Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  27  28  29  30  31   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Szokatlan határátlépés
Eötvös Péter székfoglaló hangversenye / Budapesti Őszi Fesztivál 2002
Szerzõ: Gombos Tamás
2002. október 25. 12:32

Fotó: Guy Vivien
Eötvös Péter akadémiai székfoglaló hangversenye páratlan előadást ígér az érdeklődők számára. A zeneszerző saját bevallása szerint nem tud választani előadóművészet és alkotás között. Ezért szándékosan határátlépéseket követ el, nemcsak műfajok, hanem művészeti ágak között is.

bővebben >
 


Hiéna, zebra, orángután és bengáli tigris egy csónakban
Yann Martel kapta az idei Man Booker-díjat
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 25. 12:16


Ünnepélyes keretek között nyújtották át október 22-én a 2002. évi Man Booker díjat. A Nobel díj után a legnagyobb összegű  (50000 font) brit irodalmi elismerés átadására a British Museum-ban került sor, s a reprezentatív eseményt a BBC egyik csatornáján a tévénézők milliói is láthatták. Bár a díjazott személye évről évre meglepetést okoz, idén minden eddiginél nagyobb és zajosabb figyelem övezte a díjat.

bővebben >
 


Hat szerző díjat keres
Napokon belül megnevezik a The Man Booker díjra jelölteket
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 25. 12:10
Már csak néhány nap, és kiderül, hogy ki az a hat szerző, aki közül október 22-én a zsűri kiválasztja a legrangosabb brit irodalmi elismerés, a Man Booker díj idei nyertesét. Az 1968-ban alapított jutalom az idei évben nagy átalakuláson ment keresztül: a névadó cég, a Booker plc helyét komoly vetélkedés eredményeképp új szponzor vette át, a The Man Group, amely első lépésként duplájára emelte a „tétet”: idén 50000 font, azaz több mint húszmillió forint jár az év legjobb szerzőjének.

bővebben >
 


Mától nyitva Az ötödik szoba
Újabb rövidfilm a mozikban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 24. 15:55


Mától látható a Hollywood Multiplex lánc kilenc mozijában - a Jelek című M. Night Shyamalan produkció előtt - Banner-Szűcs Loránd rövidfilmje. Az ötödik szoba, amely A torinói lepel alcímet viseli, mintegy 3 percében feltűnik Stohl András, Hujber Ferenc, Pindroch Csaba és a főszereplő Karácsonyi Zoltán is.

bővebben >
 


A mindennapi Fluxus
Képzőművészeti kiállítások / Budapesti Őszi Fesztivál 2002
Szerzõ: Gréczy Emőke
2002. október 24. 13:55

Pierre Vadi: Loopmatic

A Budapesti Őszi Fesztivál képzőművészeti eseményeit három szálra fűzhetjük fel: az egyik a látásnak, a vizuális élmény és befogadásának, agyi feldolgozásának kérdése, a másik a nem hagyományos képzőművészeti műfajok erőteljes megjelenése, a harmadik pedig a kortárs svájci művészet erőteljes jelenléte.

bővebben >
 


Hazám, hazám, te mindenem...
A tévék ünnepi műsorairól
Szerzõ: Kormos Gyula Krisztián
2002. október 24. 12:30

Fotó: Várhegyi István
Nem tudunk felszabadultan ünnepelni. Csak úgy: az ünnep, az együttlét öröméért. Elfelejtettünk volna? Vagy igazán soha nem is ment? És amikor egységbe forrva kisdobostól a nagy emberig a zászlók alatt? Az egy ideológia barokkos (vagy inkább barakkos?)  megnyilvánulása volt, mondják az okosok, ám sokan máig másként éreznek. És amikor Nagy Imre koporsója mellett? Akkor sem állt ott mindenki, mégis valahol mindannyiunké. És akkor a szabad március tizenötödikék, augusztus huszadikák? Azok a már nem, a még nem és a sohasem állapotában lebegnek. A még éppen belátható múltban talán egyetlen olyan ünnepünk volt, amely igazán és nagyot mozdított szíveken, lelkeken és tetteken, és még ez sem mindenkién. Ez egy olyan ünnep, amit képtelenek vagyunk méltóképp megülni.

