Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  32  33  34  35  36   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Ki jelöl kit?
Szerzõ: Szendrői Dániel
2002. október 7. 11:10
Kering a városban egy hangfelvétel. Egészen pontosan egy üzenetrögzítőn, nem az örökkévalóságnak szánt magán üzenet hangfelvétele. Egy politikus üzen a Magyar Televízió egyik elnökjelöltjének. Ne bonyolódjunk bele abba, hogy szép dolog-e más üzenetébe belehallgatni, az vesse rám az első követ, aki, hogyha birtokába kerül egy ilyen felvétel, nem hallgatja meg. A kérdés csak az, hogy mit kezd vele. Mondjuk, legalábbis elgondolkodik.

bővebben >
 


Monoki Kálmán: Egy embernek, aki halhatatlan
Szerzõ: Mika Róbert
2002. október 5. 10:04
A hídon álltam. Hajnalodott. Az első napsugarak még a távolban készülődtek, erőt gyűjtöttek az egész napos megfeszített munkához. A mélyben hallgatag folyam zúdult tova, felszínét megannyi helyen ködfoszlány tette sejtelmessé.
- Szia öreg - szóltam halkan és megszorítottam a korlátot. Régi ismerősök voltunk már, barátként köszöntöttük egymást. Mindig úgy éreztem, a víz is válaszol nekem, ha nem is szavakkal vagy érzésekkel, de kincseivel, a halakkal biztosan. Apám szájából hallottam először ezt a mondatot, aztán mindig hozzáfűzte még: ennek a víznek lelke van. És én hittem neki, először gyermeki hiszékenységgel, majd tapasztalatból.
A hídon álltam. Intettem az útra kelő fénynyalábok felé, s ők, talán hálából, egy pillanat alatt befújták aranyporral a számomra oly kedves vidéket.
Az addig mozdulatlan táj hirtelen táncra perdült s keringőre hívta a kifogyhatatlan víztömeget. Az öreg folyónak azonban most nem volt kedve táncolni. Úgy éreztem, figyel engem, lesi mozdulataimat, mintha érezte volna, hogy ez a nap más, mint a többi. Talán várta azt is, hogy beszéljek neki.
Képtelen voltam megszólalni. Az öreg folyót látva emlékek sora jelent meg előttem. Láttam magamat apró gyermekként az óriási termésköveken ülni, amint szótlanul figyelem apámat egy termetes hal fárasztása közben, hallottam az első horgászatom utáni büszke mondatát:
-Az én fiam!
Újra láttam a hatalmas ponttyal való küzdelmét, és amint a harc végén boldogan csapok a tenyerébe. Hajnali csónakázások, éjszakába nyúló vízi kalandok, beszélgetések, nevetések...
-Apu rákos- kiáltottam, és elengedtem a híd korlátját. Döbbenten hallgattam a visszhangokat, visszavonhatatlanok voltak szavaim.
Leültem a híd vasszegélyére és elkezdtek potyogni a könnyeim. Nem fájdalmas zokogás volt ez, azon már túl voltam. Egyszerűen előtört belőlem gyermeki énem, mely siratta szeretett apját. Újra az a kisember akartam lenni, aki bálványozza őt, és együtt indul vele hajnalban a nagy folyam vallatására.
 Nem mindig volt köztünk igazi apa-fiú kapcsolat, egy furcsa szál azonban összetartott bennünket: imádtuk a Tiszát. Apu, az öreg, és én. Így alkottunk egy baráti társaságot. Aztán ahogy felnőttem, valamiért elmaradtak a "baráti találkozások". Apu nem tartott már velünk, kedveszegett lett, és őrlődött inkább a napi gondok között. Én mindenesetre kitartottam társunk mellett.
Felálltam a szegélyről és lassan elindultam horgászhelyünk felé...
Aznap fogtam meg életem legnagyobb halát. Tudtam ezzel üzent nekünk a szőke Tisza, nekem azt, hogy tartsak ki, apunak pedig azt, hogy visszavárja...
 A hídon álltunk. Hajnalodott. A táj lélegzet visszafojtva várta a napkeltét.
- Ennek a víznek lelke van - mondtam, és boldogan tekintettem apámra. Ő nem szólt egy szót sem, csak rám nézett és elindult a hívogató partok felé...

bővebben >
 


Fényképek-tényképek
A DOKK a Magházban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 4. 13:47

