Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3   

Zene-bona
   
Glass szépen szóló órái
Az Órák című film zenéje megjelent CD-n
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 26. 16:02

Philip Glass

A film zenéjéért ismét Oscar-díjra jelölték Philip Glasst, aki éveit illetően nemrég hagyta el a lottójátékosok szerint szerencsés 66-os számot. Glass 1999-ben a Budapesti Őszi Fesztivált személyes jelenlétével szerencséltette, ám az úgynevezett szomorú zenészek nem fogadták kitörő lelkesedéssel. 2002-ben Ravi Shankarral közösen komponált művével sem aratott nálunk osztatlan sikert. Galileo Galiei című, tavaly novemberben Londonban bemutatott új operáját is alaposan lehúzta a kritika - ám ő ennek ellenére a kortárs művészet megkerülhetetlen jelensége.

bővebben >
 


Dunának, Temzének egy a hangja
A Magyar Kultúra Éve Nagy-Britanniában
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 25. 17:16

Az évadon többször is fellép
a Balázs Elemér Group

Az egy év valójában egy és egyharmad, májustól augusztusig nyári előzetessel vezeti be a Londoni Magyar Kulturális Központ az Egyesült Királyságban novemberben induló magyar kulturális évet. A programot a központ szervezi, a koncepcióról számolt be március 25-én, Budapesten Bogyay Katalin igazgató.

bővebben >
 


Két kontinens között
Multifunkcionális magyar karmester Pesten és az USA-ban
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 24. 15:52
A Milwaukee Szimfonikus Zenekar

Eötvös Péter legjobb magyar tanítványa. Multifunkcionális zenész. Ilyen és ehhez hasonló jelzőket olvashatunk az ifjú magyar karmester - zeneszerző - klarinétművészről írott kritikákban. Vajda Gergely 2002 őszén három évre Milwaukee-be költözött. Az ottani szimfonikus zenekar őt választotta karmesteréül.

bővebben >
 


Gadó Gábor hódításai
Nagy sikert aratott a gitáros új lemeze Franciaországban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 21. 10:17

Gadó Gábor február 24-én mutatta be Párizsban új lemezét, amely Orthodoxia címmel jelent meg nemrég a magyar BMC kiadónál. A koncertet a France Musiques élőben közvetítette, az élő lemezbemutatóra megtelt dzsesszrajongókkal a Duc des Lombards, ahol neves zenekritikusok és tévés újságírók is jelen voltak. A lemez egyébként a Jazzman című francia szaklap februári számában, a lemezrovatban a legmagasabb értékelést (CHOC) kapta, s a lap háromoldalas cikket is szentelt Gadó Gábornak.

bővebben >
 


Az éltető zene
Wladyslaw Szpilman: A zongorista
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 19. 13:17

Wladyslaw Szpilman az a fajta ember, akiben benne lakik a zene. Sem a háború, sem az éhínség, de még a család elvesztése sem űzhette ki belőle a szonettek és a szimfóniák szeretetét. Élni akart, és ez a csodával határos módon sikerült is neki. Életrajza most már teljes terjedelmében felfedheti azt a sok borzalmat, amelyet lengyel zsidó társaival együtt átélt.

bővebben >
 


A gyakorlás a lényeg
Budapesti beszélgetés Thomas Kugi szaxofonossal
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 18. 14:10

Thomas Kugi

A Raiffeisen Jazz Klub legutóbbi, március 7-i koncertjén Oláh Kálmán születésnapját ünnepelték a zenészek a közönséggel együtt. A neves magyar zongorista mellett hallhattuk az egyre érettebb, elmélyültebb Egri János bőgőst, valamint két osztrák muzsikust: Mario Gonzi dobost és Thomas Kugi szaxofonost, így nem véletlen, hogy a szervezők osztrák-magyar dzsesszmonarchiának nevezték el az estet. Mario Gonzi készített már lemezt Oláh Kálmánnal, aki ez után hívta meg az osztrák dobost a budapesti koncerte. Thomas Kugival viszont még soha nem is találkozott a két magyar zenész. Vele beszélgettünk a koncert után.

bővebben >
 


Trombita és harmonika Jerikó falainál
Zsidó ihletésű zenék a tavaszi fesztivál műsorán
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. március 18. 12:47

