Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Besavanyodásról szó sincs! (Archívum)
Beszélgetés Mácsai Pállal
Szerző: I-Web.hu
2002. november 29. 11:09


Mi a különbség a régi és az új Madách Kamara között?

A régi szórakoztatóipari volt, az új nem az. Ez persze nem jelenti azt, hogy bekomorultunk, nyomjuk a magas művészetet, és akinek ez nem tetszik, menjen haza. Éppen ellenkezőleg! Felnőttnek, partnernek tekintjük a nézőt. Az ipari színház lenézi a közönséget, a sznob színház kihagyja az előadásból. Mindkettő rossz. Színész vagyok, az életet keresem a színpadon, nézőként szeretek röhögni, szóval besavanyodásról szó sincs - de ez a színház csak jó irodalmat játsszon! Neil Simon, Ray Cooney és egyéb szórakoztatóipari profik helyett a mi szerzőink Molnár Ferenc, Howard Barker, Dylan Thomas, Puskin, Goldoni, Jevgenyij Svarc, Örkény István. Ezek komoly írók, az előbbiek iparosok. Megvan a maguk helye a színházi világban, de többé nem itt.

Az író azért kezd írni, mert mondanivalója van. Azért lett Önből egy színház művészeti vezetője, mert megvalósításra váró ötletei voltak?

Igen. De "általában" nem akartam és nem is tudnék színházigazgató vagy művészeti vezető lenni. Úgy éreztem, ezt a színházat el tudom vezetni egy jobb irányba, mert jól ismerem. Tudok a problémákról, ismerek minden színészt, aki az elmúlt tizenöt évben itt játszott, és azt is tudom, kiket lehet ide hívni, hogy összejöjjön a megfelelő társulat. Ez a színház éppen akkora, amekkorát be tudok látni és lakni. Kérdezgették, miért nem pályázom meg a nagy Madáchot, vagy a Nemzetit. Azért nem, mert nem értek hozzá. Egy akkora hely, ahol legkevesebb évi nyolc bemutatót kell tartani, meghaladja a képességeimet. Zárójelben árulom el, hogy nem is érdekel. Nem szeretnék azért bemutatni egy színdarabot, mert "kell". Azért mutatom be, mert valami érdekel benne. Amit a színházról gondolok, azt most, a 21. század elején Budapesten csak egy ekkora színházban tudom elmondani.

Ha egy színházigazgató csupán három évre kap meg egy színházat, általában panaszkodik, hogy ennyi idő semmire sem elég. Önnek elég lesz, hogy megmutassa, mit is szeretne ebben a színházban?

Az első év elég volt ahhoz, hogy mindenki számára kiderüljön, merre haladunk, mit gondolunk. A további két év másra kell. Fontosabb dolgokra. Ki kell alakítanunk egy társulatszerűen működő magot és a saját repertoárunkat ebben a színházban. Az eddigi öt bemutató már kijelöli az irányt, de a jövő évad végéig még sok meglepetésben lesz része a közönségnek, szélesítjük a palettát.

Akkor most megtudunk valami titkot?

A jövő évadról még nem, de nem kellene nagyon meglepődni, ha például musicalt játszanánk. Természetesen nekünk írt új darabot, hangerősítés nélkül. Olyat, amelyik nem a keverő- és fénypult képességeiről, hanem az emberi hangról szól. Shakespeare-t is tervezünk játszani. De a legfontosabb a társulat és a repertoár kialakítása mellett az új nézőkör megtalálása. A tavalyi évad fő eredményének azt tartom, hogy a Madách Kamara régi nézői megmaradtak.

Ezt hogyan érték el?

Őszintén? Fogalmam sincs. Vagyis van. Azok a tapasztalatok, amelyeket a közönségről az elmúlt tíz évben szereztem, biztos kiindulópontot jelentettek. Megéreztem, hogy ebben a városban elfér még egy komoly színház. A többi a munka. Az előadásaink 98 százalékos nézettségűek voltak, éppen úgy, mint a nagy Madáchban, a nyári darabbal pedig 77 százalékot értünk el. Ezek a puszta számok, de fontosak. Nem ringatom magam abba az illúzióba, hogy ez mindig tartható lesz. Az idén rizikósabb darabokat választottunk.

Nem korai ez még?

De az, ugyanakkor a lendületet megtörni is hiba. Ezért a rizikósabb megoldást választottam. Most műsoron van a Mi újság, múlt század, a Testőr, A mi erdőnk alján, és ha most ért rá Kovalik Balázs, hogy megrendezze a Borisz Godunovot, akkor most kellett megragadni a lehetőséget, és létrehozni az előadást.

Azzal, hogy ennek a színháznak a művészeti vezetését elvállalta, egy sereg olyan teendője lett, ami egy művészembernek - hogy finoman fogalmazzak - nincs feltétlenül ínyére. Hogy bírja?