 

Dokumentarista riportfotó? Hát az meg milyen állatfajta? A hétköznapi vélekedés szerint a riportfotó magát “a valóságot” dokumentálja. Hogyan lehet ezt az ellentmondást képekben feloldani? A DOKK alkotócsoport fotográfusai letették névjegyüket ebben a fotóelméleti vitában.

bővebben >
 


Kinek is ajánljuk?
Anyádat is
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. október 4. 13:10

Igen, jól sejti a Kedves Olvasó, a film címe Azt takarja – mert maga a mű, nem. Az Anyádat is nem éppen erősen leplezett, finoman fogalmazva, lepedővel, azaz ágyneművel takart bokavillanásnyi erotikáról szól. Hanem, ahogy „a divat kívánja”, durr-bele stílusban szexelnek benne – hogy ne használjak csúnya szavakat, pedig a film ábrázolásmódja ezt „követelné” meg. S a „jellemek” pedig (és ez az igazi baj!) nem ismernek „se Istent, se embert”. A viccbeli Móricka a falvédőről most lejött szüzike a (filmbeli) tinik perverzitásához, érzelmi- és gondolati sivárságához és deformáltságához képest. És még csak nem is vagyok prűd meg demagóg.

bővebben >
 


Lapszemle
József Attila - múlt, jelen, jövendő
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 4. 11:43

"Abszurdnak tartom, hogy az új évezredben...a mai magyar gimnáziumi diákok, egyetemi hallgatók még mindig abban a megközelítésben ismerjék meg a XIX. és XX. századi magyar irodalom jelenségeit, nagy költőit, melyet elsősorban az előző kor "kultúrpolitikus" irodalomtörténészei, mindenekelőtt Pándi Pál, Király István és Szabolcsi Miklós dolgoztak ki..." - írja Sárközy Péter a Hitel szeptemberi számában megjelent írásában.

bővebben >
 


AMAZONOK EGYMÁS MÖGÖTT
Késő délután, kora este a tv2 előtt
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 4. 11:36
Hétköznap délután 16.50 és 18.30 között a piroskettes adását figyelve megboldogult Hofi Géza egyik poénja ugrott be:“Te! Tudod, van ez az új üdítőital. Nem, nem, dehogy a pepszi, hanem ez a deit: de itt meg kell innom, ha akarom, ha nem!” Valahogy így van ez itt is: ha akarom, ha nem, két “tóksót” (copyright Vitray Tamás) bámulhatok egymás után. Jakupcsek versus Claudia. Sztárpárharc.

bővebben >
 


Az ismeretlen Bob Dylan
A dobos az énekesről - Mickey Jones régi-új filmje Bob Dylanről
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 4. 11:11

Mickey Jones
Új Bob Dylan felvételekkel gazdagodott a rocktörténet. Mickey Jones, a ma hatvanegy éves dobos, aki Dylan mellett John Lee Hookerrel és Johnny Riversszel is együtt dolgozott, 8 milliméteres filmen rögzítette Dylan hatvanas évekbeli turnéit.

bővebben >
 


Hit és halál
Dér András: Kanyaron túl
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 4. 10:52

Dér András
/ fotó:Csibi Szilvia /
Nem próbál színezni, kiutat találni vagy magyarázatot adni a drogproblémára a Kanyaron túl című film. Néhány heroinista sorsán keresztül a kínlódást, a próbálkozásokat, a feltámadó remény és az újabb kudarcok váltakozását látjuk. Az egyetlen kapocs a társadalomhoz egy katolikus pap, aki még hajlandó segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akikről már mindenki lemondott.

bővebben >
 


Billy Cobham: "Vannak még számomra kihívások"
A dzsesszdobolás koronázatlan királya exkluzív interjút adott az Artiturának
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 4. 10:19

Szeptember 29-én és 30-án a New Orleans klubban remek koncertsorozat nyitóvendége volt Billy Cobham. A dzsesszdobolás koronázatlan királyának tartott Cobham 1944-ben született Panamában. New York-i zenei tanulmányai után az igazi impulzust Miles Davistől nyerte. Davis közismerten fantasztikus zenészek egész nemzedékét indította el - közülük többekkel Cobham hosszabb ideig is együttműködött. Bár a lexikonok és a kritikusok kiváló technikai adottságait, virtuóz stílusát emlegetik, az 58 éves dobfenomén új produkcióira egyre inkább a visszafogottság, a kimért, precíz játék a jellemző. Vajon mi motiválja a világ legjobb dzsesszdobosát, hogy zenekaraiban csupán alázatos szerepet vállaljon? Erről is kérdeztük az Artitúrának adott exkluzív interjúban.

