Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  22  23  24  25  26   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Bartók ExperiDance módra
Beszélgetés Román Sándorral
Szerzõ: Nagy Orsolya
2002. november 17. 08:56

A második Bartók+Puccini Miskolci Nemzetközi Operafesztivál felkérésére született meg az ExperiDance Bartók-táncmű előadása, amelyet most vasárnap a Nemzeti Táncszínházban láthatunk. Ez alkalomból közöljük az együttes vezetőjével és koreográfusával, Román Sándorral készült beszélgetést.

 

bővebben >
 


Költőiség a táncszínpadon
Anyegin - a Magyar Nemzeti Balett előadása
Szerzõ: Nagy Orsolya
2002. november 17. 08:52

„Ha létezik olyan, a 20. század második felében született egész estés balett, amelynek esélye van arra, hogy A hattyúk tavához hasonlóan klasszikussá váljon, akkor az – a nézők, a táncosok és a kritikusok egybehangzó véleménye szerint – leginkább John Cranko Anyeginje lehet.” Ez a néhány sor a Bajor Balett műsorajánlójában szerepel, ahol immár 30 éve játsszák töretlen sikerrel a művet, amelyet szeptember 27-én, péntek este láthatunk a Magyar Állami Operaházban.

bővebben >
 


A drótszamár vigyora
Múzeumi ajánló Bécsből
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 15. 14:42

Nemcsak a nagy kiállítások, a szenzációnak beharangozott események jelenthetnek kellemes élményt. A bécsi múzeumok kisebb tárlatai is izgalmas látnivalót kínálnak.

bővebben >
 


Csak vetítenek nekünk
Mi újság a filmtörvény körül?
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 15. 13:46

A Csocsó című filmből
Koltay Róbert és Gáspár Sándor
Nem elég, hogy vidéken sokkal kevesebben járnak moziba, de csak később vagy egyáltalán nem láthatják azokat a filmeket, amelyekkel Budapesten elkényeztetik a nézőket. Megoldás lenne a vidéki artmozi-hálózat kiépítése, ehhez azonban először filmtörvényre van szükség.

bővebben >
 


Mi újság, múlt század?
Ismét látható a Madách Kamara egyik sikerdarabja
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 15. 13:42


Kicsi színpad, kevés szereplő, minimális díszlet, egyszerű jelképnek tekinthető jelmezek, "súlyos" és eseménydús történelmi korszakot átölelő téma - mégis a teljesség érzését keltő és felszabadító hatású színdarab, 90 percbe sűrítve.

 

bővebben >
 


A dadaizmus, amely a dadaistákat se kíméli
Bozsik Yvett darabja a Kamrában
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 15. 13:14

Bozsik Yvett
„dadaizmus (fr. dada ’lovacska, vesszőparipa’): avantgárd mozgalom 1916 és 1922 között. A háború hatására a társadalomból teljesen kiábrándult művészek egy nemzetközi csoportja a teljes tagadás álláspontjára helyezkedve utasítja el a polgári civilizációt, intézményrendszert, kultúrát, a rációt és a logikát is. A dadaista „mű”-ben igen sok a polgárpukkasztó ötlet.” Így szól a dadaizmus egyik lehetséges meghatározása, amit hűen követ és ábrázol Bozsik Yvett DADAisták című darabja.


 

bővebben >
 


Édes percek
Kritikai- és valóságshow a Trafóban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 15. 12:03

Fél éves szünet után ismét lesz CUKOR művészeti revü a Trafóban. A szervezők azt ígérik, sokkal statikusabb, kevésbé csapongó, ám mégis vibráló estre számíthatunk november 15-én 20 órától.

bővebben >
 


Kortársastánc
Külföldi táncsorozat a Trafóban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 14. 16:09

Hat előadásból álló sorozat látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában: a Prizma című tíznapos rendezvény három földrész kortárs tánckultúráját mutatja be, enyhén provokatív felhanggal...

bővebben >
 


A régizene fegyverhordozói
Trevor Pinnock koncertjével folytatódik a British Council sorozata
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 14. 15:45

Trevor Pinnock
Ma este az Olasz Intézetben folytatódik a British Council által rendezett nagyszabású összművészeti sorozat, a Showcase. A mai alkalom talán az egész program csúcspontjának is tekinthető, hiszen a zenekedvelő közönség a különleges hangszereken játszó English Concert kamarazenekart hallhatja, melyet ma is az együttes alapítója, a régizene-mozgalom egyik meghatározó figurája, Trevor Pinnock vezényel.

bővebben >
 


Biztos anyagi háttér, növekvő színvonal
Jövőre is szenzációs program várható a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 14. 15:32

Tavaszt Karácsonyra! – ezt a címet viseli a Fesztiválközpont Kht. által kiadott ismertető, amelyből a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál előzetes műsoráról tájékozódhattunk. Zimányi Zsófia fesztiváligazgató szerint a támogatottság és az óriási külföldi érdeklődés miatt hosszútávra is tudnak tervezni.

bővebben >
 


Beszél majd az utókor?
Kiállítás az MTV rajz- és bábfilmjeiből
Szerzõ: Csibi Szilvia
2002. november 14. 12:12

Ha doktor Bubóról nem is, felejthetetlen társairól biztosan sok szó esik mától Kőbányán. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár helyi fiókjában, az Artotékában "45 éves a Magyar Televízió - Képek az MTV rajz- és bábfilmjeiből" címmel nyílik kiállítás.

