Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  24  25  26  27  28   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
„Zene = rítus, mágia, vallás, szórakozás”
Budapest három helyszínén a Héttorony Népzenei Fesztivál
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 8. 10:12


Míg Öttorony Pécs egyik latin névváltozatának magyarosítása, addig Héttorony az egész Kárpát-medence kultúrájának szimbóluma évszázadok óta. Ezért választotta ezt a címet az Etnofon Népzenei Kiadó és a Hagyományok Háza annak a közös rendezvénynek, amelyen november 4-e és 12-e között a magyar mellett a szomszédos népek zenéi is fölcsendülnek.

bővebben >
 


Bizalmi műfaj
Két monodráma a Budapesti Kamaraszínházban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 8. 10:06

Ilan Eldadnak, a szabadkai születésű, jelenleg Izraelben élő rendezőnek nemrég két bemutatója is volt a Budapesti Kamaraszínházban. Az eredetileg tv-, illetve filmrendező Eldad két monodrámát (Johnny háborúja, Rose) állított színpadra a színház Shure Stúdiójában.

bővebben >
 


Akció-képregény - eltáncolva
Chunky Moves : Crumpled & Corrupted (Rozzant és romlott)
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 8. 10:02

Első ízben láthat a magyar közönség ausztrál előadást, ráadásul táncot, s méghozzá a Trafóban. A hattagú melbourne-i tánccsoport az ausztrál táncszínház különleges színfoltját jelenti.

bővebben >
 


Gombhoz a fesztivált
Enter Zenei és Vizuális Fesztivál, november 9.
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 7. 14:47

A Méhkas Kulturális Egyesület (MAKE) harmadik alkalommal rendezi meg az Enter fesztivált Székesfehérvárott az elektronikus zene rajongóinak.

bővebben >
 


Előre! és vissza azokhoz a régi szép időkhöz
Erdélyi Dániel új filmje a mozikban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 7. 14:24

Mától látható Budapest két mozijában Erdélyi Dániel játékfilmje. Az Előre! visszatekint a rendszerváltás előtti időkre, azokra a bizonyos 80-as évekre... A film forgatókönyvírójával-rendezőjével, valamint az egyik főszereplővel, Tóth Augusztával az emlékekről és a film létrejöttéről beszélgettünk.

bővebben >
 


Illyés Gyula köszöntése
Száz év zajos magány
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 6. 14:20

Száz évvel ezelőtt, 1902. november 2-án látta meg a napvilágot a XX. század költő-és írófejedelme, Illyés Gyula. A háromszoros Kossuth-díjas művészre Füzi László emlékezett az Élet és Irodalom 2002. november 1-jén megjelent számában.

bővebben >
 


Az antik Gyűrűk Ura
Hérodotosz: A görög-perzsa háború
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 6. 14:05
Cicero nevezte először a történetírás atyjának… Igen, igen, bizony Hérodotoszról van szó. Na de tudjuk-e azt is,  hogy miért? Biztos van, akinek még ez is eszébe jut. Műve bevezetőjében megfogalmazta céljait: az elfogulatlanságra való törekvést és a történeti okok, összefüggések keresését, s e célok azóta a történelem kutatás alapvető feladatai lettek – válaszol a sok-sok eminens diák. De hányan tudják azt, hogy  A görög – perzsa háborúk izgalmas, szórakoztató, sokszor kimondottan humoros olvasmány. Vagy: hány mai történelemmel foglalkozó könyvben olvasható, hogy „arról nem tudok pontosan beszámolni”… Hérodotosz ugyanis, ha forrásai ellentmondásosak, inkább ismerteti az események több lehetséges variációját, a döntést az olvasóra bízva. Persze művét a mai történészek előszeretettel nevezik „inkább szépirodalomnak”. Századunk történészeinek írásai azonban elveik, elméleteik bizonyítására születnek. És mivel elveik, elméleteik a tudomány (és az idő) előrehaladtával szépen, egymás után dugába dőlnek, műveik elavulttá válnak. A görög – perzsa háború ezzel szemben lassan két és fél ezer éve számít „aktuális” olvasmánynak…

bővebben >
 


Dede Korkut Könyve
Török eredetmonda - magyarul
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 6. 10:54

