Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A szövés mestere (Archívum)
Lawrence Norfolk regényeiről
Szerző: I-Web.hu
2002. június 26. 12:27

Az ámulatos lexikális ismeretanyaggal bíró és azt áradó történetekben feldolgozó Lawrence Norfolk új színt hozott az irodalomba. Több történelmi szálon futó regényei azt dokumentálják, hogy ugyanazok a történelmi erők működnek, ugyanazok a dolgok visszhangoznak minden korban. Nincs semmiféle törés az ok- okozati összefüggések láncolatában. Közhellyel élve az emberi mechanizmusok: a féltékenység, a hatalomvágy, a gyűlölet és a szeretet mindig ugyanúgy működnek.
A szerző évszázadokon gázol át, évszázadok között sző egybe eseményeket.
A Lempriére – lexikonban három szál fut: a XVII. század elején kalandorok egy csoportja megalakítja a Kalmárok Tiszteletreméltó Társaságát,  La Rochelle ostroma 30.000 ember lemészárlásával végződik Franciaországban, és majdnem kétszáz évvel később John Lempiére megjelenteti klasszikus tárgyú szótárát.
Az új nagyregény, a Vadkan képében bódítóan szép nyelven íródott, és közben szövevényes és homályos a szüzsé. Nagy a titkok és elhallgatások szerepe.
Az első rész a görög mitológia klasszikus történetét, a kalüdóni vadkanvadászatot dolgozza fel. A sértett Artemisz istennő féktelen erejű vadkant küld Kalüdón ellen. Görögország legbátrabb harcosainak végül sikerül elejteniük a bűn és pusztítás démonát.
 A második rész holokauszttörténetében három németországi zsidó fiatal túléli a második világháborút. Egyikük, Solomon - akit Paul Celanról mintázott az író – álmot lát: a görög hegyek közé kerül, ahol a partizánokkal Eberhardt SS-tisztet üldözi. ( Az eber szó magyarul vadkant jelent.) Eposzt ír a hetvenes évek Párizsában Vadkanvadászat címmel. A mű nyomán a három meghasonlott túlélő: az említett író, az akkor már filmrendező Ruth és a kritikus Jakob nyomozni kezd múltjában.
Keresik egyben azt is, mi a bűn, mi a hazugság és mi a hősiesség? Örök kérdéseinkre keresik a választ, de az, túl az objektív tényeken, mindegyikük számára csak személyre szabott lehet.

Kapcsolódó linkek:
www.iis.ee.ethz.ch/~neeri/reviews/norfolk
www.bookwormslair.de/norfol_e.htm
www.randomhouse.de/author/author.jsp?per=3429
www.mkke.hu
www.nol.hu
www.konyvportal.hu


 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!