bővebben >
 


Ha becsukom a szemem, látok...
Illatos, hangzatos mesejáték a Vakrepülés Színitársulat előadásában
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 13. 16:17

A Varázskert örökösei című előadást esténként hallhatjuk a budapesti Akácos Udvar pincéjében - teljes sötétségben, az illatok, a zene, és a hőmérséklet díszletei között. A Vakrepülés társulat már nem kísérletező jelleggel működik, már nem az a cél, hogy empátiát ébresszen bennünk az élmény a vakok iránt. Ez valódi művészet, rengeteg felkészüléssel, sok-sok tehetséggel. Legfontosabb érzékszervünk, a szemünk pihen, miközben a szívünk kitárul.

bővebben >
 


Súlyosan suhannak
Balettest Dohnányi Ernő emlékére
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. november 13. 15:24

Életében szüntelen támadták, halála után nevét szinte ki sem ejtették Dohnányi Ernőnek (1877-1960). A XX. századi magyar zenetörténet – Bartók és Kodály melletti – kiemelkedő művészét egy-két éve „rehabilitálják” Magyarországon. November 13-án 19 órakor Hommage ŕ Dohnányi címen balett estet rendeznek az Erkel Színházban.

bővebben >
 


Európai Utas a magasban
Az idei harmadik szám Illyéssel foglalkozik
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 13. 14:45


Illyés Gyulát, úgy tetszik, elfelejtettük. De elfeledtük Déryt, Örkényt, Vas Istvánt és a többieket is. Alig egy emberöltő elég volt ahhoz, hogy alkotók és műveik a feledés homályába merüljenek. Egy-egy évforduló kell ahhoz, hogy rövidebb-hosszabb ideig ismét a közbeszéd tárgyává váljanak, de aztán elmúlik a jeles alkalom, a kötetek visszakerülnek a polcokra. És amit nem olvasnak, az szinte nem is létezik.

bővebben >
 


Ha szerda, akkor...
Klubestek a Közép-európai Kulturális Intézet Rákóczi úti galériájában
Szerzõ: Csibi Szilvia
2002. november 13. 14:34

2002. november 13-a és december 5-e között minden szerda este neves közép-európai művészek, tudósok, kulturális szakemberek mutatják be régiónk kultúrájának egy-egy képviselőjét. Az első estén két irodalmi folyóirat, a bécsi Wespennest és a pozsonyi Kalligram mutatkozik be a lapok főszerkesztőinek közreműködésével. Az érdeklődők a bécsi székhelyű Eurozine nemzetközi internetes folyóirattal is mgismerkedhetnek.

bővebben >
 


Kell egy Hét
Ősműsor új köntösben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 13. 14:20

Az M1 egy ideje arculatot vált. Ennek egyik meghökkentő eredményeként ismét felvette az MTV nevet - örök és elpusztíthatatlan, mint a BBC vagy a rock and roll. A váltás a logóban is megjelenik, bár a műholdas csatorna maradt m2... Az új arculat annyiban azonban szerencsés helyzetet teremt, hogy konkrét műsorokról ejthetünk szót. Elvégre egy tévécsatorna igazi arcát nem a reklámfőcímei, hanem a műsorai alakítják ki: mint például az MTV egyik emblematikus műsora, A Hét.

bővebben >
 


Hét dal a tundráról
Szindbád finn filmhete
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. november 13. 14:13

A múlt nélküli ember
A Cannes-i Filmfesztiválon idén nagydíjat kapott Aki Kaurismäki rendezte A múlt nélküli emberrel kezdődik a Finn Filmhét (november 14-20.) a Szindbád Moziban. A rendezvényen az északi ország hét alkotását láthatják az érdeklődők. Az eseményt meglátogatja a Finn Filmalapítvány gyártási igazgatója, Erkki Astala is.

bővebben >
 


Ki lesz az Opera új vezetője?
Szerdán éjfélig várják a pályázatokat az intendáns-főigazgatói posztra
Szerzõ: Csibi Szilvia
2002. november 13. 13:52


A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma október 3-án írt ki pályázatot a Magyar Állami Operaház ismét összevont intendáns-főigazgatói posztjára. A pályázat benyújtási határideje november 13-án, azaz ma éjfélkor jár le. Az anyagokat 11 tagú bizottság bírálja el, a döntést 30 napon belül kell meghozniuk.

bővebben >
 


Táncos épületavató
Végre otthonra lelt a Magyar Táncművészeti Főiskola
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 12. 15:59

A Magyar Táncművészeti Főiskola kálváriája véget ért, hiszen a Columbus utcában átadták az intézmény új épületét, amelyben a gyakorlati oktatás folyik majd. Rangjainak és eredményeinek megfelelően tehát méltó helyen folytatódhat a magyar táncművészeti oktatás. Ezzel lezártul az iskola első 52 esztendeje, amely költözködésekkel és ígéretekkel volt zsúfolt.

 

 

bővebben >
 


Nestlé Fülharmóniák
Végéhez közeledik az idei koncertsorozat
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 12. 15:48

November 14-én két koncerttel, 11 és 14 órakor zárul a HM Művelődési Központjában a Nestlé Fülharmóniák idei koncertsorozata, a Juventutis Szimfonikus Zenekar mellett ezúttal a Magyar Rádió Gyermekkórusa, valamint a Pa-Dö-Dő együttes énekel és muzsikál. A Nestlé Fülharmóniák sorozatában általános iskolások játékos módon ismerkedhetnek a zenével és a hangszerekkel.

 

 

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  22  23  24  25  26   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!