Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Te hogy mondanád? (Archívum)
Egy kis dejŕ vu a mai harmincasoknak CD-ROM-on
Szerző: Pál Melinda
2002. szeptember 18. 14:50

Zilahy Péter sajátos szótára, Az utolsó ablakzsiráf 1998-ban, amikor könyvalakban megjelent, elsöprő kritikai és közönségsikert aratott. Rafináltan infantilizált nyelven idézi fel benne az író a hetvenes évek végét és a nyolcvanas éveket, a harmincegynehány évesek, így elsősorban a saját gyerekkorát. Egy könnyű diktatúrának számító hatalom viszonyrendszere volt ez gyerekként kezelt társadalmával, amikor paradox módon a társadalom gimnazistája ösztönösen, félelem nélkül lázadt tizenöt évesen, és amikor a tüntetést követő retorzió – mert volt, verés is volt-, kirúgása a gimnáziumból azt is jelenthette számára, hogy megnyíljon a rendszer mögötti világ. 
A könyv tanúsága szerint, írásakor Zilahy legerősebb élménye mégis a balkáni háború emléke volt. Akkor ment ki Belgrádba a tűntetések idején, amikor az még karnevál volt, amikor a tömör falként ott álló rendfenntartó erő csak meg- megállította a tömeget, hogy eddig és ne tovább.  Mindez furcsa deja vu érzést jelenthetett számára. Mintha egy kicsit ilyen lett volna a gyerekkora is. De azért a későbbi tragédiából valamit ő is sejtett, a szöveg is sejtet: benne van Belgrád későbbi bombázásának képe.
A könyv idén négynyelvű CD-ROM-on is megjelent. Magyar, angol, szerb és német gyerekhangon halljuk a szöveget. Közben a monitoron látjuk a hozzájuk rendelt saját készítésű fotókat és a Fuchs Tamás készítette kárpittérképeket ( Kárpát-medence és Európa határok nélküli szőnyegtérképeit), videó- és filmbejátszásokat, hypertexteket. A jövő egyik könyvformáját.  
 

Kapcsolódó linkek:
www.trafo.hu
www.c3.hu
www.goethe.de
  

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!