Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szárnyaló világhír (Archívum)
Lapszemle a múltban és a jelenben
Szerző: I-Web.hu
2002. november 8. 13:06

 

A nagy magyar repülős álom, az óceánrepülés kezdeményezője Magyar Sándor volt, aki elsősorban az Egyesült Államokba kivándorolt magyarokat próbálta rávenni az expedíció anyagi támogatására. Miszlay Zsolt cikkéből kiderül, a leleményes Magyar 1 dollárért árusított levelezőlapokat a frissen alapított American-Hungarian Transatlantic Comittee nevében, hogy az így összegyűjtött összeggel az óceánrepülés költségeit fedezze. Ám a nagy gazdasági világválság, pénztelenség időszakában ez a kezdeményezés eleve halálra volt ítélve. A képeslapokból mintegy 5000 dollár gyűlt össze.

Ekkor lépett a színre egy Amerikába kivándorolt magyar iparos, Szalay Emil, aki 25 ezer dollárt áldozott az ügy érdekében. Így 1931. július 15-én az új-foundlandi Harbour Grace (Kegyelem Kikőtője) repülőteréről kifuthatott a „Justice for Hungary” nevet viselő Lockheed Sirius típusú gép, két pilótával a fedélzetén: Endresz Györggyel és Magyar Sándorral.

A repülőgép névválasztását így indokolja Miszlay: „1930 februárjában Harold S. Rothermere, az angol Daily Mail újságkonszern elnöke 10 000 dollárt ajánlott fel annak a magyar pilótának, aki első ízben repül át New Yorkból Budapestre. Az ő javaslatára kapta a repülőgép a „Justice for Hungary” nevet”.
A történelmi út sikerrel zárult, a két pilóta az 5770 km-es utat 25 óra 20 perc alatt tette meg, mintegy 250 km-es átlagsebességgel. A pilótákat sokáig szerencse ifjaknak is hívták, hiszen utolsó égi kilométereiket meglehetősen kalandos körülmények kötött tették meg. „Már magyar területen Győr közelében az óceánrepülők észlelték, hogy a motor üzemanyag-ellátása akadozik, további 70 km megtétele után a benzinvezeték eldugult és a hajtómű leállt –írja Miszlay. Siklórepülésben közelítették meg a talajt, és 1931. július 16-án Bicske határában…egy kukoricásban kényszerleszállást hajtottak végre.” Tengeri repülők érkezése a tengeri földre.

A rekordereket nemzeti hősként fogadták. Pár nappal később Budapesten százezrek ünnepelték őket. Az autogramkérők lapjára egyszerűen csak annyit firkantottak: Gyurka és Sanyi. Kosztolányi Dezső így ír róluk 1931. júliusában az Új Időkben: „Álltak a világhír fényszóró-csóvájában, szemrebbenés és káprázás nélkül, nyugodtan. Emelgették őket, virágokkal dobálták, jobbra-balra ráncigálták. Ismeretlen nők csókolgatták a nyers levegőtől pirosra-kékre szítt arcukat, melyen még érzett a tenger sós íze.”

A nagy örömöt kevesebb, mint egy év múlva országos gyász váltotta fel, ugyanis a világ óceánrepülőinek találkozójára elrepülő Endresz György és segédje Bitai István Róma közelében lezuhant a „Justice for Hungary” –val és életét vesztette. 1932. májusában több, mint százezer ember kísérte őket végső nyughelyükre. 

 

Miszlay Zsolt: Az első óceánrepülés, 1931: „Igazságot Magyarországnak” 2002/7 História 29-30. oldal  www.historia.hu

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!