Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
Vissza az elemi kezdetekhez
Luc Besson négy korai filmje DVD-n
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. április 10. 12:35

Díszdobozban jelent meg DVD-n a (francia) filmgyártás „örökös” fenegyerekének, Luc Bessonnak – négy korai nagyjátékfilmje: az Élethalálharc, a Metró, a Nikita és az Atlantisz. A mostanra már a hollywoodi pénztárakat és a világ moziközönségének szívét is meghódító forgatókönyvíró-rendező-producer első műveiben filmről-filmre egyre erőteljesebbé válik az a groteszk és ironikus látásmód, amellyel később fűszerezte a Leon, a profit, illetve Az ötödik elemet is.

bővebben >
 


Az olló és a ragasztó művészete
Fenyvesi Ottó kollázsai
Szerzõ: Szombathy Bálint
2003. április 10. 10:56
Fenyvesi Ottó: Dya feel

Szeged egyetlen kortárs művészeti galériája ugyan nem tehet eleget minden időszerű elvárásnak, a kevésbé kultivált műfajok iránti rajongó tisztelete révén azonban országos szinten is megkülönböztetett pozíciót mondhat magáénak.

bővebben >
 


Szerelem, szabadság, családi történetek
Francia filmnapok hetedszer
Szerzõ: alma
2003. április 9. 21:44

Szeretjük a francia filmeket, tavaly egymillió magyar néző váltott jegyet valamelyik gall produkcióra - állítja az Unifranc Film képviselője. A francia "film-ami"-k közül szintén egy milliónyian voltak kíváncsiak magyar alkotásokra. Ám a kelendő portékának is szüksége van reklámra, ezért az idén is megrendezik a Francia Filmnapokat: április 25-e és 27-e között nyolc friss történet látható.

bővebben >
 


Avantgárd és alternatív
Váratlan kultúra fesztivál a Városi Színházban
Szerzõ: p.v.á.
2003. április 9. 14:30

Részlet  Erdélyi Miklós
Partitia című filmjéből

Melyek voltak azok a fontos pillanatok az utóbbi 30 év magyar művészetében, amelyekről feltétlenül tudni kell? Hol voltak a fordulópontok és kik változtatták meg az irányt? Mindez kiderül a Városi Színház április 9-12. között megrendezett fesztiválján.

bővebben >
 


Andy Warhol és a magyarok
Maghasadás a pop art nagymestere nyomán a budapesti Ateliers pro Arts-ban
Szerzõ: Szombathy Bálint
2003. április 9. 13:01

Andy Warhol holtában sem nyugszik. Blazírt fizimiskája most éppen a Horánszky utcában bukkant fel, ahol a szakmabeliek összefüggéseket keresnek arcképes grafikái és négy kortárs magyar művész alkotásai között. Hogyan kapcsolható össze Makó Jeruzsálemmel? Ma már minden lehetséges.

bővebben >
 


Ars és techné
Haraszt˙ István mobilszobrai a Vadnai Galériában
Szerzõ: K.G.
2003. április 8. 10:48

Haraszt˙ István:
Nézetváltók és Szemforgató

Az antik görög-latin kultúrkör által ránk hagyományozott ars és techné fogalmi kettőse már évszázadok óta komoly fejtörést okoz az esztétáknak. A "Mi által válhat műalkotássá egy kézműves tárgy?" jellegű kérdések nyomán újra és újra felvetődő teoretikus aggályok számtalan nagyra törő művészeti álmot futtattak már zátonyra. A kritikus hangadókkal talán azok az autodidakta művészek állnak a legélesebb harcban, akik éppen tanult mesterségükkel kívánnak lábat vetni a képzőművészet igencsak ingoványos talaján.

bővebben >
 


Ott repül a kismadár...
A National Geographic könyve amatőr és profi fotósoknak
Szerzõ: dél
2003. április 7. 21:48

Ott repül a kismadár! Hol? – kérdezte az egyszeri természetfotós. A National Geographic Fotóiskola sorozatának Tippek és trükkök című kötete feleslegessé teszi ezeket a mondatokat. Az elsővel, ezzel a közhellyel, biztosan nem akarunk majd kényszeredett csíííz vigyort erőltetni kedves családtagjaink arcára, ha szeretnénk őket lencsevégre kapni. A könyv tanácsait megfogadva a kérdés pedig nem lesz kérdés a továbbiakban; a kötet olvasója már tudhatja, hol repül majd a kismadár, amikor az még tojás. 

