Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3   

Komolyzene
   
Fiatalság - komolyság
10 éves a Danubia Zenekar
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 24. 10:27

Sir Neville Marriner

Március 21-én , Sir Neville Marriner vezényletével veszi kezdetét az a koncertsorozat, amellyel fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar. A zenészek átlag életkora még mindig 25-27 év, művészi elhivatottságuk viszont egyre szilárdabb, zenei színvonaluk egyre magasabb. Az örök ifjúság elixírje talán Héja Domonkosnál, az együttes karmesterénél és művészeti vezetőjénél van - ő válaszolt az Papirusz kérdéseire.

bővebben >
 


Véget ért az ötvenéves vándorlás
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 21. 12:51

A jövendő növendékek március 21-én és 22-én nyílt napon ismerkedhetnek a Magyar Táncművészeti Főiskolával. Már, ha a kilenc-tízéves lányok és fiúk már most tudják, hogy hivatásuk a tánc lesz. Ha rövid és küzdelmes, sikereket ígérő pályára készülnek. Schanda Beáta művészeti titkár kalauzolta végig az intézményen, és történetén az Papirusz munkatársát.

bővebben >
 


Átjárta őket a vágy...
150 éve mutatták be a Traviatát
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 21. 11:00

A Verdi évben - 2001-ben, halála századik évfordulóján - kimutatták, hogy a világon leggyakrabban játszott opera a Traviata, az évi előadásszám tízezres nagyságrendben mérhető  Pedig a kaméliás hölgy szomorú története 1853. március 6-án a velencei Teatro La Fenicében rútul megbukott. A Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt (március 21. és 25.) a Magyar Állami Operaházban ismét hallható a mű, amelyben ezúttal két valódi világsztár lép színpadra: Violettaként Rost Andrea, az idősebb Germont szerepében pedig Renato Bruson.

bővebben >
 


Hárfaszót hoz az északi szél
Vigh Andrea koncertje a Zeneakadémián
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 19. 13:42

"Dávid idejében, amikor a király pihenni tért, az ágya fölött fel volt függesztve egy hárfa. egy És amikor eljött az éjfél, északi szél támadt. És ez az északi szél áldott lelkületével megjelent ott a magasságban, hozzáért a hárfához, és a magától hárfa magától elkezdett zenélni" - írja a Biblia. A szép formájú hangszeren Vigh Andrea ad koncertet a Zeneakadémián március 19-én, az est a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik érdekes eseménye, a hárfaművésznőt a Mozart Kamarazenekar kíséri, vezényel Kocsis Zoltán.

bővebben >
 


Mozart a kapuk előtt!
Díszbemutató a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 19. 12:41

Az angolszász musicalek egyeduralmát két szerző volt képes megtörni: Michel Schönberg, a Nyomorultak komponistája és Lévay Szilveszter, az Elisabeth alkotója. Schönberg Franciaországban él, de magyar gyökereit sosem titkolta. Lévay is elhagyta szülővárosát, Szabadkát, és München közelében telepedett le. Az Elisabeth-et 1992-ben mutatták be a frissen felújított Theater an der Wienben, Harry Kupfer rendezésében, hét évvel később ugyanitt tartották a Michael Kunzéval írt új zenés játék, a Mozart! premierjét. A musical magyarországi bemutatóját a Budapesti Tavaszi Fesztiválra időzítették, március 21-ére, a Budapesti Operettszínházban.

bővebben >
 


Ha Bach improvizálna…
Oláh Kálmán a dzsessz és a komolyzene kapcsolatáról
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. március 18. 14:26

A közelmúltban három lemez is megjelent, amelynek aktív közreműködője az egyik legjelentősebb magyar zongorista, Oláh Kálmán. Az albumok közül kettő Bach legszebb műveit, a csellószviteket és a Goldberg-variációkat dolgozza fel – mindegyik felvételre a szokatlanul friss megközelítés a jellemző. A lemezek a dél-koreai GOOD International kiadó gondozásában láttak napvilágot, s óriási sikerrel mutatkoztak be több ezres szöuli koncertközönség előtt. Magyarországon pár hónapja kaphatók. A Távol-Keleten szupersztár zenész, Oláh Kálmán koreai élményeiről mesélt az papirusznak. Március 7-én élőben is hallható Oláh Kálmán: a Raiffeisen Jazz Klub sorozatában ad koncertet magyar és osztrák barátaival, a Tárogató úti Buda Stage színháztermében.

