Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Költőiség a táncszínpadon (Archívum)
Anyegin - a Magyar Nemzeti Balett előadása
Szerző: Nagy Orsolya
2002. november 17. 08:52


A dél-afrikai származású John Cranko (1927-1973) először 1965-ben, Stuttgartban állította színpadra Puskin verses elbeszélését, majd két évvel később kidolgozta végleges formáját, és ezzel új fejezetet nyitott a balett történetében. Bár a tánc nyelvezete elsősorban a klasszikus formákon nyugszik, Cranko elemelkedett a hagyományos orosz balettre sokszor oly jellemző édeskés pátosztól, mozdulatai sokkal inkább az érzelmeket, a drámaiságot szolgálják.
Ezt erősíti az Anyegin zenéje is, amelynek összeállítása Kurt-Heinz Stolzét dicséri. Noha minden hang Csajkovszkijtól származik, egyetlen dallam sem hangzik fel az orosz zeneszerző Anyegin című operájából. Stolze kevéssé ismert Csajkovszkij-művekből, zömében zongoradarabokból válogatott, és hangszerelt egy kész kompozíciót, amely alkalmassá válhatott egy ilyen nagyformátumú, erős érzelmű balett előadásához.
Puskin költőisége, Csajkovszkij orosz hagyományokban gyökerező muzsikája tehát találkozott John Cranko kifejező mozdulatvilágával, és a darab végre a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára is felkerült. A társulat kettős szereposztásban vitte színre a darabot, amelyet két kitűnő mester tanított be: Birgit Deharde, a Stuttgart Balett tagja, valamint Ivan Cavallari, aki maga is eltáncolta az Anyegin férfi főszerepeit.
A címszerepben ifj. Nagy Zoltán, illetve Solymosi Tamás remekel. Szerepformálásuk az unatkozó, spleennel telített dandytől a harmadik felvonásban megjelenő megtört, és a szerelemért kétségbeesetten küzdő férfiig szép ívet mutat - mindehhez társul briliáns technikai tudásuk.
Tatjánát Aleszja Popova és Hágai Katalin kelti életre, hatalmas érzelmi energiákat mozgósítva; az első felvonásban Tatjana rajongón szerelmes fiatal lány, a másodikban visszautasított, összetört szívű szerelmes, a darab csúcspontját jelentő harmadik részben pedig már letisztult, odaadó asszony, akit felkorbácsol Anyegin heves ostroma, ám győz benne a tisztesség, és visszautasítja egyetlen szerelmét. Két kiváló balerinánk nyílt szívvel táncolja szerepét – az Anyeginnel való kettősökben mozdulataik szinte megszólalnak.
Emlékezetes volt Radina Dace és Boros Ildikó mint a bájos fruska, Olga megtestesítői, akik nagyszerű partnereket kaptak Nagy Tamás, illetve Oláh Zoltán személyében: Lenszkij megformálásuk költői és szenvedélyes. Gremin herceg szerepében Szakály György elegáns, szerető férjként jelent meg, váltótársa, Macher Szilárd is kitűnő partnernek bizonyult.
Az Elisabeth Dalton tervezte, mesésen festett díszletek között, és a leheletfinom, lágy esésű jelmezekben a táncosok nemcsak eltáncolják és eljátsszák szerepeiket, hanem meg is élik azokat. És talán nem túlzás azt állítani: a két premieren nem csak ők égtek el… 

Őszi előadások: szeptember 27-én és november 3-án.
http://www.opera.hu/main.html

          

 


Csajkovszkij-Stolze-Cranko: Anyegin
Balett 3 felvonásban, Alekszandr Puskin verses regénye nyomán
Zenéjét Pjotr Iljics Csajkovszkij műveiből összeállította és hangszerelte: Kurt-Heinz Stolze

Bemutató: 2002. április 27-én és 28-án, a Magyar Állami Operaházban
Koreográfia: John Cranko
Karmester: Csányi Valéria

Szereplők:

Tatjana: Popova Aleszja és Hágai Katalin (Kossuth-díjas, érdemes művész)
Anyegin: ifj. Nagy Zoltán (Kossuth-díjas, kiváló művész) és Solymosi Tamás
Olga: Radina Dace, Boros Ildikó
Lenszkij: Nagy Tamás, Oláh Zoltán
Gremin: Szakály György (Kossuth-díjas, kiváló művész), Jezerniczky Sándor
Madame Larina: Kovács Eszter, Pongor Ildikó (Kossuth-díjas, kiváló művész)
Dada: Fajth Blanka, Gulácsi Ágnes

Balettigazgató: Harangozó Gyula

 

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!