Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo (Könyvajánló)
?56-ról másképpen
Szerző: Papirusz
2006. október 10. 19:40
Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo

Az éppen csak 30 éves szerzőnő a kimama lét mindennapjai után a Kommunista Párt történetébe ásta bele magát nyakig. Ki gondolta volna, hogy a vörösre festett évek szatírába illő történeteket rejtenek magukban? Politika és szerelem 1919-től 1956-ig - egy henteslegény szemszögéből, szóval egy kicsit másképp, mint ahogy eddig ismerhettük!

Henteslegény a politika viharában

A kommunizmusnak is volt emberarca. Kun Béla folyton a fejét fájlalta, Szamuely Tibor ujját a ravaszon táncoltatta, Korvin Ottó széplelkét ápolta, Rákosi Mátyás állandóan stréberkedett, Kádár János pedig sakkozott.

De milyen történelmet ír Sanyi, a daliás hentes, akinél minden szál összefut?

1919 nyarán Kun Béla megbízásából Bécsbe indul. Kezében egy bőröndnyi arany, szívében szerelem és rettegés. Akármennyire is szeretné, a Tanács-köztársaság elveszett ügyét már nem tudja megmenteni, mégis visszatér, hogy kiszabadítsa Korvin Ottót. Terve kudarcot vall, ám a Horthy börtönében megélt, válogatott kínok után Sanyi még mindig szilárdan hiszi: attól, hogy ő kommunista, még lehet boldog!

Szívet nem cserél, de kettős élet várja: otthon polgári bőség, reakciós feleség, reakciós gyerekek, kint a világban pedig az illegális Mozgalom, és egy patinás forradalmárcsaládból származó szerető. Várja még a gazdasági világválság, a nyilasterror, a zsidóüldözés, Budapest ostroma és megannyi politikai kaland. Minden szépen alakul, de közbejön Rákosi Mátyás országlása, amikor mindenkinek színt kell vallania. Ekkor kiderül, van annál nagyobb bűn, mint hogy egy hentes vegetáriánus...

Szécsi Noémiről:

Szécsi Noémi1976-ban született. Az ELTE BTK latin szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait, majd 1996-tól angol és finn szakon is tanult. 2000-ben a Helsinki Egyetem társadalomtudományi intézetében, a Kristiina Instituuttiban írta szakdolgozatát. Ugyanitt született meg első regénye, a Finnugor vámpír. A regényből készült forgatókönyv 2001-ben részt vett a Sundance Institute Kelet-európai Forgatókönyvírói Műhelyén. 

2002 júniusában jelent meg a Finnugor vámpír könyv formájában a JAK-Kijárat Kiadó gondozásában. Egy év múlva a második kiadás is napvilágot láttott. A megfilmesítési jogokat az Eurofilm Stúdió vásárolta meg. A regény lengyel nyelven is olvasható.

2002 és 2003 júniusa között kritikákat írt a Magyar Narancs Tűsarok rovatának és a terasz.hu irodalmi internetes magazin szerkesztője volt. 2003 telén jelent meg az internetes kismamanaplójának könyvváltozata - Egy kismama naplója -, mely az ELLE magazin irodalmi pályázatán 2004 októberében „A hónap könyve" díjat kapta. Hamarosan világot látott a következő rész, A baba memoárja is.

A Kommunista Monte Cristo megírásához Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjat nyert.

www.tericum.hu

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés