Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az éltető zene (Zene-bona)
Wladyslaw Szpilman: A zongorista
Szerző: I-Web.hu
2003. március 19. 13:17

1939 szeptember elején szörnyűséges idők jártak Lengyelországban, ahol földön és levegőben megindult a német hadsereg támadása. A lengyelek esélytelenek voltak, de nem adták fel a harcot. Több mint kilencmillió lakos sorsa vált reménytelenné. A zongorista Szpilman megmenekült, ám az út, amely az életben maradás kapujához vezetett rögös volt. A fenyegető halál tudata a döntő pillanatban adott neki erőt a továbblépéshez. Chopin, Rahmanyinov és Beethoven művei segítették a túlélésben.

Volt, hogy elővette a tablettás dobozt és lenyelte tartalmát. Nyúlt ópiumhoz is... Az éhgyomorra bevett altató villámgyorsan hatott, de nem halt meg. Szerencséjére vagy éppen szerencsétlenségére a gyógyszerek túl régiek voltak ahhoz, hogy hassanak. Akart valamit tőle a sors, dolga volt a világon, mert mindig akadt jóakarója. Furcsa, de éppen egy német tiszt volt az, aki visszahozta a halálból. Testvérein és szülein azonban nem segíthetett...

Imádta édesanyját. A magányosan eltöltött varsói évek alatt sokszor megjelent előtte az egykor szép, üde arca, amely néhány év leforgásával vált elgyötörtté, ráncossá. 1942 nyarán látta utoljára anyját, akit családjával együtt elvitt a halálvonat. Szpilman ezután bárhová is ment, minden egyes lépésével magányosabb lett. De legbelül éreztette valaki vagy valami vele, hogy az út szerencsés véget ér. Addig azonban voltak olyan napjai, amikor semmit sem evett. Ünnep volt egyetlen cukorka elfogyasztása is, az ajándék édességet hatfelé szelve osztotta szét ismerősei között. Voltak varsói zsidók, akiknek még ennyi sem jutott. Saját szemével látta, hogy a gettó terén fekvő nők és férfiak hogyan koldulnak. Karon ülő gyerekek könyörögtek egy-egy csepp vízért, a németek ugyanis szándékosan elzárták a vezetékeket. A lánykák és fiúcskák élettelen tekintettel bámultak maguk elé, kiszáradt szájuk pedig szétnyílt, mint a halaké, amelyeket partra vetett a víz.

Megrendítő, elszomorító sorok ezek egy zenész tollából, aki ugyan túlélte a borzalmakat, de örökre emlékezni fog a világháborús Varsóra, amely néhány nap alatt vált a zsidóüldözések fellegvárává. Szpilman közvetlenül a háború után, 1945-ben vetette papírra visszaemlékezéseit, a mű azonban 1946-ban csak a cenzúra által megcsonkítva jelenhetett csak meg. Az indoklás szerint túl sok kellemetlen igazságot tartalmazott a leigázott népekről és a nácikról. Most teljes terjedelmében Magyarországon is megjelent A zongorista, amelyből Roman Polanski Arany Pálmás filmet készített Adrien Brody és Thomas Kretschmann főszereplésével. Jövő márciusban mi is részesei lehetünk a lengyel származású rendező drámájának.

Wladyslaw Szpilman: A zongorista, Európa Könyvkiadó 2002 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!