Az ember első reakciója az, hogy ki a fenét érdekel egy török eredetmonda az alig tucatnyi folkloristán kívül. Sőt, mit nekünk a török eredetmonda, amikor a saját eredetmondánkkal sem igen vagyunk tisztában, leszámítva néhány erre szakosodott polgári kör tagságát. Felsőbbrendűség-tudatunk vetekszik az amerikaiakéval, de lám, szeptember 11-e után ők is visszafogták magukat, s egyre nagyobb - és őszintébb- érdeklődéssel tekintenek más kultúrák felé. Ideje tehát nekünk is "paradigmát" váltani. Ehhez lehet az első lépés Dede Korkut Könyve.

bővebben >
 


Újabb elismerés Schillingéknek
A Krétakör Társulat nyerte a Soros Alapítvány díját
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 6. 10:49

A Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül immár hetedszer megrendezett Stúdiószínházi Napokon a Schilling Árpád rendezte W-munkáscirkusz című előadás nyerte el a Soros Alapítvány díját. Az egymillió forintos jutalmat a társulat új előadás létrehozására, vagy a nyertes produkció külföldi színházi fesztiválon való bemutatására használhatja fel.

bővebben >
 


Távol Afrikától, de közelebb Redfordhoz
Sorozat a Magyar Televízióban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 6. 10:30

Robert Redford kiváló színész, eredményes rendező és szerencsés producer. Idén életműve elismeréséül tiszteletbeli Oscar-díjat kapott. Novembertől korábbi filmjeit idézhetjük fel a megújult Magyar Televízióban.

bővebben >
 


Helyreállítható a Buddha-szobor?
Részben rekonstruálhatók az 1500 éves műemlékek egyike
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 5. 15:15

Szerte a világon sokan aggodalommal és döbbenten követték az eseményeket, amikor egy évvel ezelőtt a tálib kormány lerombolta az afganisztáni Bamiyan városa mellett föllelhető két Buddha-szobrot, amelyek a tábibok szerint sértik az iszlám vallás istenképét. A körülbelül 1500 éves műemlékek egyikét a világ legnagyobb Buddha-ábrázolásaként tartják számon.
Nemrégiben kiderült, hogy helyreállíthatók a szobrok. A svéd Svenska Dagbladet című napilap norvég tévétudósításra hivatkozva közölte: a helyszínen talált töredékek segítségével - ha nem is teljesen, de részben - rekonstruálhatók a szobrok. Az Unesco 13 millió svéd koronának megfelelő összeggel támogatja a helyreállítási munkálatokat.

www.svd.se


 

Randevú az áfonyákkal
Szombat este Budapesten lépett fel a The Cranberries
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. november 5. 09:43

Jó órával a meghirdetett 8 órás kezdés előtt néhány ismerősömmel kissé nyugtalankodni kezdtünk. Ahogy az előzenekar hiányában lenni szokott, a műsor előtt magnóról melegítették be a rajongókat és a hangfalakat a keverőpultok varázslói, majd megjelentek és hangolni kezdtek a roadie-k. Ekkorra a tömeg már hangos füttyszóval és sikoltozással követelte kedvenceit, akik a Volt egyszer egy vadnyugat dallamait követően pár percnyi késéssel végül belekezdtek programjukba. Mégpedig nem is akárhogyan.

bővebben >
 


A boldogság ígérete
A megnyitót Konrád György tartotta, a design Rajk László munkája
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 4. 15:55
Mi a közös a Coca-Cola Oázisban és egy orosz dácsában? Ez nem rossz vicc, hanem annak a figyelemre méltó kiállításnak a témája, amely Boldogság, város, tér címmel december elejéig látható Berlinben, az Akademie der Künste Tiergarten-i épületében.

