Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  37  38  39  40  41   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
A Bodeni tó varázslata
Jelentős eseménnyé nőtte ki magát a bregenzi fesztivál
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 21. 17:33

A Bécstől távoli Bregenz nyári fesztiválja évtizedek óta rivalizál Salzburggal, holott méreteit tekintve lényegesen kisebb, kínálata szűkebb. A Bodeni tó, az itt felépített hatalmas színpad varázslata azonban utánozhatatlan, s ezt az adottságot az utolsó előtti szezonját itt töltő intendáns, Alfred Wopmann immár 18 éve tartó regnálása alatt mindig nagyszerűen kihasználta.

bővebben >
 


Hallamasch fesztivál Bécsben
Kultúrák és nemzetiségek örömünnepe
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 21. 16:51

Szeptember 14-21 között hatodik éve rendezik meg Bécsben a Hallamasch fesztivált: a különös név színes kavalkádot takar, pompázatos népviseletű felvonulásokat, több tucat helyszínen egzotikus előadásokat, népzenei és néptánc műsorokat. Mindezt annak jegyében, hogy a kulturális gyökerekre vigyázni kell, a hagyományokat tanácsos gondosan ápolni, és másokkal is megosztani: mi egyéb lehet a híd a megértéshez és együttéléshez, mint éppen a kultúra.

 

bővebben >
 


Friss, fiatal hangok nagy lehetősége
Fesztivál a Bécs közeli Mödlingben
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 21. 16:34
Az ausztriai nyári fesztiválok imponáló sokaságában egyelőre szerényen bújik meg egy magát Bécsi Operaműhelynek nevező kezdeményezés. Ugyan csak második éve várta a közönséget, ám a kíváncsiaknak kellemes meglepetést szerzett.

bővebben >
 


A bőrbe ivódó hatás/ A két dimenziós ember
Beszélgetés Bertók Lajossal
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 21. 16:20
Valahányszor reflektorfénybe kerül, a színházi szakma legkeményebb ítészei is elámulnak Bertók Lajos láttán. Az idei POSZT egyik legjobb férfi főszereplője, a Dosztojevszkij-Sopsits előadás Zsoltárja jelenleg szabadúszó. A Bűn és bűnhődés a rácsok mögött című darabban a szerelemféltésből ölő gyilkost alakítja megdöbbentő szuggesztivitással.

bővebben >
 


A Hukkle San Sebastianban
Pálfi György filmje az egyetlen magyar alkotás a filmfesztiválon
Szerzõ: S.M.
2002. szeptember 20. 16:29

A szeptember 19-28 között zajló San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál Új rendezők szekciójában a fiatal magyar rendező 17 társával együtt versenyez a 150.000 euróval járó szekciódíjért.

bővebben >
 


Vér nélküli tragédia - Háy János
Beszélgetés Háy Jánossal, az idei Szép Ernő–díjassal
Szerzõ: Pál Melinda
2002. szeptember 20. 15:41
A színházi szakma idei Szép Ernő-díját Háy János, Kárpáti Péter és Visky András veszi át a mai napon. A legjobb idei magyar dráma az Elsötétítés, Spiró György darabja a Színházi Dramaturgok Céhének ítélete szerint. Háy János az első színpadra szánt munkájáért, A Gézagyerekért kapta az elismerést, amellyel már a POSZT-on is nagy elismerést aratott – mind ő, mind a darab előadása.   

bővebben >
 


Megújuló hagyomány
Még kevés a bemutató a Révay utcában
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. szeptember 20. 15:16

A Vidám Színpad új vezetése ragaszkodik a hagyományokhoz, amelyek 1951 szeptember 12-e óta azonosak, és ez nem más, mint a szórakoztatás; ezen változtatni nem érdemes - hangsúlyozta Bóka László direktor az évadnyitó sajtótájékoztatón. Az új évadot már Vidám Színházként kezdte volna a Vidám Színpad, de a névváltoztatási procedúra még javában zajlik. Mint ahogy a „kisszínpad”-ként működő Kis Színház is Kellér Színpad névvel fogadja majd a nézőket, amint Kellér Dezső özvegye jóváhagyja az ötletet.

bővebben >
 


„Előre menekülök!”
Interjú Bóka Lászlóval
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. szeptember 20. 15:13

Január elsején Bóka László váltotta Bodrogi Gyulát, aki húsz évig állt a Vidám Színpad társulata élén. Az új direktor szerint másfél év kell a pénzügyi talpra álláshoz, az állandó társulat terve pedig még csak körvonalazódik.

bővebben >
 


„Egyfolytában nevettetem őket!”
Interjú Galla Miklóssal
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. szeptember 20. 15:12

A Valami Magyarország-ban már láthattuk a Vidám Színpadon Galla Miklóst, október 4-én induló, Szépségem titkai című önálló estjével a tervek szerint havonta háromszor, száz percben nevetteti-provokálja majd a közönséget a Kellér Színpadon.

bővebben >
 


„Titkos” kincseink
A Modern Magyar Képtár új állandó kiállítása Pécsen
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 20. 14:30

 

Amint a hazai művészetkedvelő átlépi a Lajtát, rohan a bécsi MUMOK-ba, a zürichi Kunsthausba, a kasseli Dokumentára, a velencei Biennáléra, esetleg Barcelona, Amsterdam, London, esetleg New York galériáiba, hogy megismerje a kortárs képzőművészet mára klasszikussá nemesedett, vagy éppen legújabb alkotásait. Közben az ország határain belül, látogató híján, csaknem egy éve árválkodik szinte üresen az egyik legnagyszerűbb kortárs – és ráadásul magyar – képzőművészeti gyűjtemény.

bővebben >
 


Élő múzeum
Kiasma, a többfunkciós modern művészeti központ
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 20. 14:18

Aki hallott már a finn design-ról, az meglepődhet, amikor a saját szemével arról kell meggyőződnie, hogy miközben a belsőépítészet és a design valóban híres, Helsinkiben alig akad néhány utca, ahol szép épületeket találnánk. A legrégebbi és szép részek a kikötő környékén találhatók, s hamar bejárhatók (ez az Esplanadi park és két utcája, valamint a Nagytemplomnak becézett székesegyház környéke). Aztán a város szívében ott a modern, kör alakú Sziklatemplom, amely izgalmas építészeti szempontból- és tulajdonképpen ennyi. Igaz, akad néhány remek múzeum is, közülük a modern képzőművészet iránt érdeklődőknek feltétlenül ajánlható a Kiasma.