 

bővebben >
 


A megállíthatatlan R. Zs. érzelmi élete
Tűnődések Terézanyu felett
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 4. 10:18
Rácz Zsuzsa egy nemrégiben készült interjúban hiányolta a könyvéről készült kritikákat. Talán nagyobb lelkesedéssel ragadtak volna klaviatúrát a (férfi)kritikusok, ha mondjuk R. Zsuzsa szexuális életéről olvashattak volna, a francia művészeti író hölgy (Catherine M.) önvallomása ugyanis sokakat késztetett mondanivalójuk rögzítésére, igaz, az elemzések általában nem jutottak túl azon a problémán, hogy akkor most van-e neki, mármint szexuális élete, vagy az olvasót egyszerűen átverték.

bővebben >
 


Katonás rendetlenség
Mintha függönyök szakadnának le, s egyre beljebb látnánk...
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 4. 10:16

Zsámbéki Gábor
"Rendetlen évad lesz az idei" - jelentette be Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház igazgatója az október 1-jei, nézők előtt zajló beszélgetésen, amelyen a 20. évadját ünneplő teátrum idei bemutatóiról meséltek a rendezők. Ők a 2002/2003-as évadban a következők: Bozsik Yvette, Ascher Tamás, Bagossy László, Máthé Gábor és Lukáts Andor.

 

bővebben >
 


Színarany érmék Újfehértón
A nyíregyházi múzeumba kerül a lelet
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. október 3. 16:46

 
Görgey Gábor kulturális miniszter és Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke 2002. október 2-án Budapesten elismerő oklevelet adott át és 10 millió forintos pénzjutalomban részesítette az aranykincs nyomára vezető újfehértói Polonkai Andrást. A páratlan numizmatikai ritkaságot képező pénzgyűjteményt a nagyközönség rövidesen a nyíregyházi múzeumban láthatja.

bővebben >
 


Egy művészpár-klasszikus
Anna Margit és Ámos Imre életmű-tárlat
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 15:48


Hatnak egymásra, mégis szuverén művészek azok a festő-házaspárok, akiket az elmúlt hónapokban közös tárlatokon ismerhetett meg a közönség. A Győri Képtár tavaly indította útjára sorozatát Maurer Dóra és Gáyor Tibor kiállításával. A Goethe Intézetben a legfiatalabb művészgenerációt képviselte a Széplaky Ágnes-Nemes Csaba házaspár. A László Varg-Art Galériában október 31-ig látható az Anna Margit és Ámos Imre életművét bemutató tárlat.

bővebben >
 


Nem akarják a díjat
A Krétakör elutasítja az alternatív jelzőt
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 14:44

 

A Krétakör színház udvarias, de kemény hangú levélben utasította el a Színikritikusok által a minap nekik szavazott, a legjobb alternatív színháznak járó díjat. A Krétakör társulata szerint ők egyszerűen "színházat" csinálnak, esetükben a kategória minden egyéb nyelvi kiterjesztése fölösleges és hamis. A levelet, amelyet mind a 32 tag aláírt, faxon küldték Párizsból, ahol jelenleg játszanak. 

bővebben >
 


Deus ex masina
Mel Gibson új filmje Krisztus életéről szól - kizárólag latin és arámi nyelven
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 13:14

 

Cecil B. De Mille 1927-es filmje, a King of Kings újrafeldolgozása az ausztrál színész-rendező sztár új próbálkozása, The Passion címmel. "Az emberek azt hiszik, megőrültem, és talán igazuk is van - nyilatkozta a rendezői szék isteni magasságából Gibson. - De lehet, hogy zseni vagyok."

bővebben >
 


Dohnányi-emlékkoncert a Zeneakadémián
Jobb jövőben reménykedik a MÁV Szimfonikus Zenekar
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 13:13