Frank London

Ma este különleges zenei csemegére számíthatnak a zenebarátok: az Uránia Nemzeti Filmszínházban 21 órától először játszik együtt Frank London, a világhírű The Klezmatics együttes trombitása és David Yengibarian tangóharmonikás. Két kiugró fiatal tehetség muzsikál még velük: nagybőgőn Barcza Horváth József játszik, az ütőhangszereknél Dés András ül. Egyébként Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségét ezzel együtt három olyan koncert is várja, amely jól érzékelteti a zsidó zene sokszínűségét. Március 18-a és 23-a között vokális liturgia, dinamikus kamarazene és „etnojelmezbe” öltöztetett dzsessz mutatja be a zsidó lélek áhítatos és mulatós oldalát.

bővebben >
 


Beszél olaszul? Sebaj!
Olasz énekegyüttes a tavaszi fesztiválon
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 18. 12:35

Tízen vannak, de húsz zenésszel is fölérnek: énekelnek és népi hangszereken játszanak a Nuova Compagnia di Canto Popolare tagjai. A hegyekből lerobogó tiszta forrásvízről, az illatos hegyi levegőről, a holdfény bűvös erejéről, a vágyakozásról szólnak a dalaik, lüktető ritmusban, de oly természetesen, ahogy a szél zúg a faágak között. Az NCCP a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége, március 19-én este hétkor a Thália Színházban szólaltatja meg az élet, a gabona hangját.

bővebben >
 


Egymás húrjaiba csapnak
Pelvax Kávéház a Fonóban
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 13. 14:03

Pelva Gábor zenés találkáján egyszerre négy formáció, huszonöt zenész és több stílus, illetve műfaj – a flamencótól a blues-ig – lesz jelen március 13-án este a Fonó Budai zeneházban. A formabontó felállásban a Csonka Mennyország, a Flamenco Project, a Chalga és a Don Bogar vesz részt.

bővebben >
 


Debrecenbe (is) kéne menni...
Tavaszi Fesztivál Debrecenben, Békéscsabán, Gyulán és Békésen
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 13. 12:18

Debrecenben tizenharmadszor rendezik meg a Tavaszi Fesztivált. Békéscsaba, Gyula és Békés pedig összefogott és első alkalommal itt is fesztivállal ünneplik a tavaszt.

bővebben >
 


Fiatalos pezsgésben
III. Egri Tavaszi Fesztivál
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 10. 10:02

Eger március 14-e és 31-e között immár harmadik alkalommal rendezi meg az Egri Tavaszi Fesztivált, amely szervesen kapcsolódik az országos programokhoz. A város 2000 júniusában nyerte el a rendezés jogát, amikor is a Budapesti Tavaszi Fesztivál művészeti tanácsa újabb vidéki helyszínként elfogadta Eger jelentkezését a rendezvénysorozathoz.

bővebben >
 


Dzsessz és/vagy elektronika
®agar koncert a Gödörben
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 28. 09:34

Február 28-án pénteken este az Erzsébet téri Világgödörben lép fel a ®agar együttes. Az elektronikus zenei stílusokat dzsesszel ötvöző zenekar dalainak nagy része koncerteken és próbákon született, azzal az egyetlen céllal, hogy az élő fellépések alatt megérintsék, megtáncoltassák, feltöltsék a közönséget.

bővebben >
 


Zazie a víz alatt
Emil RuleZ!: először a Gödörben
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2003. február 18. 11:13


Szombat este alászállott a föld s a víz alá sok száz fiatal a híres-hírhedt budapesti gödörbe, hogy megmondjuk nekik az igazságot. Fenti, furcsa mondat sosem hangzott el - az újságírói képzelet szüleménye. Ám valószínűleg hasonlóképpen emlékezne meg honlapján az Emil RuleZ! zenekar a február 14-i eseményről, már ha ezt kívánnák tenni, persze. A tudósítónak marad a bevezető szófolyamhoz képest igencsak száraz tény: szombaton először lépett fel az Erzsébet téri Gödör Klubban az Emil RuleZ!. Ez biztos, és talán még az, hogy nem utoljára.