bővebben >
 


Festészet a négyzeten
Váli Dezső gyűjteményes kiállítása az Ernst Múzeumban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 24. 12:17
Tegnap nyílt meg és október 9-ig látható a hatvanadik születésnapját ünneplő Váli Dezső gyűjteményes kiállítása, melyre negyvenhárom év körülbelül hetven alkotását válogatta ki a művész - a legjobbakat, saját állítása szerint. A kiállítás megnyitóján Szüts Miklós festőművész olvasta fel fel az alkalomra írt novelláját. Ezt közöljük az alábbiakban.

bővebben >
 


Egy nyitott könyv eredeti illusztrációi
Váli Dezső gyűjteményes kiállítása az Ernst Múzeumban
Szerzõ: Martos Gábor
2002. október 24. 12:14

Van egy ember, Váli Dezsőnek hívják, most hatvan éves, és az egész élete mindenki előtt nyitott könyv: minden munkája – összes festménye, grafikája, fotója, és ezek összes adata –, a naplója, a róla írott cikkek, elemzések, kritikák, a vele készült interjúk mind-mind naprakészen fent vannak a weben, megvásárolhatók CD-ROM-on. Most mégis „eredetiben” is kiállította munkássága bő harminc évének legjavát. Hála Istennek. Mert azért ez így mégiscsak más.

bővebben >
 


Mi a magyar most?
Önarcképünk - szimbólumokban
Szerzõ: Lorschy Katalin
2002. október 24. 12:13

1999-es kiadás
Az Európai Folklór Intézetnél harmadik, bővített kiadásban jelent meg a Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor kutatásáról készült részletes, gondosan dokumentált kötet. A vizsgálat alapvetően a magyarságszimbólumokkal foglalkozik ugyan, de egy részét, egy empirikus felmérést, 1997 folyamán az Österreichisches Ost- und Südosteurope Instituttal együttműködve és az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány támogatásával végeztek el.

bővebben >
 


Az Ararát a Titanicon
Véget ért a 10. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 24. 11:52

A Titanic ismét kikötött, most a főváros 4 helyszínén, fedélzetén több mint 20 ezer kíváncsi szempárral. Volt mit nézni idén is. A szakma - amely a díszes-míves Urániában kísérhette figyelemmel a kortárs filmek legizgalmasabb alkotásait -, valamint a főváros 4 moziját megszálló közönség 20 ország, 50 filmjét láthatta.

bővebben >
 


Bérletük van az irodalomba
Szépírók villamospartija a Duna-parton / Budapesti Õszi Fesztivál 2002
Szerzõ: Szabó S. Gergő
2002. október 24. 11:25

Október 26-án elõször indul útnak a Szépírók villamosa. A Duna-parti rendezvényen interjúk, zene, dedikálás és felolvasások szórakoztatják a közönséget.

bővebben >
 


Lapszemle - 1975
Volt, aki már akkor is mondta...
Szerzõ: Monoki Kálmán
2002. október 24. 09:05
1975-öt írunk. Furcsa év ez a legvidámabb barakk országában. A halál és a születés éve. Márciusban meghal Németh László, majd májusban Mindszenty József bíboros, az 1956-os forradalom kultikus alakja int búcsút az életnek. E két megrendítő halálhír mellett ott van azonban egy bizakodásra okot adó politikai esemény: a helsinki záróértekezlet, amely határozataival talán az első hajszálrepedéseket okozza az addig oly stabilnak látszó szocialista rendszerben.

bővebben >
 


Programajánló - Prága
Salvador Dali apokaliptikus látomásai
Szerzõ: Regős Csilla
2002. október 23. 18:49
Különleges témájú kiállítás különleges helyszínt kíván. Salvador Dalí megrendelésre készült könyvillusztrációi október 31-éig tekinthetõk meg Prágában, a strahovi kolostor Szent Rókus templomában.

bővebben >
 


Nádas Péterrel indul az irodalmi melléklet
Kiemelt figyelem a Neue Zürcher Zeitungban
Szerzõ: E.E.
2002. október 23. 18:37
A tekintélyes svájci napilap, a Neue Zürcher Zeitung 2002 Könyvősz címmel, 2002 októbere dátummal különszámot jelentetett meg, amelyet lapozgatva örömteli érzésünk támadhat: olyan súllyal szereplünk benne, mintha a magyar irodalom a német könyvpiac része lenne. A különszám első oldalán Nádas Péter legújabb német kötetéről olvashatunk alapos tanulmányt, majd az idei Frankfurti Könyvvásáron kitűntetett, Németországban élő Zsuzsa Bánk regényéről. Az 5. oldalon Örkény István Egyperces novelláit mutatja be egy alapos kritika, s külön cikk szól az Almásy-mítoszról és George Tabori visszaemlékezéseiről. Mindehhez tegyük hozzá: a melléklet készítésekor még senki nem tudhatta, hogy az idei Nobel-díjat Kertész Imre kapja...

bővebben >
 


Mediterrán operából passiójáték
A megmentett város ősbemutatója a Magyar Állami Operaházban
Szerzõ: S. M.
2002. október 22. 15:13


Börtönből való szabadulása után Eörsi István első drámáját 1964-ben vetette papírra: „Az én városomat mindenki meg akarja menteni, az inkvizítortól a prostituáltig és a borbélyig, és mindenki csak a pusztulását szolgálja. A pokolig vezető út jó szándékokkal van kikövezve.”

 

bővebben >
 


Ünnep az ünnepelt nélkül
Egy millió példányban jelent meg Gabriel García Márquez önéletrajzi regénye
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. október 22. 10:39


Bogotában ezrek tolongtak Gabriel García Márquez önéletrajzi regényének bemutatóján.
Az esemény keserű ízét csak az adta, hogy a kolumbiai szerző - több évvel ezelőtti igéretéhez híven -nem jelent meg a szülőhazájában tartott ünnepségen. A kötet egy időben jelent meg Spanyolországban és Latin-Amerikában, összesen egy millió példányban

 

bővebben >
 


Gyerekkönyv-ajánló 10.21.
Kányádi Sándor: Meddig ér a rigófütty?
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 22. 09:56

Fotó: Dobó László


Azt gondolhatnánk, hogy szombat délelőtt nehéz elrángatni a gyerekeket a tévé elől. Különösen azt a fajtát, amelyik fél az idegenektől. Ám csak a kérdést kell jól megfogalmazni. A lurkónak tágra nyílik a szeme, és már húzza is a cipőjét: "Szeretnéd látni, hogy néz ki az, aki a mesekönyveket írja?" Október 19-én a Pozsonyi Pagony gyerekkönyvesboltban író-olvasó találkozó volt. Kányádi Sándor Kossuth-díjas író ismét meglepetést szerzett leghálásabb közönségének. 

bővebben >
 


Bezerédj-díjasok
Az idén Hudi László és Bányai Tamás kapta az elismerést
Szerzõ: slzs
2002. október 22. 09:43

Hudi László
Bezerédj Zoltán Kölnben élő magyar származású író 1993-ban alapította a Bezerédj Alapítványt. Az alapítvány azóta évente két-három, a kulturális szférában kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalnak adományoz Bezerédj-díjat. Az elmúlt évek díjazottjai között volt többek között Almási Tamás, Bari Károly, Szakály Sándor és Belicska Scholcz Hedvig.

bővebben >
 


A későn ébredők korán keltek
Sorok kígyóztak a két budapesti dedikáláson
Szerzõ: E.E.
2002. október 22. 09:12
Hideg szél fújt, szemerkélt az eső, az emberek mégis kint ácsorogtak a Fókusz Könyváruház előtt. Egy idő után kaptak teát. Aztán várakoztak tovább. Pedig sokan hiába álltak a Rákóczi úton, mert Kertész Imrének feszített programja volt, s tovább kellett mennie. Másnap, október 19-én viszont már korán reggel beálltak a sorba néhányan azok közül, akik előző nap nem jutottak be: a Mammut bevásárlóközpont hatalmas Libri boltja előtt olyan sor kígyózott, amelyben hármasával-négyesével álltak, s türelmesen várakoztak az emberek. Pedig a sor átért a két Mammutot összekötő hídon, majd tovább indázott a régebbi bevásárlóközpontban...

bővebben >
 


"Ez a megemlékezés!"
Pesti József versei szavalva és elemezve
Szerzõ: slzs
2002. október 21. 16:06


Akik október 23-án kíváncsiak a VI. Nemzeti Forradalmi Szavalóversenyre és a IV. Nemzeti Forradalmi Verselemző Pályázatra, azok a debreceni Aranybika Szálló felé vegyék az irányt. Ha szeretik Pesti József forradalmi költészetét.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  27  28  29  30  31   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!