bővebben >
 


Gyógyító hangok
A Beethoven-terv jótékonysági estje
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 18. 13:17

"Káromoltam Istent, mert teremtményeit kiszolgáltatja a véletlennek, úgyhogy sokszor a legszebb virág megsemmisül... Tudd meg, hogy legnemesebb részem, a hallásom nagyon meggyöngült." Láthatjuk, Beethoven Heiligenstadtban kelt levelei a kétségbeesés hangján szólnak. Mi, akik a világ hangjaitól naponta megcsömörlünk, nem tudjuk, hogy siket vagy hallássérült társaink az élet milyen szépségeiről kényszerülnek lemondani. Balogh József klarinétművész és a Windland-Fúvósvilág Alapítvány munkatársai kitalálták, hogy létezik valamelyes kárpótlás. Március 18-án este bárki hallhatja.

bővebben >
 


Bárcsak kifütyülnének néha valakit!
Rolla János a Liszt Ferenc Kamarazenekar 40 éves jubileumáról a Muzsikában
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 18. 12:32

Rolla János

„Rolla Jánossal tíz éven át dolgoztam együtt a Hungarotonnál…fölhívtam, hogy interjút  adjon a Liszt Ferenc Kamarazenekar 40 éves jubileuma alkalmából. A beszélgetés meglehetősen rendhagyóra sikeredett, valójában nem is interjút, sokkal inkább a magyar zenei élet egyik igazi kiválóságának elmerengő monológját nyújtom át az olvasónak…- írja Mikes Éva a Muzsika márciusi számában. A jubileumát ünneplő, de rendkívül nehéz anyagi körülmények között működő zenekar vezetője keserűen fogalmaz az anyagiak említésekor: „A minimálbért is alig tudom kifizetni a tagoknak. A kisegítőknek alig tudok honoráriumot kínálni. Azt sem tudom már, kit hívjak meg és miből fizessem.”

bővebben >
 


Mégis csak bejön a közönség
Láng István zeneszerző 70 éves
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 18. 11:49

Talán csak Láng István ősz haja emlékeztet egy hetven éves emberre. Más aligha. A szeme, a mimikája intenzíven él, játszik. A legtöbbször vígjátékot. Mintha ma is, mint a Zeneakadémia elvégzése után, Nádasdy Kálmán tanársegéde lenne a Színművészeti Főiskolán. Mintha az eltelt 45 esztendő nem is létezett volna. Pedig létezett, és a tanár úr most a lehetetlent megkísértve próbálja, röpke fél órába sűríteni a majd fél évszázadot, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig egyetlen koncertben megmutatni.

bővebben >
 


Hommage a Kassák
Kiállítás és koncert Párizsban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 18. 10:30

Carmelo Arden Quin

Kiemelkedő sikerű februári Réth-kiállítása után a 20. századi magyar művészettörténet újabb nagy alakja előtt tiszteleg többrétű programmal március 18-án a Párizsi Magyar Intézet. Este hétkor "Kassák és a MADI ma Magyarországon" címmel kiállítás nyílik Kassák, valamint a művészetéből merítő MADI hazai csoportjának alkotásaiból. Ezt követően 20 órától hallható az "Hommage a Kassák" című kortárs zenei koncert.

bővebben >
 


Csajkovszkij háromszor
Macujev a Budapesti Filharmóniai Társasággal koncertezik
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 13. 13:16

Gyenisz Macujev

Pár év múlva képes lesz-e megfizetni a magyar koncertrendezés Gyenyisz Macujev újabb budapesti fellépését? - kérdezte a recenzens 2001 januárjában, amikor a magyar közönség előtt még ismeretlen fiatal zongoraművész fellépett a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) hangversenyén. A koncertet követő napokban Macujev nevétől volt hangos a magyar zeneélet. A szibériai születésű művész a Budapesti Tavaszi Fesztiválon ismét az ország legrégibb zenekarával ad hangversenyt.

bővebben >
 


Tavasz Tatabányán
Ma kezdődik az ötnapos Tavaszi Művészeti Fesztivál
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 11. 10:54

Március 10-én 17 órakor nyitja meg Bencsik János polgármester a tatabányai Tavaszi Művészeti Fesztivált, amely március 10-e és 15-e között színes zenei-képzőművészeti-irodalmi programmal várja az érdeklődőket.

bővebben >
 


Magyar zene tündöklő előadásban
Elismerő kritikák a Nemzeti Filharmonikusok tengerentúli turnéjáról
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 4. 13:18

