Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A szín meg a visszája (Archívum)
Arthur Schnitzler Távoli vidék című műve a Katonában
Szerző: Csáki Judit
2002. szeptember 17. 15:43

A Távoli vidék cselekményét és figuráit lehetetlen elmesélni – és nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes megnézni a Máté Gábor rendezte (és Lőrinczy Attila fordította) Schnitzler-darabot a Katona József Színházban.
Gyáros és gyárosné – a Hofreiter-házaspár – nagyszabású házának még nagyszabásúbb kertje az első és harmadik rész helyszíne, közbül pedig egy nem kevésbé elegáns hegyi szálloda hallja. Itt gyűlnek össze a szereplők, akiket a szokásos és legitim rokoni és házastársi kapcsolatokon kívül egy sereg illegitim szerelmi – pontosabban szexuális – kuszaság fűz össze, leginkább keresztbe-kasul.
Arthur Schnitzler fáradékony színdarabját – mely csordultig telve van freudi mélyrétegekkel – Máté Gábor valódi gourmet rendezésben tálalja (a hozzáillő díszlet Menczel Róbert munkája); ő jobban bírja ötletekkel, mint a darab.
Igaz, az elsőrangú szereplőgárda is hozza a formáját, különösen az előadás első felében. Aztán a domináns társalgási jelleg, a futó jelenések, a megcsalások és megcsalattatások, sértettségek és hiúságok kavalkádja lassú hömpölygésével maga alá gyűri az előadást.
De közben azért muszáj figyelni a múlt század eleji „high society”, azaz felső tízezer életének finom színét és durva visszáját. A látszat, illetve ami mögötte és alatta van, ugyanis szüntelen viszonyban áll egymással, egymásban mutatkozik meg, ez Máté rendezésének vezérfonala. Olykor már a szereposztás ígéri ezt a feszültséget – például Lukáts Andor és Szirtes Ági esetében, akik a Hofreiter házaspárt játsszák, és játékukkal be is váltják az ígéretet -, máskor a színész „hozza ki” a szerepből, mint Lengyel Ferenc a kissé csehovias orvosból.
Legtovább Csákányi Eszter és Pelsőczy Réka anya-lánya párosa marad emlékezetes: előbbi a fecserészős társasági intrikálás, utóbbi a rafinált és reflektált szerelmi hódítás terepén alkot maradandót.


Arthur Schnitzler: Távoli vidék
(Katona József Színház)
Fordította: Lorinczy Attila. Díszlet: Menczel Róbert. Jelmez: Füzér Anni. Zene: Kiss Erzsi. Mozgás: Szöllosi András. Világítás: Bányai Tamás. Rendezo: Máté Gábor.
Szereplok: Lukáts Andor, Szirtes Ági, Bodnár Erika, Nagy Ervin, Ujlaki Dénes, Csákányi Eszter, Pelsoczy Réka, Elek Ferenc, Lengyel Ferenc, Tóth Zoltán, Söptei Andrea/Fullajtár Andrea, Dévai Balázs, Kocsis Gergely, Szacsvay László, Bakos Éva, Kun Vilmos, Tóth Attila e. h., Wéber Kata e. h.

Kapcsolódó linkek:
www.lap.szinhaz.hu/html/2002junius/uresek.shtml
www.szinhaz.iport.hu/katona/repertoar/atavolividek-ism.htm
www.theatre.org.hu/page.php?inc=6


 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!