Képhatás)
Szerző: Papirusz
2007. november 4. 20:06
Évszakok - egy kép és keletkezéstörténete

Budapest nagyvárosi szmogos levegőjéből Gödöllőre érkezve, nemcsak a tüdeje kényszeríti az embert mély lélegzetvételekre, hanem a friss levegő hatására a lelke is megnyílik a Szent István Egyetem előtti parkban lévő, szemet gyönyörködtető látvány befogadására.

"Gyökér, lomb és száraz ág, háromféle valóság.
Ki háromból csak egyet lát, nem látja a fát, magát."
Bródy János Vásárhely című dala

  Amikor nap mint nap találkozik az ember ezzel a látvánnyal, ez akaratlanul is beférkőzik a tudatalattijába, ahol további késztetésekre sarkallja.

  Örök vágya az embernek az elmúlás felszámolása, az idő megállítása. Ez egy-egy ilyen kép megalkotásával megvalósulhat. Az idő elmúlásáért azonban a természeti törvényszerűségek kárpótolnak bennünket a természet évszakonkénti változatosságával, megújulásával.

  A kép megalkotásának alapötletét - a leírt módon - maga a természet sugallta, másfél évvel ezelőtt egy tél-nyár verzió elkészítésével, "Metamorfózis" címmel.

  Innen már csak egy lépés volt a következő, az évszakonként tagolódás megjelenítése egy juharfa életében.

  Azért is volt szerencsés az adott juharfa kiválasztása, mivel az adott kompozíció megalkotásához mindenképpen egy szimmetrikus fa tűnt a leginkább alkalmasnak.

  Külön figyelmet szenteltem az évszakok sajátosságainak a megörökítésekor az egyes évszakokat jellemző szimbólumok megjelenítésének.

  Így: tavasszal a vidáman csiripelő madárka, s a fű között fehér virágok alakjában ébredő természet; nyáron az emberi igyekezetet megörökítő ültetett palántákból kifejlett szép virágok; az őszi képen az önmagát már feladni készülő természet elhalványuló sárguló levelei; míg télen a csikorgó hidegben, napsütésben szikrázó érintetlen fehér hótakaró védőpalástja, mely mintegy biztosítéka a természet következő évi újraéledésének.

  A kompozíció ereje talán éppen abban van, hogy nap mint nap elmegyünk dolgok/témák mellett, és az egyre rohanó világunkban már észre sem vesszük a hétköznapok szépségeit, a természet apró rezdüléseit, változásait. Amikor meg négy alapképet meglátunk egyetlen kompozícióban, szinte megdöbbentő erejű hatást gyakorol ránk az elénk tárulkozó látvány, holott ugyanazt megláthatnánk akár minden nap, ha nemcsak néznénk, de "látnánk" is, és megállnánk egy percre értékelni a természet szépségeit.

  Elég nagy sikere lett a képnek: mindössze pár óra leforgása alatt a "Nap képe" lett 2007. augusztus 26-án a Fotózz.hu-n, majd nem sokkal ezután a "Hét képe", valamint két hét alatt - a szavazatok száma és átlaga alapján - a "Hónap képe" elismerő címet szerezte meg.

  A Fotózz.hu jelenleg Magyarország vezető hobbi- és amatőrfotós oldala az interneten. Több mint 32 ezer tagja van ennek a közösségnek, havonta körülbelül 1500-2000 kép kerül feltöltésre a felhasználók által.

  A következő webcím közvetlenül az "Évszakok" című felvétel színes változatához linkel a Fotózz.hu-n: www.ivangorelov.com/evszakok

  További természetfotók a www.ivangorelov.com webcímen érhetők el.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés