Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5  6   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Angyal-matiné
Beszélgetés Zalán Tiborral a családi színház műfaji nehézségeiről
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 27. 11:46

Jelenet az Új Színház
előadásából

Előadás az Új Színházban. Nyüzsgés, hangzavar. Zalán Tibor darabját láttuk, az Angyalok a háztetőn című mesét. A műsor után a gyerekek rajzoltak és írtak a szerzőnek, a színészek által alakított figuráknak. Az egyik például ezt: "Kéményseprő, nagyon jó neked, hogy angyalok a barátaid." Ennél többet nem is lehet színpadon elérni. Érdekelt, mit mond minderről Zalán Tibor, húsz-harminc gyerekdarabbal a háta mögött.

bővebben >
 


Hölgy méregpohárral
Renée Fleming Grammy-díjas
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 27. 10:18

Előfordult már a zenetörténetben, igaz, ritkán, hogy egy muzsikus a nevét valamely kulináris különlegességhez adja. Melba, az ünnepelt operaénekesnő az őszibarackkal dúsított fagylaltkehely keresztanyja lett, Rossini, aki 38 évesen abbahagyta a komponálást és azután a konyha örömeinek élt, több ínyencségnek, például a bélszínérméknek kölcsönözte hírét. És most itt van a La Diva Renée, az új desszert, amely - állítólag - az operaszínpadok mai sztárjának, Renée Flemingnek az "édesipari leképezése". Arany levélkék díszítik a finomságot és arany gramofont nyert az amerikai szoprán Bel Canto című albumával a 45. Grammyn.

bővebben >
 


Néma, de arany
Átadták a Grammy-díjakat
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 26. 16:07


Norah Jones


Több mint száz kategóriában ítélték oda a Grammy-díjakat, a Madison Square Gardenben tartott ünnepségen adták át a körülbelül harmincöt centi magas aranyozott fonográf tölcsért. Az elismert művészek közül néhányan megfordultak már Magyarországon is. A töbieket pedig várjuk...

bővebben >
 


Díjesőben éneklő angyal
Norah Jones a Grammy-díjkiosztó hőse
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 26. 16:03

Negyvenhat hét hosszú idő. Több mint amennyi egy gyermek fogantatása és világra jötte között telik el. Ám, ha a megjelenés egy lemez életének kezdetét jelenti, Norah Jones első "gyermeke" ennyi idő alatt beszélni is megtanult. A még nem egészen huszonnégy éves, amerikai előadó Come Away With Me című albuma január közepére ért fel az amerikai Billboard-lemezlista csúcsára, első születésnapját pedig New York-ban, a negyvenötödik alkalommal kiosztott Grammy-díjak ceremóniáján ünnepelte  vasárnap. Nyolc jelölése mindegyikét díjra váltotta.

bővebben >
 


Mint a
A 34. Budapesti Függetlenfilm Szemle díjai
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 26. 15:58

A mindenkori Magyar Filmszemle után, februárban rendezi meg a Budapesti Függetlenfilm Szemlét a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ). A helyszín a IX. kerületi Kultiplex, amely hagyományához - az egykori Kinizsi, illetve Blue Box mozi programjához - hűen gyűjtőhelyévé vált a film fő sodrásán kívüli, a periférikus, a "házimozi"-jellegű, "amatőr", egyszóval a független filmeknek. Figyelem! Az 50. Országos Függetlenfilm Fesztiválra február 28-ig lehet még jelentkezni.

bővebben >
 


Mesés dimenzió
Új Színház: Angyalok a tetőn
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 26. 14:44

A sok családi programnak előbb-utóbb része kell hogy legyen a színház. Ha a kicsik már végigültek néhány előadást az iskolával vagy a plázák ideiglenes színpada előtt, meg kell nekik mutatni a gyökereket. Meg kell ismerniük az igazi színházat. Az Új Színház gondolt csemetéinkre, és zenés mesejátékkal kápráztatja el őket.

