Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Történet, amely Gólemmé nőtt (Archívum)
Mit teremthetünk?
Szerző: alma
2003. január 7. 13:42


A zsidó operettek, amelyek a huszadik század elején, az expresszionista színház korszakában a gazdag közép-európai zsidó kulturális hagyományból bontakoztak ki, szintén fölfedezték maguknak a gólemet. A lelki rezdüléseket és a fantáziát oly erősen igénybe vevő stílusirányzat  alkalmas volt a misztikus történetek megelevenítésére. Almási-Tóth András és Vajda Gergely darabja visszaidézi ezt a játékmodort. A zene eredeti kompozíció, noha hagyományos zsidó muzsikát dolgoz föl a szefárd és jiddis dallamok mélyrétegeiből. 

A kétfelvonásos zenés játék a tragikum színei mellett az iróniát is felvillantja, az élő emberek mellett bábok is föltűnnek a színen. A négy báb közül az egyik - természetesen a Gólem - két és fél méteres, a többiek nagyjából emberméretűek. Löw rabbi szerepe prózai, őt Rajhona Ádám  formálja meg, a többiekre jelentős énekelni való vár. Löw hitvesét, Rebbekát Sáfár Mónika játssza, a rabbi leányát, Mirjamot Siménfalvy Ágota, Simont Szabó P. Szilveszter, Jákobot Szloboda Tibor, a Bölcset Jantyik Csaba alakítja, a címszerep Földes Tamásé. Érdekes viszont, hogy a mániákus aranycsináló Habsburg, Rudolf császár báb alakban jelenik meg.

Különböző feliratok és mozgásszínházi elemek gazdagítják a történetet, a mozgásokat Gyöngyösi Tamás tanította be. Az énekszámok verseit Borbély Szilárd írta, a jelmezeket Földi Andrea tervezte. A játék keretét Balla Margit teremtette meg, akivel az író-rendező a Budapest Bábszínházban szintén együtt dolgozott, a teátrum egyébként ebben az előadásban koprodukciós partner is. 
      
Vajda Gergely, Almási-Tóth András, Borbély Szilárd: A Gólem
Rendező: Almási-Tóth András
Dramaturg: Perczel Enikő
Jelmez: Földi Andrea
Díszlet-báb: Balla Margit
Zenei munkatárs: Rácz Márton, Halász Péter
Mozgás: Gyöngyösi Tamás
Szereplők: Rajhona Ádám, Sáfár Mónika, Seress Ildikó, Siménfalvy Ágota, Földes Tamás, Szabó P. Szilveszter, Jantyik Csaba, Szloboda Tibor. A két bábos: Csortán Erzsébet és Papp Orsolya.


www.szinhaz.hu/operett/index2.html

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!