Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  18  19  20  21  22   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Szenvedő Werther neonfényben
Jules Massenet
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 28. 12:26


A német tévébemondók hetek óta azt próbálják, hogyan lehet Goethe regényhősének, Werthernek a nevét a legfranciásabban kiejteni. Az "rrr"-eket a torokban gurgulázzák, a második e-t rétestésztává nyújtják, csak azért, hogy felhívják a figyelmet a Deutsche Oper új produkciójára. Levélregényből opera, "modern" rendezésben.

bővebben >
 


Petri spirálfüzetéből
A Holmi novemberi számának szemléje
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 28. 10:13


1999 februárjában egy ember feküdt a Szent László Kórházban, előtte egy nagy spirálfüzet hevert, és írt. Mindenről írt. Líraelméletről, elmekórtani vizsgálatokról, Petőfi-regénytervezetéről, József Attiláról, látszólag összeegyeztethetetlen dolgokról. Látszólag… Csakhogy Petri György, ha írószerszámot ragadott a kezébe, nem ismert lehetetlent, „írhatatlant”, (ki)mondhatatlant. Mindig lejegyezte, ami eszébe jutott. Akár otthon, akár a kocsmában, akár a kórházban.

bővebben >
 


Le a Pokémon-nünükékkel!
Régi sikerek, sikergyanús újdonságok a gyerekkönyvpiacon
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 27. 14:13

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Móra Könyvkiadó sok szép kiadvánnyal kíván jelen lenni a karácsonyi piacon. Közöttük az értékes archívum jó néhány darabja elevenedik föl, de megjelennek fontos írók eddig lappangó művei is.

bővebben >
 


A csokis fagyi, mint tejföl
November 28-tól a mozikban a Szörnyek keringője
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. november 27. 12:17

A hollywoodi szappanopera dömping azt sugallja, hogy Amerikában fenékig tejföl az élet – szerencsére a Szörnyek keringője ennek az ellenkezőjét bizonyítja. A címbeli kifejezés viszont a jó öreg Angliában dívik, ahol hajdanán a halálra ítéltnek még adtak egy partit (s nem holmi csóró utolsó vacsorát) a kivégzés előtti éjszakán.

bővebben >
 


Kínai ária, európai opera
Prágában e héten főszerepben a zene
Szerzõ: Regős Csilla
2002. november 27. 11:56


Kortárs mûvészeti unikum, mondhatták joggal Prágában. A kínai színház elemeit a barokk élõszínházzal elegyítõ cseh elõadás kétségkívül az év zenei, színházi szenzációja volt. Egészen nyár végéig, amikor az árvíz az elõadásnak otthont adó Archa színházat is elérte. Hogy ne legyen szomorú a befejezés, az idei utolsó Az Ég visszhangzó sóhaja címû elõadásnak november 26-án a Prágai Állami Opera ad helyet.

bővebben >
 


Top Dogsból Top Rongyok
Bagossy és Wildmer-féle menedzserek a Kamrában
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 27. 11:41

A Top Dogs figurái kirúgott, vesztes és kétségbeesett topmenedzserek, akiket volt munkaadóik a végkielégítést helyettesítő honoráriumként befizetnek egy crash-tréningre, ahol újra embert próbálnak faragni ezekből a lelki és fizikai "Top Rongyok"-ból.

bővebben >
 


Egyiptom a magasból
Fotókiállítás a Természettudományi Múzeumban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 27. 11:24

A középiskolai tankönyvekből jól ismert ókori helyszíneket és az őket körülvevő fenséges tájakat kereste fel a National Geographic fotográfusa, Marcello Bertinetti. A Kairó, Luxor, Karnak, az Asszuáni gát és a Nílus völgyéről készített légifelvételek a Magyar Természettudományi Múzeumban láthatók január 27-ig.

bővebben >
 


Abszurdum!
(Feltehetően) Kilencven éve született Eugene Ionesco
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 26. 15:24

Eugene Ionescónak még a születésére is az abszurditás jellemző. Mindmáig eldöntetlen kérdés, hogy 1909-ben vagy 1912-ben látta-e meg a napvilágot. "Kötelességem, hogy az legyen az életkorom, amely az irodalmi lexikonokban áll, maradok tehát 1912 mellett" - nyilatkozta egy 1992-es interjúban.