bővebben >
 


Édes-kedves kakaókoncert
Tomboló siker a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 4. 12:50

A zenekar próbatermének előcsarnokában már sorakoztak a pöttyös bögrék, és mindazok a kicsik és nagyok, akik az első sorban lévő székre pályáztak. Izgatottan várták, hogy találkozzanak a sztárral. Mert valóban sztár az, akinek ekkora rajongótábora van már a kiskamaszok körében is. Fischer Iván, a Kakaókoncert ceremóniamestere páratlan koncerthangulatot teremtett.

bővebben >
 


Összefonódás nélkül
Interjú Horváth György fesztiválkapitánnyal és vezérigazgatóval
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. november 4. 12:24

"Azzal szoktam viccelődni, hogy a Titanic Filmjelenlét Alapítvány kölcsönadott engem a MOKÉP vezetésére, és ezzel támogatja a MOKÉP-et” – mondja Horváth György. A MOKÉP vezérigazgatója két filmet választott ki forgalmazásra az október 20-án zárult 10. Titanic filmfesztiválról.

bővebben >
 


A valóság képei
Dokumentumfilmek hónapja a Francia Intézetben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 4. 09:24

A dokumentumfilmek hónapja címet viselő vetítéssorozatot november 4-e és 26-a között rendezik meg a Francia Intézetben. A filmek között olyan különlegességek szerepelnek, mint a Nyomorultak vagy az Egy ideális bűnöző, amely 2002-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját.

bővebben >
 


Minden hatalom a dolgozó gépé
Charles Morgan Mechanisches Wunderwerke című kiállítása az Árkádban
Szerzõ: Lakatos Péter
2002. november 4. 09:17


Múlt csütörtök óta látható a szobrászművészként aposztrofált Charles Morgan gépkiállítása, vagy mije az Árkád üzletházban szerteszét. Azért írom, hogy "vagy mije", mert nehéz eldönteni, hogy Morgan esetében miről is van szó. Performance ez, techno-okkultizmus, villanygiccs vagy fölösleges blöff?

bővebben >
 


Lebegő szigetek Pesten
Holland Filmhónap az Örökmozgóban
Szerzõ: S. M.
2002. október 31. 17:55

A némafilmektől a kortárs alkotásokig nyújt átfogó válogatást a Holland Filmhónap az Örökmozgó Filmmúzeumban. November elején a film hőskorában készült alkotásokat vetítik az Erzsébet körúti moziban, de 9-én vendégül is látják az egyik rendezőt.

bővebben >
 


Minden, ami 20. század
Münchenben megnyílt a Pinakothek der Moderne
Szerzõ: Martos Gábor
2002. október 31. 17:46
Nemcsak Németország, hanem egész Európa legújabb, a modern művészetet széleskörűen bemutató kiállítási intézménye a müncheni Pinakothek der Moderne. A képzőművészet klasszikusait felvonultató két világhírű múzeum, az Alte és a Neue Pinakothek mellett felépített hatalmas épületben a 20. század képzőművészete mellett a grafika, az építészet és a design szerelmesei is találnak maguknak egy-egy nagyszabású kiállítást.

bővebben >
 


A gülüszemű összekötő
Kiállítás gyerekeknek a kaméleonról, természet és kultúra kapcsolatáról a Néprajzi Múzeumban
Szerzõ: Upor Ági
2002. október 31. 15:42

A kaméleonról mindenkinek van valamilyen elképzelése. Bumfordi állat, kunkori farokkal, gülü szemekkel. Azt azonban kevesebben tudják, hogy bizonyos népcsoportok természetfölötti erőt tulajdonítanak a kaméleonnak, másutt pedig a hatalom jelképévé vált.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  24  25  26  27  28   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!