bővebben >
 


Catullus felfedezése
A Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 26. 14:39
A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden esztendőben vendégül lát egy magyar várost. Idén Szolnok köszönti Budapestet. A rendezvényen bemutatkoznak a városban működő különböző kulturális egyesületek (lásd: fesztivál dossziénk), a sorból a Szolnoki Szigligeti Színház sem marad ki. Március 23-án Füst Milán: Catullus című drámájával érkezik a társulat. A darabot Szikora János rendezte.

bővebben >
 


Aranyos gramofon
A Grammy-díj döntőseinek listája
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 26. 12:55


Január 7-én közzétették a 2002-es Grammy-díjra jelöltek névsorát, amelyben olyan sztárok neve olvasható, mint a frissen felfedezett Norah Jones vagy a sokat bizonyított Nikolaus Harnoncourt. Az artiturán most a teljes listát közöljük. Van benne néhány igazi ritkaság!

bővebben >
 


A Bárka és utasai
A Ludwig Múzeumban kötöttek ki
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 26. 12:39

Középen, a főszerkesztő két oldalán
a két díjazott:
Zalán Tibor és Szilágyi Zsófia
Február 20-án csütörtök este a Ludwig Múzeum előadótermében került sor a 2002-es Bárka-díjak ünnepélyes kiosztására. A kéthavonta megjelenő békéscsabai irodalmi és művészeti folyóirat a jeles alkalmat összekötötte a legújabb számát bemutató felolvasással.

bővebben >
 


A jótékonykodás mozija
Hátrányos helyzetű gyerekeknek vetített a Best Hollywood
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 25. 16:19

A nehéz szociális körülmények között, nevelőszülői vagy állami gondozásban élő gyerekeknek szervezett vetítést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Best Hollywood. A forgalmazó a csütörtöktől a hazai mozikban is látható Chihiro Szellemországban című amerikai-japán animációs filmmel kedveskedett annak a több mint 400 gyereknek, akiknek a filmmel kapcsolatban rajzversenyt is hirdettek a szervezők. A megmérettetés győzteseit szintén a Best Hollywood látja majd vendégül az Emil és a detektívek című filmre, amelyet hamarosan vetítenek a filmszínházakban.

bővebben >
 


Határeset - elfogadjuk?
Steven Spielberg: Kapj el, ha tudsz
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 25. 13:24

Jutalomrendezésnek gondolható, sztoriban erős, karakterekben vékony, időben elnyújtott, viszont roppant szórakoztató: Spielberg mozi a toplista élén.

bővebben >
 


Nincsen kígyó árnyék nélkül
Rakovszky Zsuzsa díjesős regényéről
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 25. 12:50

Régóta pihent polcomon egy könyv, még a legutóbbi ünnepi könyvhéten vettem. Szemmagasságban helyeztem el a "könyvparkolóban", míves borítólapján mindig megakadt a szemem. De valamiért folyton hátrébb tessékeltem a képzeletbeli várólistán. Pedig a regény szerzője A kígyó árnyéka című kötet  megjelenése óta számos komoly díjat kapott, legutóbb a Magyar Irodalmi Díjat a tavalyi esztendő legjobbnak talált alkotásaként.

bővebben >
 


Miranda és Gáztámadás
Brit filmnapok a Toldi Moziban
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 25. 12:46

Miranda
A femme fatale nem Szűzanya; anthrax port fúj a háború előszele Britanniában: két elszomorító film a Miranda és a Gáztámadás. A Toldi mozi vasárnap esti brit előadásain telt házat, a hétfő estin pedig fél házat tapasztalt a keskeny sorokba és székekbe préselődött tudósító. A Miranda egyébként március 20-tól már látható a hazai mozikban.

bővebben >
 


Absztrakt ikonok
Malevics képei a berlini Guggenheim Múzeumban
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 25. 11:17