bővebben >
 


Gólya, gólya, kalifa...
A Ciróka Bábszínház előadása a MU színházban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 26. 14:30

Varázsszőnyeg, varázspor, varázsige - meseország kereke. A bölcs kalifa, a gonosz varázsló és az elvarázsolt királykisasszony elengedhetetlen szereplői egy jó mesének, Hauff írói tehetsége pedig garancia a tartalomra. A híres-neves Ciróka Bábszínház, a műfaj talán legjobb társulata Budapestre látogatott, hogy zsúfolásig megtöltse a MU Színház nézőterét.

bővebben >
 


Fényes dicsőség
Magyar fotósok is vendégei a párizsi Fotóhónapnak
Szerzõ: Csibi Szilvia
2002. november 26. 13:37


Szabó Barnabás képe
Benkő Imre Budapestet, Szabó Barnabás a Franciaországban élő menekültek helyzetét mutatja be a francia közönségnek.

bővebben >
 


Schell Judit banyaszerepben
Beszélgetés a Kripliről
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 26. 12:59

Schell Judit és Csomós Mari
Martin McDonagh A kripli című darabjában Schell Judit idős nagynéniként döbbenti meg a nézőket - már azokat, akik egyáltalán felismerik elváltoztatott hangja, testtartása, maszkja mögött. A múlt évadban bemutatott darab díjesőt is hozott az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón a Radnóti Színház huszonkilenc éves művészének. Megkapta a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Súgó-díjat, és a legjobb női mellékszereplő díját Csomós Marival párban.

bővebben >
 


Az egyik énemmel látom a másikat
Beszélgetés Ildikó Márky svédországi író- és doktornővel
Szerzõ: Mika Róbert
2002. november 26. 12:59

Márky Ildikó
Márky Ildikó Budapesten született, majd 1956-ban, 16 évesen édesanyjával Svédországba menekült. Amellett, hogy íróként nevet szerzett magának Svédországban, van "rendes" foglalkozása is: Göteborgban osztályvezető főorvos, professzor. Rákos gyerekeket gyógyít. Emellett tanulmányokat ír, konferenciákra utazik, egyébként Esterházy Péter regényeit fordítja svédre férjével, a költő Gunnar D. Hanssonnal együtt. Göteborgi otthonukban, ahol beszélgettünk, természetesen mindenfelé könyvektől roskadoznak a polcok, Ildikó ágya mellett viszont már jó másfél évtizede egy magyar regény található, amit szinte folyamatosan olvas, ez Nádas Péter nagyregénye, az Emlékiratok könyve. Az Ostinato az 5. svéd kötete, s az első, amely magyarul is megjelent.

bővebben >
 


Az indiai zene a legerősebb inspiráció
Exkluzív beszélgetés a világhírű ütőhangszeres Trilok Gurtuval
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 26. 12:57


Tegnap este, november 12-én kirobbanó sikerű koncertet adott a világ első számú ütőhangszeresének tartott Trilok Gurtu. A Bombayben született zenész ritmikai virtuozitása nem a megszokott latin vagy afrikai forrásokból táplálkozik: Gurtu ötéves kora óta a különleges indiai ritmusvilágot, az úgynevezett tálarendszert tanulmányozta, és ebből alakította ki azt a stílust, mely játékát lebilincselővé teszi.

 

bővebben >
 


Aranyozott gramofon Szefcsik Zsoltnak
Beszélgetés az Erdődy Kamarazenekar művészeti vezetőjével
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 26. 12:56

Szefcsik Zsolt
Fotó: Dobó László
Szefcsik Zsolt különleges elismerésnek örvendhetett 22-én este: a Gramofon magazin körül tevékenykedő zenekritikusok az Erdődy Kamarazenekarnak ítélték a Magyar Klasszikus Díj kitüntetését. A díjat szimbolizáló arany gamofontölcsért a folyóirat főszerkesztője, Retkes Attila adta át ünnepélyes keretek között a Buda Stage színháztermében. Az indoklás szerint a zenekar egyedülálló kutatómunkájának köszönhetően ma már CD-n hallhatók jelentős barokk és klasszikus szerzők ritkán hallott vagy alig ismert, ám izgalmas művei. Szefcsik Zsolt az Papirusz kérdésére elmondta: állhatatos kutatómunkájukat nemcsak itthon honorálják.

