Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Halál Dallasban: halál, halál (Esemény-tár)
Zoran Naskovski videoalkotása a budapesti Ludwig Múzeumban
Szerző: Art Lover
2003. április 29. 10:08

Mifelénk már rég kihaltak a népi bárdok, ezért kisebb fajta sokkot váltana ki, ha valaki egy jelenkori világeseményt - mondjuk az iraki háborút  - Tinódi Lantos Sebestyén stílusában regélne el. A bérces Balkánon, történetesen Montenegróban azonban még a közelmúltban is élt a hírközlés ősi módszere. Népi énekesek járták az eldugott hegyi falvakat és egyhúros hangszerükön, a guzlán nyekeregve dalolták el az általuk költötte szövegeket, amelyek a helyiek mellett jelentős társadalmi-politikai eseményeket dolgoztak fel.

Így történhetett, hogy J.F. Kennedy meggyilkolása után alig egy évvel a zágrábi Jugoton gondozásában megjelent bizonyos Jozo Karamatić népi bárd hanglemeze, amelyen a tragikus eseményt dalolja el. A tizenhat perces szerzemény most másodvirágzását éli, mivel egy belgrádi művész videoalkotásának képezi ihletét. Zoran Naskovski 2001-ben készítette el Halál Dallasban című mozgókép alkotását, archív felvételek alapján. A vetített anyag hossza azonos az általa használt hanganyag, vagyis Karamatić produkciójának tartamával.

A kép nagyjából fedi a dalszövegben elmondottakat: "Novembernek egy pénteki napján / hatvanháromnak majd végetáján / eső után tiszta idő nyílik / szellő emel zászlókat az égig. / Dallas felé elindult a menet, / üdvözölte Kennedy a népet, / Bátor kézzel integetett mindnek, / nyitott kocsin utazott a kincsem. / Kocsija golyóálló üvegét / eltávolíttatta még jóelébb. / Nem tartott be semmilyen szabályt / ezért történt az, hogy így pórul járt." (A dalszöveget B. Kószó Zsófi fordította.)

A népi bárd a maga aprólékos stílusában továbbá eldalolja a mentés körülményeit
, a műtét részleteit, Lindon Johnson elnöki eskütételét, a temetési ceremóniát. Legvégül pedig arról sem feledkezik meg, hogy Jugoszlávia népének nevében illendően részvétet nyilvánítson: "Tito s a Végrehajtó Bizottság, / részvétüket komolyan gondolják. / Félárbocra eresztetnek zászlók, / mindenki sajnálja igazából. / John barátunk létezése megszűnt, / sajnálja ezt bizony egész népünk." Az angol feliratozás nem tudja visszaadni Karamatić archaikus hangulatú szövegének zamatát, a panaszos énekhang azonban hűen érzékelteti az őszintén átérzett fájdalmat és részvétet s ilyképp hiteles dokumentumként fogadható el.

Naskovski alkotása Zoran Djindjić szerb miniszterelnök erőszakos halálának vetületében mindenképpen új dimenziót nyer. A művet nézve több véletlenszerű párhuzam mutatkozik kézenfekvőnek: Kennedyt hatvanháromban, Djindjićet kétezerháromban érte a halál, mindkettőjükkel lőfegyver végzett s két-két gyermek maradt utánuk. Természetesen, amikor a Halál Dallasban készült, a belgrádi tragédiát még nem lehetett előrelátni. Az alkotás a történelem szimbólumformáló erejének képezi művészi foglalatát, és arra tanít, hogy felismerjük a dolgok közötti rejtett összefüggéseket.   

A múzeum szokásos csütörtöki beszélgetésén, ma, április 24-én az alkotó friss alkotását is megismerheti az érdeklődő. Zoran Naskovski kiállítása a kis.terem 2003-as, a Vágy platformjai: A városi terep és lakói cím? projektsorozat része. A belgrádi m?vész 2003 áprilisát Budapesten tölti az ebben az évben induló artist-in-recidence program keretében. Ez alatt az id?szak alatt egy új m?vet hoz létre és mutat be.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés