Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Samuel Beckett: Molloy. Malone meghal. A megnevezhetetlen (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. április 24. 10:19

A Molloy, a Malone meghal és A megnevezhetetlen, amelyek rendszerint együtt jelennek meg és Trilógia összefoglaló címen is ismertek, Beckett írói pályafutásának ugyanabban a kimagaslóan termékeny szakaszában (1947-49) keletkeztek, mint a Godot-ra várva, s ahogy emez a drámáknak, úgy a Trilógia Beckett prózaírói munkásságának legnagyobb sikert aratott és legtöbbet elemzett alkotása.

A Molloy két, egyes szám első személyben előadott s egymást mintegy tükröző monológ: az anyját kereső címszereplőé, aki odisszeája során városban és vidéken egyaránt elveszetten bolyong, illetve az ő keresésére küldött magánnyomozóé, Morané, akivel épp csak elkerülik egymást. A regény e két különböző jellemű, de hasonló sorsú alak hányattatásait fergeteges komédiaként adja elő.

A Malone meghal főszereplője az ágyhoz kötött, haldokló Malone, akinek elméjét - és hátralévő idejét - emlékfoszlányok, kitalált történetek és a hozzájuk fűzött keserű kommentárok töltik ki.

A megnevezhetetlen, amelyben nemcsak a két közvetlen regényelőzménynek, hanem Beckett korábbi írásainak szereplői is felbukkannak, egy test nélküli tudat óriásmonológja. Képzeletgazdag, roppant nyelvi erejű metafizikai mű, alászállás a kétségbeesés és a rémület feneketlen mélységeibe.

A Trilógia 1987-ben jelent meg magyarul - újrakiadásával a szerző születésének századik évfordulójára emlékezünk.

Molloy. Malone meghal. A megnevezhetetlen
(Molloy, Malone meurt, L?Innommable)
Fordította: Romhányi Török Gábor
Oldal: 588
Formátum: 124x183
Ára: 3500 Ft
ISBN 963 07 7980 3

www.europakiado.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon

Képes hirdetés ingyen | Fesztivál, rendezvény