bővebben >
 


Többféle húrt is penget
Juhász Gáboré az idei Magyar Jazz Díj
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 26. 12:56


Dzsessz vagy barokk, indiai, bolgár vagy argentin műfajok: minderről órákig tudna mesélni Juhász Gábor, de még ennél is érdekfeszítőbb hallgatni gitárjátékát ezekben a stílusokban. A Magyar Jazz Díj idei kitüntetettje 15 évnyi aktív színpadi zenélés után „krisztusi korba lépett”: a legutóbbi év lemezfelvételei, ki- és meghívásai reflektorfénybe vonták a gitáros sokoldalú zenei egyéniségét. Legfontosabbnak azokat az ünnepi pillanatokat érzi, amikor együtt zenélhetett a dzsessz két nemzetközi óriásával, Archie Sheppel és Erik Truffaz-val.


bővebben >
 


Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik
A Trio Midnight fergeteges sikere
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 26. 12:52
Az 1990-ben alakult Trio Midnight számára az első CD-k után az On Track című album hozta meg az áttörést, azon a világhírű amerikai altszaxofonos, Lee Konitz játszott velük a budapesti felvételkor. Sínen vagyunk - hirdette a cím, s ezt már valóban elmondhatják magukról, hiszen elmélyült és kiforrott kompozícióknak és hangszerelésnek lehetünk fültanúi.

bővebben >
 


Világkörüli úton
A Balázs Elemér Group jött, látott, győzött
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 26. 12:52
Sokat sejtet a Balázs Elemér Group friss albumán díszelgő cím is: Around The World, azaz A világ körül, a számokat ugyanis a világ különféle tájain hallható dallamok ihlették. Az egész album sokszínű és lendületes, könnyen befogadható, mégis kiforrott, igényes, egységes zenei világot tükröz, bármennyire sokféle hangulat bukkan is fel benne.

bővebben >
 


A legifjabb jazz tehetségek
Oláh Cumó Árpád és társai a legjobb utakon
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 26. 12:51
A Raiffeisen Jazz Klub május 3-i estjén a 22 éves, rendkívül tehetséges Oláh Cumó Árpád és két társa, az ugyanennyi idős Horváth Plutó József bőgős és a 25 esztendős dobos, Jelinek Emil játszott, az általuk választott vendégszólista Babos Gyula volt, aki szemmel láthatóan élvezte, hogy ilyen tehetséges ifjakkal lép színre.

bővebben >
 


Magyarország, a zenei nagyhatalom
Örömzenélés a Raiffeisen Jazz Klubban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 26. 12:51
Új sorozat indulásakor ritkaság, hogy már az első és a második koncerten pótszékezni kelljen egy színháztermet. Dzsessz esetében még inkább ritkaság, mert bár elképesztő, hogy mennyi tehetséges zenész él és muzsikál nálunk, rétegműfajról van szó. Ezért is öröm, ami a március 1-jén indult Raiffeisen Jazz Klub eddigi négy koncertjén történt a Tárogató úti Buda Stage (IBS) színháztermében és kertjében: a bank támogat, a zenészek muzsikálnak, a közönség meg élvezkedhet. 

bővebben >
 


Akik csak fújják a magukét
Ismét igazi örömzene a Buda Stage színpadán
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 26. 12:50

Induló sorozatnál rendkívülinek mondható, ha már az első koncertek után híre megy: itt valami új és érdekes született, érdemes ellátogatni oda! Így aztán ismerős arcok bukkantak fel a koncerteken, sőt: azt vettük észre, hogy az ismerős arcok barátokkal beszélgettek, talán mert már nem csak magukban érkeztek, hanem elhívták ismerőseiket is. Így nemcsak jó zenét lehet hallgatni, hanem a hozzánk közel álló emberekkel is együtt lehet tölteni az estét. Mint egy jó klubban, ahol egy idő után kialakul a törzsközönség. Ez az érzése támadhatott a látogatónak a Raiffeisen Jazz Klub című sorozat negyedik estjén, amelyen a László Attila Band játszott, a vendég pedig Fekete Kovács Kornél volt, a Budapest Jazz Orchestra vezetője.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  18  19  20  21  22   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!