 

bővebben >
 


Előtérben a háttér
Szombat éjjel megelevenednek a múzeumok
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 20. 12:36

 

 

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait.
Szeptember 21-én és 22-én országszerte 440 épület nyitja meg kapuit a látogatók előtt, természetesen most belépőjegy nélkül.

bővebben >
 


Színészkarrier a színfalak mögött
Szerzõ: Hidas Judit
2002. szeptember 20. 10:27

Szent Iván utolsó útja munkacímen forgatta első nagyjátékfilmjét nyáron Meskó Zsolt.

 

bővebben >
 


Szigorú vagyok magammal
Beszélgetés Fullajtár Andreával
Szerzõ: Hidas Judit
2002. szeptember 20. 10:23

 

Nem azt várta a színészettől, hogy sztárként imádja közönség. Sokkal fontosabb neki, hogy milyen belső értékeket tud a felszínre hozni a művészi színvonal érdekében. Fullajtár Andrea szerint súlyosan megfizeti a színész annak az árát, ha nem törődik azzal, milyen minőségű munkákba fekteti az energiáját.

 

bővebben >
 


Filmfesztivál botrányokkal, elismerésekkel
Péterffy Zsófiáé a legjobb európai rövidfilm díja
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 19. 19:42

Péterffy Zsófia
A fiatal animációs filmes nemzedék tagja, Péterffy Zsófia Villon-motívumra épülő műve, a Kalózok szeretője című festményanimációja, ha nem is az Ezüst Oroszlánt, de az Európai Filmakadémia és a UIP (United International Pictures) legalább ennyire értékes, a Legjobb európai rövidfilmnek járó díját nyerte el. (A másik, Velencébe meghívott magyar rövidfilm, Buvári Tamás Posztkatonája nem a versenyszekcióban indult, de igen jó szakmai visszhangot kapott.) Az Ezüst Oroszlánt elnyerő Bohóc című rövidfilm is részben animációs alkotás.

bővebben >
 


Kincsek Teheránban
Irán és a modern művészet
Szerzõ: Madary Orsolya
2002. szeptember 19. 17:05
Ki gondolta volna, hogy Teheránban van a világ egyik legnívósabb modern művészeti gyűjteménye? És ki hitte volna, hogy a kortárs művészet ennyi érdeklődőt vonz Iránban? A leginkább politikai események kapcsán emlegetett országban nemrég a modern művészetekről rendeztek konferenciát.

bővebben >
 


A Bombayi álmok győzelme
Lloyd Webber új musicalje
Szerzõ: Madary Orsolya
2002. szeptember 19. 16:27

Három évig folytak az új Webber-darab előkészületei, a költségek a júniusi bemutatóig elérték a négy és fél millió fontot. A közönség és a szakma egyöntetűen nagy érdeklődéssel várta a darabot, főleg, hogy Webber legismertebb musicaljét, a Macskákat nemrég levették a londoni színházak műsoráról.

 

bővebben >
 


Több mint 50 valóság
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 19. 15:10
Míg nálunk a két vezető kereskedelmi csatorna a szemünk láttára tüzel egymásra és a nézőkre (szappan operára pornóval, kis macskával hal belezésére, Havas Henrikkel csak úgy), addig világszerte szedik áldozataikat a legkülönbözőbb valóság-show-k. Nyugaton már a harmadik, negyedik, sokadik évfolyamukat élik, s hiába kongatja a BBC egy tanulmányra hivatkozva a vészharangot (e műsorok alapvetően megkérdőjelezik a televíziók hitelességét, a nézők elvesztik a televízióba vetett bizalmukat stb.), sikerük mindeddig töretlen…

bővebben >
 


Populáris kultúra művészi értékekkel
Beszélgetés Szomjas Györggyel
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 19. 14:24
Ki gondolná, hogy egy fiú, aki egy lopásokra specializálódott bandával lóg, egyszer csak belecsöppen a táncházi világba, ahol váratlan sikereket arat nevelőintézetben tanult cigánydalokkal? Első hallásra kimódoltnak is tűnhet a történet, de Szomjas György, a Vagabond rendezője jól ismeri a táncház világát, és azokat az embereket, akik megfordulnak ebben a közegben. A szereplőkkel készített mélyinterjúkra alapozott film története több szálon fut, mindegyik az életben maradás, a kapcsolatok kiépítésének nehézségeiről beszél. Szomjas György májusban fejezte be a Vagabond forgatását, jelenleg a film vágásán dolgozik.

bővebben >
 


A konstruktőr ünnepnapjai
Kassák-jubileum Óbudán
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 19. 14:09

 

 

Az óbudai Kassák Múzeum aktuális kiállítása érdekességeket kínál olyan műélvezőknek, akik nemcsak az alkotó Kassákra (vagy ahogy Vadas József írja, a konstruktőrre) kíváncsiak, hanem az egykori barátra, kollégára is.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  37  38  39  40  41   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!