Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Nemzeti Színház legújabb kori építési krónikája (Színház)
Szerző: I-Web.hu
2003. március 25. 12:54

1989-ben, az Erzsébet térre kiírt tervpályázatot Ligeti Béla nyerte meg. Az első szabadon választott kormány azonban nem kezdett bele az építkezésbe.

1995. nov. 23.: a Horn-kormány elhatározza, hogy fölépíti az új Nemzeti Színházat. Az építésre – folyó áron - 6 milliárd forintot szánnak a költségvetésből, 1,5 milliárd forintot tesz ki a közadakozásból származó összeg. Az illetékes tárcák megkapják a felkérést, hogy dolgozzák ki a szakmai terveket az Erzsébet téren építendő színházra.

1996. júli. 19.: Fiala István ekkortól kormánybiztosként irányítja az előkészítést. A kormány és a főváros vezetői azt tervezik, hogy 1998-ban megkezdődik az építkezés.

1996 végén meghirdetik az újabb tervpályázatot az Erzsébet térre.

1997. máj. 30.: a nemzetközi zsűri hatalmas többséggel, 14-1 arányban Bán Ferenc építész tervét tartja a legjobbnak.

1997. dec. 20: az új Nemzeti Színházi igazgatói posztjára kiírt pályázatot Bálint András színész-rendező, a Radnóti Színház igazgatója nyeri meg.

1998. márc. 27.: ünnepélyes alapkőletétel az Erzsébet téren, majd elkezdődik az építkezés.

1998 szeptemberében, nem sokkal az után, hogy hivatalba lép az új kormány, leáll az építkezés az Erzsébet téren.

1998. okt. 29.: az Orbán-kormány az építés magas költségeire hivatkozva úgy dönt, hogy nem az Erzsébet téren folytatja a már megkezdett építkezést, a Nemzeti Színház új, lehetséges helyszíneként a Felvonulási tér jön szóba. A beruházás összegét 10,7 milliárd forintban határozzák meg.

1998. okt. 31.: Schwajda Györgyöt, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatóját kinevezik miniszteri biztosnak. A Magyar Építőművészek Szövetsége és Kamarája tiltakozik, mert az Erzsébet téri építkezés leállításával az Orbán-kormány semmibe veszi a nemzetközi tervpályázat hivatalos eredményét.

1998. nov. 10.: lemond Bálint András a Nemzeti Színház igazgatói posztjáról.

1999. márc. 1.: Schwajda György bejelenti, hogy nem ír ki tervpályázatot, hanem a tervezéssel megbízza Siklós Mária szolnoki építészt. A lehetséges helyszín ekkoriban a városligeti Hungexpo területe. Az utána következő napokban Hámori József kultuszminiszter többször kifejti, hogy ő maga inkább a pályáztatás híve lenne.

1999. márc. 9.: Orbán Viktor miniszterelnök kormánybiztossá nevezi ki Schwajda Györgyöt, aki így nem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához tartozik, hanem közvetlenül Orbán Viktor irányítása alatt dolgozik tovább.

1999. márc. 26.: lemond az építészkamara elnöke, Callmeyer Ferenc.

1999. aug. 26.: a kormány úgy dönt, hogy az új Nemzeti Színház az egykori expótelkek egyikén, a Ferencvárosban épül fel.

1999. dec. 13.: Schwajda György bemutatja azt a makettet, amelyet Siklós Mária készített.

2000. febr. 18.: a budapesti és a magyar építészkamara tiltakozása nyomán az Új Nemzeti Kht. végül legalább meghívásos tervpályázatot ír ki, erre hét építészt hívnak meg.

2000. márc. 24.: a színházépítésre kiírt közbeszerzési eljárást az Arcadom Építőipari Rt. nyeri, amelynek résztulajdonosa Demján Sándor. Érdekes, hogy az rt. nyertes ajánlata a színháztechnika és a belsőépítészet egy része kivételével 6,7 milliárd forint plusz áfa – akkor, amikor még nem is ismerjük a meghívásos tervpályázat eredményét.

2000. máj. 26.: a tervpályázat nyertese Vadász György (illetve a Vadász és Társai Építőművész Kf.t).

2000. júni. 26.: Schwajda György döntése alapján nem a nyertes Vadász György terve valósul meg. Vadász György viszont a következő napokban többször elmondja: természetesen nem szeretné a nevét adni más tervéhez, ahhoz, hogy alakítgassa Siklós Mária tervét. Az építésznő közben folytatja a tervezést.

