Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az operaház két játszóhelyre tervez, de az Erkel Színházra nem számít (Színház)
Szerző: MTI
2007. március 4. 22:28
Az operaház két játszóhelyre tervez, de az Erkel Színházra nem számít

A következõ évad tervezésénél a Magyar Állami Operaház nem számol az Erkel Színházzal, mégis két játszóhelyre terveznek elõadásokat - közölte Vass Lajos, az operaház miniszteri biztosa az MTI-vel. Závecz Ferenc, a kulturális minisztérium szakállamtitkára szerint ugyanakkor a tárca nem szorgalmazza, hogy döntés szülessen az operaház második játszóhelyével kapcsolatban a színháztörvény megalkotása elõtt.

(MTI) - Vass Lajos az operaház sajtóirodáján keresztül arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a színház 2007/2008-as évadjának tervezésekor - amelyrõl az utolsó egyeztetések folynak - az intézmény mûvészeti vezetése nem számolt az Erkel Színházzal, mint potenciális játszóhellyel, ám a mûsorterv egy második játszóhelyet is feltételez.
    Ennek "kijelölésérõl a minisztérium és a fõváros kompetens nyilatkozni" - olvasható az MTI érdeklõdésére elküldött írásos anyagban.
    Az Erkel Színházban a 2006/2007-es évad késõbb, szeptember helyett októberben kezdõdött, mert Vass Lajos csak egy átfogó mûszaki vizsgálat után engedélyezett elõadásokat az épületben. A vizsgálat során kiderült, hogy kisebb javítások elvégzése után az évad végéig használható az évtizedek óta felújításra szoruló játszóhely.
    Az MTI megkeresésére Závecz Ferenc az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára megerõsítette: az Erkel Színház valóban nem alkalmas arra, hogy a következõ évadban is elõadásokat tartsanak benne.
    Bár konkrét színházakat nem nevezett meg, elmondta, hogy az operaház második játszóhelyeként már több teátrum is szóba került.
    A második játszóhely kijelölését ugyanakkor Závecz Ferenc szerint a tárca egyelõre nem szorgalmazza, mert - mint mondta - elõbb a színházi törvényt szeretnék kimunkálni és elfogadtatni, ez szabályozná ugyanis a színházi struktúrát.
    Az MTI úgy tudja, hogy az operaház második játszóhelyeként elképzelhetõ az Budapesti Operettszínház, ahol az átépítés elõtt, Vámos László fõrendezõsége idején (1967-82) Mozart Figaró házassága címû operáját játszották. Lehetséges helyszín a Thália Színház is, ahol a felújítás után Mozart Varázsfuvoláját és Rossini Hamupipõkéjét is bemutatta az operaház társulata.
    Régóta napirenden van ugyanakkor az Erkel Színház felújítása, amelyet egyes színházi szakemberek szívesen látnának befogadó színházként.
    A rekonstrukcióra a kulturális minisztérium és a Magyar Állami Operaház 2005 februárjában egyszer már kiírt egy elõpályázatot. Az úgynevezett PPP-konstrukcióban, magánbefektetõ bevonásával történõ átépítésre három cég nyújtott be pályázatot, ám döntés nem született.
    Ennek kapcsán Závecz Ferenc, aki 2005 januárjától 2006 szeptemberéig az operaház ügyvezetõ igazgatója volt, úgy nyilatkozott: az õt követõ vezetõk "hibernálták az anyagokat".
    A Magyar Állami Operaház fõigazgatói posztjára esedékes pályázattal kapcsolatos kérdésre Vass Lajos úgy reagált: a pályázat konkrét feltételeinek ismeretében, számára elfogadható kondíciók esetén, "látna fantáziát a ház további irányításában".
    Hiller István miniszter 2006 júniusában nevezte ki Vass Lajost a Magyar Állami Operaházhoz miniszteri biztosnak, megbízatása eredetileg 2006. december 31-ig tartott volna, ám a szaktárca vezetõje 2007 június végéig meghosszabbította mandátumát.

Forrás: MTI

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés