Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Jó házból való herceg és hercegnő (Archívum)
Sztártáncosok a Csipkerózsikában
Szerző: Albert Mária
2003. február 13. 16:42


Amint a neve alapján sejthető, Nyina Ananyasvili, a Moszkvai Nagy Színház balett együttesének szólótáncosnője, Grúziában született. A grúz fővárosban kezdte meg tanulmányait , a Tbiliszi Balettintézet után a Moszkvai Balettakadémiára került, ahol Natalja Zolotova lett a mestere. 1981-ben szerződtette a Bolsoj Balett. Az együttesben az orosz balettművészet kiemelkedő egyéniségei - Marina Szemjonova és Rajsza Sztrucskova - képezték tovább. Moszkvában eltáncolta a balettirodalom valamennyi jelentős női főszerepét. Volt Odette-Odília A hattyúk tavában, Auróra a Csipkerózsikában, a Giselle, a Rajmonda, A szilfid címszereplője, Nikja A bajadérban, Kitri a Don Quijotéban, Júlia a Rómeó és Júliában, Medóra a Kalózban, Eleonóra A Brugge-i vásárban és Rita az Aranykorban. Szólókat táncolt Balanchine-balettekben is.

Bravúros technikai tudás, kifinomult stílus, tökéletes precizitás, kimagasló drámai tehetség jellemzi. Hamar a világ egyik legkeresettebb balettművésze lett. "Zseniális egyéniség, nem sorolható be semmilyen skatulyába" - írta róla az egyik amerikai kritikusa. - Meggyőző erővel táncol virtuóz, romantikus, drámai és klasszikus szerepeket, technikailag mindenre képes: lélegzetelállítóan forog, ugrik, majd hirtelen megáll egy tökéletes pózban, bemutat egy hosszú, kötött lépéskombinációt, vagy éppen alig követhető sebességgel táncol - mindezt úgy, hogy megáll a néző szívverése."

1990-től több szezonon át Londonban, a Royal Balletban táncolt (szerepei: Rózsahercegnő a Rózsák pagodájában, Lise a Rosszul őrzött lányban, Júlia a Rómeó és Júliában (MacMillan koreográfiák); Hamupipőke (Ashton); Tűzmadár (Fokine); és ő volt az első orosz balerina, akit a Dán Királyi Balett Bournonville-balettek főszerepére meghívott (A szilfid, Genzanói virágkarnevál). A Kirov Balett együttesében (Szentpétervár, Mariinszkij Színház) eltáncolta Lavrovszkij Rómeó és Júliájának Júliáját, a Don Quijote, A hattyúk tava és a Csipkerózsika főszerepét. 1992 óta az American Ballet Theatre szólistája. Vendégszereplésein Balanchine-szerepeivel (az Apollóban, a C-dúr szimfóniában és a Rajmonda-variációkkal) hatalmas sikert aratott a New York City Ballet együttes keretében. Vendégszerepelt a Svéd Királyi Balett, a Norvég Nemzeti Balett, a Portugál Balett, a Finn Balett, a Birmingham Balett, a Boston Balett, a Monte-Carlo Balett és a Tokió Balett nemzeti társulatában.

Partnere, Szergej Filin a Moszkvai Balett-akadémián tanult, mestere a világhírű Alekszandr Prokofjev volt. 1988-ban végzett, ugyanabban az évben a Bolsoj Balett magántáncosa lett, 1989-ben vezető magántáncosi kinevezést kapott. Az európai sajtó rendszeresen úgy emlegeti, mint a Bolsoj Balett egyik legnagyobb új tehetségét. Kiemelkedő alakítást nyújtott Hercegként  A hattyúk tavában, Desiré hercegként a Csipkerózsikában.  Volt Herceg A diótörőben (Grigorovics-koreográfia), Jean de Brienne a Rajmondában, Albert a Giselle-ben, Szolor A bajadérban, Rómeó a Rómeó és Júliában (méghozzá két változatban: Lavrovszkij- és Grigorovics-koreográfiában), James A szilfidben, Konrád a Kalózban, Petrucchio A makrancos hölgyben (Cranko-koreográfia). 2000-ben A fáraó lánya premierén Taor szerepét táncolta.

www.opera.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!