2000 júliusában Schwajda György Siklós Mária terveit nyújtja be engedélyeztetésre a IX. kerületi önkormányzathoz.

2000. aug. 1.: a kormány dönt a Nemzeti Színház Rt. létrehozásáról.

2000. aug. 24.: az Új Nemzeti Kht. megkapja az építési engedélyt a IX. kerületi önkormányzattól. A volt expótelkek egyikén néhány nap múlva el is kezdődik az építkezés.

2000. szept. 5.: a IX. kerület polgármestere, Gegesy Ferenc leállíttatja az építkezést, mivel még nem jogerős az engedély.

2000. szept. 12.: a kormány 10,3 milliárd forintot irányoz elő 2001-re a teátrum felépítésére.

2000. szept. 13.: a Fővárosi Közigazgatási Hivatal gyorsított eljárásban jogerőre emeli az építkezési engedélyt.

2000. szept. 14.: az Arcadom Rt. megkezdi az építkezést.

2000. okt. 4.: a Budapesti Építész Kamara kizárja tagjai sorából Siklós Mária építészt, s az építésznőt elmarasztalja a Magyar Építész Kamara etikai bizottsága, mert a szervezet állásfoglalása ellenére folytatta a tervezést, és a meghívásos tervpályázat eredményhirdetése előtt szerződést kötött a Nemzeti Színház Rt.-vel az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésére.
Ezután Siklós Mária bírósági pert indít a kamarai határozat ellen – döntés még a teátrum megnyitásáig sem született.
 
2001 májusában: az épület szerkezetkész.

2001. okt. 5.: a szlovákiai Alsósztregován, a Madách-kastélyban tartják Az ember tragédiája első olvasópróbáját, a Madách-drámát Szikora János rendező. A három főszereplő: Alföldi Róbert, Szarvas József, Pap Vera.

2001. dec. 31.: műszaki átadás a Nemzeti Színházban.

2002 januárja: elkezdődnek a próbák a teátrumban, a nyitó előadást.

2002. febr. 4-én: árusítani kezdik a jegyeket ekhós szekéren, a Blaha Lujza téren, ahol 1965-ös felrobbantásáig állt a Nemzeti Színház. Összesen több mint 30 ezer jegyet értékesítettek. A március 15-től júniusig tartó időszakban 57 előadást tartanak, kiderül azonban, hogy nem egyeztettek az ezen darabokban fellépő színészek anyaszínházaival (a Nemzeti Színháznak nincs saját társulata, a színművészek a legkülönfélébb teátrumok tagjai vagy szabadúszók).

2002. márc. 12.: Borókai Gábor kormányszóvivő bejelenti, hogy a Nemzeti Színház 12,1 milliárd forintba került. 1998. évi áron. Csakhogy ez 2002-es áron 15,4 milliárd forint. Ha ehhez hozzáadjuk az előző kormány által kiírt pályázatok és az előkészületek költségeit, az Erzsébet téri munkálatokat, majd az Erzsébet tér rehabilitációját, ez összesen 4,5 milliárd forintot jelentett. Tehát összesen már 19,9 milliárd forintnál járunk – összesen ennyibe került az, hogy a Ferencvárosban felépült a Nemzeti Színház.
Ehhez még egy adalék: a Bán Ferenc-féle terv Erzsébet téri megvalósítása 18 milliárd lett volna, egy költségelemzés szerint maximum 20 milliárd, ha minden a maximális terv szerint épül. Arra a teátrumra készült olcsóbb változat is, amelyet 15,2 milliárdból felépíthettek volna.
Egyébként az Erzsébet téri teátrum több mint kétszer ekkora lett volna.

2002. márc. 13.: Mádl Ferenc köztársasági elnök a Nemzeti Színház tervezéséért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tűntette ki Siklós Mária építészt, akit ezen munkája miatt a Magyar Építész Kamara etikai vétségben elmarasztalt. Ekkor mások is elismeréseket vehettek át a teátrum építéséért.

2002. márc. 15.: nyitó díszelőadás, amelyen Az ember tragédiája látható. A megnyitó beszédet Törőcsik Mari mondja, az egyetlen színész, akit már szerződtettek a következő évadra a Nemzeti Színházba. Az M1, az M2 és a Duna TV élőben közvetíti a premiert, ami sehol a világon nem szokás. Schwajda György ezzel nem ért egyet, mivel a tévések zavarják a premier előtti feszült próbafolyamat végét, de mert mandátuma május végén úgyis lejár, végül nem mond le. Viszont szabadságot vesz ki arra a napra, amikor megnyílik a Nemzeti Színház.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!