Kazimir Malevics: Önarckép, 1933-ból

A meghívón: fekete kör fehér alapon. A kiállításon a képek címei: Fekete négyzet fehér alapon, Fehér négyzet fehér alapon, Meghosszabított sík, Négy négyzet, Trapézok... Unalmas is lehetne, de csöppet sem az.

bővebben >
 


Este a múzsákkal
Murray Perahiát ünnepelte a közönség Budapesten
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 25. 11:11
Az Academy of St Martin
in The Fields

Eddig az évad legjelentősebb eseménye volt Murray Perahia és az Academy of St Martin in The Fields kamarazenekar február 24-i koncertje a Budapest Kongresszusi Központban. A hangversenyen Beethoven, Bach és Mozart egy-egy műve hangzott el, majd ráadásként egy kis Chopin. Nem véletlenül: Perahia a legjobb szólista kategóriában ismét jelöltetett a Grammy díjra, és mint 23-án este kihirdették, a Chopin etűdök felvételével el is nyerte a díjat.

bővebben >
 


A színház új hangot keres
Goldoni a Madách Kamarában
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 25. 10:30

A 2002/2003-as színházi évad új Goldoni-bemutatója A komédiaszínház volt a Madách Kamarában, ahol az átalakulással kapcsolatos technikai és arculatváltási problémák ellenére sem fáradtak el a művészek. Sőt: a közönség sem fordult el a friss törekvésektől. Olyannyira, hogy az előírt 75 helyett 100 százalékos volt a teátrum látogatottsága. A szakma is érdeklődött a darabok iránt, a színikritikusok a tavalyi évadért különdíjjal jutalmazták a Madách Kamarát. Egyébként február 25-én lenne Goldoni születésnapja, a neves drámaíró 1707-ben jött világra.  

bővebben >
 


Alkalmi zenék
Nem hivatalos koncertek, telt házzal
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 24. 16:22


Ránki Dezső
Zenei események bőséggel tarkították a hétvége kulturális programját. Február 20-án este az Orosz Kulturális Központban Bozay Melinda és Rajk Judit adott hangversenyt, 22-én a Gödöllői Királyi Kastélyban Ránki Dezső Mozart szonátákat szólaltatott meg, 23-án este a vakokat és a gyengén látókat segítő alapítvány javára rendeztek zenei estet a Zeneakadémián.

bővebben >
 


Lantana
Szövevényesen egyszerű
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 24. 15:48

Már-már gyanús a sok díj, amit a Lantana (Szövevény) című film kapott: az Ausztrál Filmakadémia 8 díja, az Ausztrál Írók Céhének díja a forgatókönyvért, a Brit Független Film díja a legjobb külföldi alkotásért, az Ausztrál Filmkritikusok Körének díjai 5 kategóriában. Ráadásul a nézőknek is tetszik...

bővebben >
 


A kevesebb többnek bizonyult
Brit filmdíjak 2003-ban
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 24. 15:36

A zongorista
A kevesebb kategóriában jelölt filmek végül is több, illetve értékesebbnek tartott elismerést kaptak a Brit Filmakadémia február 23-i díjkiosztóján. Roman Polanski kapta a legjobb rendezőnek járó David Lean-díjat; alkotását, A zongoristát pedig a legjobb filmnek találták az ítészek. A kiegyensúlyozottnak tűnő díjosztásban két-két díjat kapott még a Beszélj hozzá!, Az órák, a Chicago. A Gyűrűk Ura: a Két tornyot pedig három BAFTA-díjra érdemesítették.

bővebben >
 


Costa-Gavras
Ámen.
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 24. 14:28


Costa-Gavras Ámen.-je "magas" érdekeket sért: a katolikus egyháznak, a Vatikánnak s magának a pápának rója fel, hogy nyilvánosan nem ítélték el zsidók millióinak és cigányok százezreinek elgázosítását a második világháború idején. Az egykori Benetton-fotós, Oliviero Toscani a filmhez készült plakátja pedig az év botránya Nyugat-Európában.

 

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5  6   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!