Ma este tartja évadnyitó koncertjét a MÁV Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián, ahol Dohnányi Ernő születésének 125. évfordulója alkalmából ad az együttes hangversenyt. A zenekar a nyáron José Carrerasszal lépett föl a libanoni Beiteddini Fesztiválon, ahol korábban kísérte már Plácido Domingót és Kiri Te Kanawát is. Libanon után a nyáron Hongkongban muzsikáltak, most pedig abban reménykednek, hogy itthon is nagyobb megbecsülésben lehet részük, hiszen az újpesti önkormányzattal kötött közszolgálati szerződésnek köszönhetően kedvezőbb anyagi körülmények között dolgozhatnak.

bővebben >
 


Ország, vigyázz!
Új imázsreklám Magyarországról a tévében
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 10:37

A National Geographic csatornát elárasztották a krokodilvadászok és a múmiaboncnokok, de ami még ennél is rosszabb, pár napja Magyarországot népszerűsítő filmet láthatnak azok, akiket a kanapén való szendergésből felriaszt az üvöltő hangerejű reklámblokk.


 

bővebben >
 


Forrásban a koncertélet
Budapestre érkezik a Juilliard Quartet
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. október 2. 16:15

A Juilliard Quartet, a világ egyik legjelentősebb vonósnégyese ad hangversenyt október 8-án este fél 8-kor a Zeneakadémia nagytermében, s ezzel indul a Forrás Koncertek 2002/2003-as sorozata. Műsorukon Mozart, Beethoven és Gunter Schuller egy-egy vonósnégyese hangzik el.

bővebben >
 


A Gézagyerek a legjobb új magyar dráma
Tegnap este átadták a Színikritikusok Díját
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 2. 15:57

Törőcsik Mari a
Szent György és a
sárkány című
előadásban
A Thália Színház Új Stúdiójában tartott díjkiosztáson a 2001-2002-es évad teljesítményeit értékelték a színikritikusok. A legjobb új magyar dráma díjat Háy János színműve, A Gézagyerek kapta. A legjobb előadásnak a Szent György és a sárkányt ítélték, amelyet Zsámbéki Gábor rendezett a Katona József Színházban. E darabban nyújtott alakításáért Törőcsik Mari vehette át a legjobb női főszereplő, Khell Csörsz a legjobb díszlet és Szakács Gyöngyi a legjobb jelmez díját - utóbbi két alkotót a kaposvári Erdő terveiért is díjjal jutalmaztak.

Király Levente a
Galilei élete című előadásban
A legjobb rendezés díjat Zsótér Sándor kapta a Szegeden színre vitt Galilei életéért, s ebből Király Levente mint legjobb férfi főszereplő is díjazott lett. A legjobb mellékszereplők díja Schell Juditot illeti, aki a Radnóti színházi A kripliben alakított emlékezeteset, valamint Trill Zsoltot, akit a Bolha a fülbe és az Álszentek összeesküvése című Új színházi darabokban játszik. A legígéretesebb pályakezdő díját Rezes Judit kapta, a Thália Színház Szétbombázva, illetve a Kamra Top Dogs című darabjaiban látott szerepformálásaiért.

A legjobb alternatív előadás a W - munkáscirkusz, a Krétakör Színház Schilling Árpád rendezte előadása lett. A legjobb gyermekelőadás díján a Kolibri színházi Retemetesz és a Ciróka-beli Árnyak Színháza osztozik. Különdíjat kapott Mácsai Pál a Madách Kamara megújításáért. A Fővárosi Önkormányzat különdíját az Ilja prófétának ítélték, amelyet Sepsiszentgyörgyön rendezett Bocsárdi László, de vendégjátékon Magyarországon is bemutaták. A Criticai Lapok Pályaszakasz-díját A Gézagyerek címszereplője, Maday Gábor nyerte.

 


 

"Nem vagyok gőzhenger!"
Új zenei igazgató a Bécsi Operaházban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 2. 14:06
Az idei szezon a Bécsi Operaházban jelentős változást hozott: hivatalosan is megkezdi tevékenységét az új zenei igazgató, a japán Seiji Ozawa. Igaz, a bécsiek számára már nem új a hosszú hajú férfiú jelenléte, az utóbbi fél évben megszokták, hogy az Operával kapcsolatban sokat szerepel. Tavaly, amikor a Bécsi Filharmonikusokat vezényelte az Újévi Koncerten, azonnal a közönség szívébe lopta magát a Bostoni Szimfonikusok volt vezető karmestere.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  32  33  34  35  36   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!