Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Skandináv mód, kelet-ázsiai (Archívum)
2005 a svéd design éve lesz Európában
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. február 18. 13:11


Ezen elhatározás szellemében rendezték a - minden esztendőben szokásos - lakberendezési és bútorkiállítást. Älvsjö Vásárváros impozáns méretü, összesen mintegy 36 000 négyzetméternyi csarnokaiban valamennyi északi ország közel 7500 tervezője, gyártója és forgalmazó cége tette közszemlére friss kínálata legjavát.

Az idei design vásár különlegességének a ”Greenhouse” névre keresztelt szakmai bemutatót szánták, amelyen  - nomen est omen - az északi országokban található design-iskolák növendékei mellett fiatal külföldi – többek között japán, koreai, olasz, izraeli -  tervezők  és svéd gyártók együttműködéséből született darabokat mutattak be. Ennek köszönhetően az érdeklődő közönség számára is szemléletessé és kézzelfoghatóvá vált a szakma régi felfedezése, mely szerint az ázsiai forma- és színvilág a földrajzi távolság ellenére közel áll a skandinávhoz. Az itt kiosztott díjak és a közönségsiker láttán nem nehéz megjósolni, hogy új trend van születőben: a ScandEast.

A távol-keleti és észak-európai formakultúra egymásra találása nemcsak a ”Greenhouse” szekció tematikus anyagában kapott hangsúlyt, hanem jellemzőnek mondható az egész vásáron is: a bútorok letisztult, gyakran grafikus vonalvezetésűek, ”átlátható” szerkezetűek; sok a világos, matt fém, gyakran vászonnal, üveggel, s más természetes anyagokkal kombinálva. A világítótestek kialakítása szintén mellőz minden felesleges elemet: az alapformákra épülnek, egyszerüek, síma felületűek. Ugyanezt a tendenciát láthatjuk a használati tárgyak, edények, textíliák esetében is: tiszta formák és színek, geometrikus motivumok.

S ami nem hiányozhat, ha Svédországról beszélünk: a természet. Kövek, homok, nád, bambusz, faágak, víz, kagylók, csigák … mind-mind bekerültek a lakóterekbe. Eltűntek a gyertyák, a "díszek", a hamis ál-tárgyak, s zöld és fekete, illatozó teafű, babkávé, esetleg szárított levendula illata és látványa foglalta el a letűnt tárgyak helyét.
 

Ez a ”szép új világ” egyáltalán nem rokona az utóbbi évek techokrata minimalizmusának, és semmiképpen nem fantáziátlan, rideg miliő. Ez sokkal inkább a látvány nyugalmát, kiegyensúlyozottságát kereső és megalkotni vágyó, a szemnek és gondolatnak szabadságot adó tere az életnek. Egyszerüen, természetesen. Skandináv módra, kelet-ázsiai füszerekkel.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!