bővebben >
 


A Van Gogh-legenda leleplezése
Egy amszterdami kiállításon és könyvekben
Szerzõ: Szászi
2003. április 7. 21:27

Kirk Douglas
Van Gogh szerepében

Hol is lehetne igazán otthon Van Gogh? Természetesen a nevét viselő amszterdami múzeumban. Érthető, hogy a születésének 150. évéről megemlékező kiállítások közül ez, a Vincent  választásai címet viselő tárlat kelti talán a legnagyobb nemzetközi figyelmet. Joggal: a kiállítás egyik célja, hogy felnyissa mindazok szemét, akik Van Goghban a zseniális festőt, ám az élettől elidegenedett szerencsétlen ördögöt látják, aki saját őrületének esett áldozatul. Amszterdam elsősorban azt kívánja bemutatni, milyen hatások érték Van Gogh-ot, s azok miként érvényesültek művészetében.

bővebben >
 


Szürreális szerelem
Heti filmbemutató: Frida
Szerzõ: Hiver`t Uzsi
2003. április 7. 09:39

Frida Kahlo

Az idei Oscar-díjak átadása után mindenki azt mondta, hogy a nagy vesztes Richard Gere (Chicago) volt, holott ez messze nem igaz: egy másik kategória, a legjobb női főszereplő díja az igazság (és az Papirusz) szerint Salma Hayeket illette volna, aki Frida Kahlo mexikói festőnő szerepében bebizonyította, hogy komoly színésznővé érett. A film így "csak" két Oscar-díjat kapott: a legjobb sminkért John Jackson és Beatrice De Alba, a legjobb filmzenéért Elliot Goldenthal.

bővebben >
 


Minden féle hüjeség
Országos internet gyermek karikatúra pályázat és kiállítás
Szerzõ: K.E.
2003. április 4. 15:44

Pöttendi István, 13 éves: A hal

Abszurd módon április 1-én, a Bolondok Napján nyílt meg a kARTon Galériában a "minden féle hüjeség" virtuális gyerekkarikatúra kiállítás valóságos tárlata, ahol a legjobb műveket, köztük természetesen a díjazottakat láthatjuk.

bővebben >
 


Könnyű kamera és nem fikció
„Mellőzött” filmműfajok Pécsett és Pesten
Szerzõ: S. M.
2003. április 3. 14:42

Kései születés

Dokumentum-, kísérleti- és kisjátékfilmekből rendeznek vetítéssorozatokat, egymástól függetlenül, Pécsett és Budapesten. A mecseki város Ifjúsági Házában a helyi Laterna Magica Egyesület szervezi az első Könnyű Kamera Dokumentumfilm és Kisjátékfilm Fesztivált (április 1-5.), Budapesten pedig az idei filmszemle versenyprogramjában szerepelt alkotásokat láthatjuk Nem fikció gyűjtőcím alatt a Szindbádban, a Művészben és az Urániában.

bővebben >
 


Ádám az anti-édenből, Bukta frissiben
Kiállítások az acb Kortárs Művészeti Galériában és a Raiffeisen Galériában
Szerzõ: Szombathy Bálint
2003. április 3. 14:20

Bukta Imre:Kerítés, 2003.

Ádám Zoltán:
Cigány fiú,
2002.

A tavaszi szezon két jeles képzőművészeti eseményeit két önálló bemutatkozást fémjelzi. A még „fiatal”, rövid pályaképű Ádám Zoltánét és a már életművet maga mögött tudó Bukta Imréét. Mindketten a kortárs hazai piktúra élvonalát képviselik

bővebben >
 


A Toldi mozi 2003-tól az Europa Cinemas tagja
A filmszínház csatlakozik az 1988 óta működő Eurimages art-mozi hálózathoz
Szerzõ: art
2003. április 2. 15:53

2003-tól az Est Média portfóliójához tartozó Toldi mozi immár az Europa Cinemas tagjaként minden évben 14 ezer euró támogatásban részesül, amelyből nem csupán napi működése látszik megfelelően biztosítottnak, hanem bővítheti színvonalas filmkínálatát is.

