Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Emlékezés háromnegyedben (Esemény-tár)
Topsy Küppers: Minden álom Bécsbe vezet
Szerző: alma
2003. április 10. 10:58

Topsy Küppers/fotó: Csibi/

A könyv szerzőjének személye nem kevésbé érdekes, mint maga mű. Topsy Küppers színésznő Georg Kreisler (egyik) felesége volt, a jónevű komponista számára írta a Lola Blau című monomusicalt, természetesen ő is mutatta be a darabot. Noha a Küppers életrajzok többsége tapintatosan megkerüli a témát, egyes források szerint a Lola Blau a művésznő személyes élményein alapul. Az emigráció keserves napjait állítólag a fiatal Topsy - 1931-ben Aachenben született - szintén átélte, épp abban az időben, amikor Kálmánékkal együtt annyi művész és értelmiségi kényszerült Ausztriából és Németországból, a hitleráj elől az Egyesült Államokba menekülni.

A szerző, lévén maga is színházi ember, képes volt Kálmán özvegyének lelkéhez hozzáférni, csakúgy, mint a családi dokumentumokhoz. Érdekes, a kort nem túl mélyen ábrázoló, de az átlagos olvasó számára könnyen emészthető, hitelesnek tetsző könyv a Minden álom Bécsbe vezet. Nem irodalom, de olvasható lektűr, mintha két színésznő csacsogna a kulisszák mögött, levezetve a színrelépés okozta feszültséget. Vera Kálmán látta a kéziratot, a megjelenését tehát engedélyezte.

A történet első számú hőse az asszony, de alakján keresztül viszonylag jól megismerhető Siófok büszkesége, Kálmán Imre személyisége. Pompás üzleti érzék és visszafogott, majdnem puritán életvitel, a család tisztelete jellemezte a zeneszerzőt. Nagypolgári pénztárcával kispolgár módjára töltötte napjait Bécsben, amikor berobbant az életébe a nála jóval fiatalabb, gyönyörű Vera Natasa Makinszka, aki kiszemelte és férjül vette őt.

Különleges szépségét a lány az anyjától örökölte, a tartását pedig a nemzőjétől. Konsztantyinovics herceg, a cár szárnysegédje ugyanis nem vette el a pétervári arisztokrata lányt, Szonja Makinszkát, minthogy családos ember volt. A féktelen, nem comm´il faut szerelem nem kívánt gyümölcse a szibériai Permben látat meg a napvilágot. Biztonságos gyermekkor helyett menekülésben (a forradalom elől) és nélkülözésben volt része. Szonja nem volt jó anya, ez a modell Vera életét is meghatározta. Bár ő mindhárom gyermekéről nagyszerűen gondosodott, igaz volt miből, kevés megértést és szeretetet kapott tőlük.

Házassága alatt Kálmánnal mennyei magasságokat és majdnem pokoli mélységeket járt meg, Vera szeretett hódítani, Kálmán pedig ördögien féltékeny volt. Nem egyszer okkal. Azonban mindig megbocsátott (a gyerekek nem), mert tudta, hogy életművének nincs és aligha lesz gondosabb gazdája, ügyeinek jobb képviselője, mint Vera. Ebben a tudatban hunyta le a szemét Párizsban. Ám Bécsben, a központi temetőben nyugszanak a hamvai. Vera Natasa Makinszka hű volt az emlékéhez, és hű maradt a barátokhoz is, akik a nehéz időkben mellettük álltak. Szép, érzelmes, megindító történet, amire érdemes néhány órát rászánni.

Topsy Küppers: Minden álom Bécsbe vezet
dokumentumregény, 350 oldal,
Magyar Könyvklub, 2003
www.mkk.hu 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!