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 18 év után első ízben turnézik a tengerentúlon, ráadásul a koncertsorozat rendkívül hozzsú: két hónapon át tart. Az együttes az első két héten már tíz teltházas koncertet adott Nevada, Kalifornia és Illinois államban. Az eddig megjelent kritikák elismeréssel írnak a zenekar és Kocsis Zoltán teljesítményéről.

bővebben >
 


Tartsa szemmel a fülét!
A Bartók rádió legérdekesebb műsorai / jan. 30 – február 1.
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 30. 15:31

A komolyzene kedvelőinek figyelmébe ajánljuk a Bartók rádió izgalmas programjait, amelyek között kamarazene, szimfonikus zene, illetve opera egyaránt megtalálható.

bővebben >
 


Kamarakoncert Gödöllőn
David Grimal Stradivárin hegedül
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 8. 13:44

A vakáció utolsó napján érdemes még egy rövid, családi kirándulást tenni a fővároshoz közeli Gödöllőre, a Királyi Kastélyhoz. Nemcsak az Erzsébet királyné ábrázolásokat bemutató időszakos kiállítást lehet megnézni, hanem egy könnyű vacsora után a Forrás estek következő hangversenyére beülni. Az ónos esőben nem szükséges autóba ülni, a HÉV a kastéllyal szemben áll meg. Az este hétkor kezdődő koncerten David Grimal két Bach és egy Bartók darabot játszik.

bővebben >
 


Bach zenéje a dzsessz rokona?
Különleges zenei programot kínál a Millenáris karácsonyra
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. december 27. 20:36

Vázsonyi János szokatlan Bach-interpretációjára invitálja 26-án a Millenáris Pódium azokat a zenehallgatókat, akik kíváncsiak a konvencionálistól eltérő zenei programokra. A Shades of Bach című produkció szaxofonos átiratban mutatja be a barokk zeneszerző szóló gordonkára és hegedűre írt műveit.

bővebben >
 


A Bartók Rádió zenei műsorai
Komolyzenei és dzsessz műsorajánlók
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. december 27. 09:44


Akik nem csak olvasni akarnak a muzsikáról, hanem hallgatni is szeretik, azoknak ajánljuk figyelmébe a Bartók Rádió élménynek ígérkező karácsonyi programjait.

bővebben >
 


Óriási muzsikusok, szerény emberek
A legek fesztiválja volt a 22. BTF
Szerzõ: alma
2002. december 5. 17:49

 

Minden jó, ha jó a vége – mondják. Valóban: Kiri Te Kanawa estje a MÁV Szimfonikusok társaságában, a Budapest Kongresszusi Központban csodálatos fináléja volt a 2002-es, 22. Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Mint Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes vezetője mondta az est után: ilyen koncert után nehéz emberi hangon megszólalni. Stílus és elegancia jellemezte a maori születésű, világhírű  brit szoprán énekesnő, Kiri Te Kanawa előadását, és ugyanez elmondható az egész idei fesztiválról.

bővebben >
 


Gyógyhatású muzsika régen és ma
Sine Morbo gálakoncert a Zeneakadémián
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 19. 14:29

Gulyás Dénes

November 22-én, pénteken este hét órakor kezdődik az egy éves múltra visszatekintő Sine Morbo Művészeti Estek gálakoncertje a Zeneakadémia nagytermében. A koncert a fiatal előadóművészek ünnepének ígérkezik: a közönség azon kiválasztottak játékát hallgathatja, akik elnyerték a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég által kiírt pályázat támogatását. A gálán olyan neves előadóművészek is fellépnek, mint Gulyás Dénes, Jandó Jenő, Szabadi Vilmos, Vígh Andrea és a Budapesti Vonósok.

bővebben >
 


Vasárnapi nagymese
Hangszerek meséi sorozat a Nemzeti Táncszínházban
Szerzõ: Tuba Adrienne
2002. október 31. 15:38

Azokhoz a gyerekekhez, akik családjában senki nem játszik hangszeren, csak az iskolában jut el a komolyzene. Nem a szülők hibája ez, hanem a lehetőségek hiánya. Mert egy nyolcéves kicsi mégsem kezdheti egész estés Zeneakadémiai hangversennyel! A Hangszerek meséi sorozat remek lehetőséget nyújt arra, hogy megismerkedhessen a hangszerekkel, a zene alapfogalmaival.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3   

Komolyzene
   
Összesen 42 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!