bővebben >
 


Ha április, akkor francia filmnapok
Juliette Binoche és Jean Reno az artiturának közös filmjükről
Szerzõ: Szentgyörgyi Rita
2003. április 1. 16:40
Samy Nacéri

Az immár hagyományosnak mondható – mert már a hetedik - Francia Filmnapok vetítéssorozatát április 25-e és május 5-e között tartják hazánkban. A műfaji kínálat ezúttal is sokszínű. A Taxi filmek szerelmesei például kedvenc marseille-i sofőrüket, Samy Nacérit egy véres maffia-leszámolásról készített akcióthrillerben láthatják.

bővebben >
 


Új irány a formatervezésben
A Moholy-Nagy László-ösztöndíjasok kiállítása
Szerzõ: macsinger
2003. április 1. 15:06

Moholy-Nagy László

Április 2-ától már látogatható a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok 2002. évi munkáját bemutató kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A fiatal formatervezők számára évente meghirdetett és odaítélt ösztöndíj 1988-ban, három minisztérium összefogásával jött létre, jelenleg az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar szabadalmi Hivatal közösen hirdeti meg.

bővebben >
 


Fény az alagút végén
Német, angol és magyar diákok kisfilmjei a Trafóban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. április 1. 10:03

Ha valaki a szombat esti mulatozás előtt hajlamot érez némi szellemi apport bevitelére, és szereti a mozgóképre fogalmazott tartalmat, akkor remek célpont lehet számára a Trafó nemzetközi kisfilmes találkozója, az Emergeandsee.

bővebben >
 


Kották színekben
Kiállítás a Goethe Intézetben
Szerzõ: S. M.
2003. március 31. 16:08

A Weimari Köztársaság legnépszerűbb kiadványaiból a rajzolt, festett, fotómontázs-technikával készült kottafüzetekből nyílik Kották színekben címmel kiállítás március 31-én 19 órakor a budapesti Goethe Intézetben. Bevezetőt mond – Kőniger Miklós kurátor jelenlétében – Bächer Iván közíró.

bővebben >
 


Gallery by Night
Március 25-től 30-ig minden este 9-től a Stúdió Galériában
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 31. 15:25

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület Stúdió Galériájának a Tavaszi Fesztiválhoz csatlakozó programja immár tizenharmadik éve a Gallery by Night egy estés kiállítás-sorozat. A rendezvény az évek során egyre rövidült és korábban is kezdődik - eleinte tíz estén át követték egymást a kiállítók, bátor 10 órai kezdéssel. Idén öt kiállítást és záróeseményként a résztvevő művészek által válogatott videóprogramot láthatunk. 1997-ben szerepeltek először fiatal külföldi művészek hazai kiállítókkal párban, s az idei Gallery by Night is ezt a nemzetközi vonalat követi.

bővebben >
 


Mozi a köbön
Hétvégi junior, orwelli, retro és uniós filmvetítések
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 28. 16:54

A budapesti Toldi mozi három, az Uránia Nemzeti Filmszínház egy (de non-stop!) filmes eseménynek ad otthont ezen a hétvégén. Látható lesz egy csokor animációs film, köztük John Halas Állatfarmja, azután Radványi Géza Valahol Európában című klasszikusa, de a Lottózsonglőrök című bájos alkotás is.

bővebben >
 


Nefertiti teste
A Kis Varsó a Velencei Biennáléra megy
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 27. 13:34

Nefertiti büsztje a világ egyik legismertebb női portréja, a női szépség emblematikus megtestesítője. Idén nyáron egyedülálló kísérletnek lehet szemtanúja az, aki megnézi a Velencei Biennálé magyar pavilonját: a tervek szerint a világhírű fejet, a Berlini Egyiptomi Múzeum fő büszkeségét testtel egészíti ki a Kis Varsó képzőművész páros, vagyis Havas Bálint és Gálik András. Kérdés persze, hogy ez a terv mennyire és milyen formában megvalósítható. Erről tartottak március 13-án sajtótájékoztatót a Divatcsarnokban a szervezők: Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora, Fabényi Júlia, a Műcsarnok igazgatója, Schneider Márta államtitkár - és a művészek.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
Összesen 85 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!