Mácsai Pál
/fotó: Csibi Szilvia/
Rosszul. De szerencsére nincs belőle olyan sok, ha az embert megbízható munkatársak veszik körül. Mindenkinek vannak nemszeretem kötelességei a hétköznapi életében is, ha elromlik a bojler, ki kell hívni a szerelőt. A színházban ez ugyanígy történik. Néha döntenem kell, hogy a rendelkezésre álló pénzből lámpát vegyünk, vagy függönyt, netán a forgószínpad fontosabb, vagy a légkondícionáló javítása. Nem olyan rémes. És ennek nagy része is szakmai feladat. Abban például kifejezetten örömömet leltem, amikor sikerült felszerelnünk egy új világítási hidat, és a megfelelő helyre telepíteni kilenc megfelelő minőségű reflektort. A kritikusok meg is írták, hogy a tavalyi bemutatók közül kettőnek olyan látványvilága volt, amilyet még nem láttak a Madách Kamarában. Nem ördöngösség, csak a jól elhelyezett lámpa, és persze Füzér Anni, Horesnyi Balázs, Csanádi Judit tehetsége, akik a díszleteket tervezték. Ilyenkor örülök.

Azt, hogy milyen színészekkel képzeli el majdani társulatát, nagyjából már lehet tudni. De kik azok a rendezők, akikkel szívesen dolgozna együtt?

Ez nehéz kérdés. Komoly rendezőhiány van az országban. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is vendégeket hívok. Azt hiszem, nem a fiatalok, hanem a nagy öregek között fogok keresni.

Miért?

Mert tanulunk. A fiatal rendezőkben egy fokkal több az önmegvalósítási ambíció, mint amennyit ez a színház ma követel. Vannak remek fiatal rendezők, de ők maguk egyelőre fontosabbak számukra a darabnál. Nekünk ez még nem jó. Konzervatív mondatnak hangzik, de nem az. Realista. Sajnálom, de a Madách Kamara még nem rendezői színház. Több helyről jöttünk, más iskolák, hagyományok, szokások közül. Most mesterek kellenek. Nem magamra gondolok természetesen. Babarczyra, például, aki idén rendez nálunk. Máté Gábor, noha nem öreg éppen, a Katona gondolkodását hozza, ahogy Babarczy Kaposvárét. Meg kell találnunk a saját utunkat, de odáig alapok, és jó alapok kellenek.

Az anyaszínházzal milyen a viszonya?

Jó. Ha nem is minden tekintetben feszültségmentes, mert azok a színészek, akiket nem hívok, meg vannak sértve. Ezt ugyan nem teszik szóvá, de érzem.

Tudta, hogy így lesz, amikor elfogadta ezt a pozíciót. Nem aggódott emiatt?

Alapjában véve sokat aggódom. Ez a feladat nekem is új, s a színházzal együtt én is folyamatosan tanulok. A munka szerencsére nem csak nehéz, hanem hallatlanul izgalmas is.

Az idei évad első bemutatója már lezajlott. Mit próbálnak most?

A Komédiaszínház című angyali darabot próbáljuk. Már-már gyanúsan szeretjük, és az néha nem jó előjel. Ez Goldoninak egy Magyarországon még soha nem játszott darabja, ami arról szól, hogy egy megszállott színész-rendező-igazgató úgy dönt, a színháza mostantól commedia dell\\\' arte helyett jellemvígjátékokat fog bemutatni. A társulat persze gyorsan megelégeli mindezt, hiszen állandóan próbálnak, és még szöveget is kell tanulniuk, amire eladdig nem volt példa. A magyar szöveget Magyarósi Gizella készítette, a rendező Babarczy László, a játszó személyek pedig Kerekes Éva, Für Anikó, Végvári Tamás, Dunai Tamás, Debreczeny Csaba, Bíró Kriszta, Crespo Rodrigo, Honti György, Szűcs Gábor és jómagam.

Az is tudható már, mi lesz az idei harmadik bemutató?

Egy felnőtt mese, A sárkány. A darab írója, Jevgenyij Svarc jól ismert, hazánkban is játszott orosz szerző, aki főként Sztálin ideje alatt írta gyönyörű, okos, és iróniától sem mentes meséit az emberi erkölcsről, a hatalom és a szerelem természetéről. A sárkány felnőtt előadás, tehát este 7-kor kezdődik majd, de tele lesz csodákkal, így a nyolc év fölötti gyerekek is élvezhetik. Emlékszem azokra az estékre gyerekkoromból, amikor a szüleim esti előadásra vittek színházba. Az varázslatos esemény volt. Pusztán az utcán lenni este tízkor - már maga is élmény. A mostani gyerekeket is el kell rángatni a számítógép és a tévé elől. Akkor lennék boldog, ha ebben a színházban itt ülne estéről estére háromszáz szülő és száz gyerek, és ki-ki a maga szintjén élvezné az előadást.

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!