 

bővebben >
 


Színházi csendet tanít
Heiner Goebbels Budapesten koncertezik
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 15. 09:52


Újabb vizsgafeladat előtt áll a honi zenei élet: február 15-én este 9-kor a Trafóban, a Making New Waves 2003 Fesztiválon Heiner Goebbels ad szcenírozott koncertet, s reméljük, neve legalább a szakmai körök számára ismert. Igazi zenei csemege a szerző Prométheusz ébredése című darabjának magyarországi bemutatója, amelyet Heiner Müller szövegére írt. Goebbels világsztár, s hogy mi a zenei világ része vagyunk-e, az kiderül a jegypénztárak előtt kígyózó sorokból, esetleg a foghíjas széksorokból. Ez utóbbira gondolni sem akarunk, inkább elébe megyünk, és egy kis beszélgetéssel csinálunk kedvet az eseményhez.

bővebben >
 


A keleti parton ezt hallgatják...
New York-i Top 5 jazz albumok 2002-ben
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 27. 12:47

Branford Marsalis
A New York Times tekintélyes zenekritikusa, Ben Ratliff az év elején tette közzé azoknak a lemezeknek a listáját, amelyek a legtöbb időt töltötték a lejátszójában. Az összeállítás ugyan szubjektív ízlést takar, de azért az világos, hogy az Papirusz szerkesztősége is sok tekintetben azonos hullámhosszon pendül az amerikai keleti parttal - legalábbis ha a dzsesszről van szó.

bővebben >
 


Duke Ellington szakrális hangja
Egyházzene a szving királyától - magyar átdolgozásban
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 21. 12:02

Duke Ellington
December 19-én, a Benczúr házban (1068, Budapest, Benczúr utca 27.) a dzsesszrajongók készülhetnek méltóképpen az ünnepekre: Duke Ellington ritkán hallható egyházzenei kompozíciói hallhatók a Budapest Jazz Orchestra és a Honvéd Férfikar tolmácsolásában, Tisza Bea énekesnő közreműködésével. A Sacred Concert című program előadása a két együttes első találkozása is egyben, amit a tervek szerint jövőre újabb izgalmas közös produkciók is követnek majd.

bővebben >
 


Az éj állatainak dalai
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2003. január 17. 09:50

Csaknem két évtized telt el azóta, hogy From Her To Eternity címmel megjelent Nick Cave és zenekara, a The Bad Seeds bemutatkozó nagylemeze. Ahogy az évek múltak, jöttek-mentek a különböző zenei irányzatok, együttesek és előadók ezrei sodródtak egy ideig az árral, majd feledésbe merültek. Kevesen tudtak felmászni a könnyűzene viharos tengerén hánykolódó hajóra, s közülük is sokan visszaszédültek a mélybe. A hazájában, Ausztráliában már szinte önálló intézménynek számító Nick Cave azonban biztos lábbal áll e hajó fedélzetén. Még csak kapaszkodnia sem kell, így minden energiáját az alkotómunkának szentelheti, amelynek eredményeképpen február 3-án a világ megismerheti legfrissebb, Nocturama címet viselő művét.

bővebben >
 


2002 TOP 5 / gyerekprogram
Az elmúlt év legjobb előadásai kicsiknek
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 17. 09:45


Szerzőpárosunk az Papirusz nevében összeállította 2002 legemlékezetesebb gyerekprogramjainak listáját. Közülük mindegyik fut még idén is, érdemes megnézni, meghallgatni őket.

bővebben >
 


Negyedszázadnyi lemez
Január 8-án volt 55 éves David Bowie
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 13. 14:17

Stephen Finer: Dawid Bowie
/1994/

Az év végi napokban mindenki elérkezik ahhoz a pillanathoz, amikor legszívesebben az ablakon hajítaná ki a lakáskulcsot (magas épületről beszélünk), hogy még véletlenül se ki, se be. A tévé elé lerogyva bánatos beletörődéssel kezdi nyomkodni a távmatatót, úgyis mindjárt beáll az agyhalál. Ám ekkor Terminátorka szemében hirtelen ismét villogni kezd a pirosas fény: az HBO-n David Bowie koncert látható. És micsoda összeállítás!

bővebben >
 


Az ortodoxia diszkrét bája
Milyen zenére költsük karácsonyi ajándékutalványainkat?
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 1. 21:32

Bár az ünnep után sokan szomorúan ébrednek a munkanapra, mégis legalább még a január 6-ai Vízkeresztig a legtöbb otthonban áll a karácsonyfa, és addig szívesen idézzük fel újra a Szenteste meghitt hangulatát. Ebben segíthetnek azok a szép CD-kiadványok, amelyek kifejezetten erre az alkalomra jelentek meg.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3   

Zene-bona
   
Összesen 49 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!