Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  23  24  25  26  27   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Jubileumi gálaest a Nemzetiben
Tízéves a Philip Morris Magyar Balett-díj
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 12. 14:49

Hágai Katalin

November 7-én este adták át a Philip Morris Magyar Balett-díjat a Nemzeti Színházban, immáron tizedik alkalommal. A Fődíj nyertese idén Hágai Katalin, a Magyar Állami Operaház magántáncosa, a Junior-díjat pedig Sándor Zoltán, a Győri Balett ifjú művésze kapta.

bővebben >
 


Mihalkov Oroszországa
Csütörtöktől DVD-n is hódít A szibériai borbély
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 12. 13:32

Az orosz életet és embereket minden ízében érző és értő Nikita Mihalkovról leginkább a Csalóka napfény és az Etűdök gépzongorára jut eszünkbe. Talán A szibériai borbély is, amelynek alapanyagául egy igazi romantikus művet választott. A végeredmény Mihalkov eddigi legnagyobb, egyszersmind első angolul forgatott filmje lett. Az egy teljes évig tartó kemény munka, az európai nagycsaláddá kovácsolódott stáb, a fantasztikus szereposztás és az egyedülálló rendezés mind garancia lehetett volna a sikerhez, ám az nem nagyon akart megérkezni.

 

bővebben >
 


Kétezer év kényszerszünet
Megnyílt az Alexandriai Könyvtár
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. november 12. 12:57

Neves személyiségek és Egyiptomban is szokatlan biztonsági intézkedések közepette kétezer év után ismét megnyitotta kapuit az ókor legnagyobb könyvtára, az Alexandriai Könyvtár. Az ötlet néhány évvel ezelőtt fiatal egyetemistáknak jutott eszébe, de a megvalósításban a főszerepet az UNESCO játszotta. Az október 16-án tartott hivatalos megnyitón uralkodók, köztársasági elnökök, sejkek és más állami vezetők mellett tizennégy ismert Nobel-díjas személyiség is részt vett. Nem csoda, hogy Hosni Mubarak egyiptomi elnök az Alexandriai Könyvtárat mint a béke szimbólumát ajánlotta a világnak.

bővebben >
 


Lázadó zenészek
Keddtől boltokban a Pearl Jam új lemeze
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. november 12. 10:31

"Akár szerénység ezt mondani, akár nem, azt hiszem, az új lemez valójában csak egy dalgyűjtemény" - tűnődött egy interjúban Eddie Vedder, a seattle-i ötös frontembere. A napokban ki-ki saját maga is véleményt alkothat a kilencvenes évek elején tomboló grunge-mozgalom egykori zászlóshajójának vadonatúj anyagáról. A "Riot Act" címet viselő album november 12-én kerül forgalomba világszerte, az első maxi, az "I Am Mine" pedig már megtalálható a lemezboltok polcain.


bővebben >
 


Hol a helyünk a világtérképen?
III. Kultúra és Turizmus Nemzetközi Konferencia és Szakmai Vásár
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 12. 10:23

A világtrendek szerint nemsokára a jelenleginél kétszer több ember kapcsolódik be a világ turisztikai vérkeringésébe, akár utazóként, akár szolgáltatóként. Az ezzel összefüggő feladatokról, a Magyarország előtt álló sürgős tennivalókról rendeztek konferenciát Budapesten a hétvégén.

bővebben >
 


Délutáni találkozás az Éj királynőjével
Varázsfuvola, avagy varázs-opera a Bábszínházban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 16:17

Az opera műfaja valahogy kimarad modern életünkből. Pedig a monumentális, nehéz darabokat meg kell tanulni értékelni, máskülönben hogyan adjuk át a tudást az utódoknak? A Bábszínház segít, hogy azt a bizonyos, mindent eldöntő első lépést együtt tegyük meg a művészetek palotájának legpompásabb termébe. A felnőttek és a gyerekek világa találkozik a Budapest Bábszínház előadásán: Mozart Varázsfuvoláját marionett mesejátékként láthatja a kiskorú közönség.

bővebben >
 


Mégis, kinek az igaza?
Szabó István: Szembesítés
Szerzõ: Szászi Zsuzsanna
2002. november 11. 13:43

Szabó István filmje, a Szembesítés (Taking Sides)  kanadai bemutatója  után egy  ismerős kanadai orvosprofesszor csodálkozva kérdezte frissen bevándorolt kelet-európai kollegáit: vajon  miért nem volt Wilhelm Furtwängler, a rendkívüli tehetséggel megáldott karmester számára egyértelmű Hitler hatalomra kerülése után, hogy ezentúl karmesteri pálcájának minden rezdülésével  rossz ügyet szolgál? A kanadai orvost a film másfél órányi morális kötélhúzása sem tudta meggyőzni arról, hogy az ítélethirdetés ezúttal elmarad, ez a film nem kívánja megmutatni az egyetlen igazságot, nem vádol és nem ment fel, csak megmutat, ha úgy tetszik, szembesít, de Szabó Istvánt ismerve fogalmazzunk
                                   inkább úgy: elmesél.

bővebben >
 


Elszállt a médiájuk?
Menesi Attila, Christoph Rauch, Koronczi Endre, Gyenis Tibor, Jérémie Gindre munkái a Stúdió Galériában
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 12:59


A Stúdió Galéria ajtajában két mobiltelefon fekszik a földön, úgy kell őket átlépni, hogy hozzáférhessen az ember a művekhez. (Igazából projekteket kellett volna írnom, de valahogy nem áll rá a kezem.) A nyitva tartási idő előtt érkeztem, a galéria munkatársai parkoltatják az ajtóban telefonjaikat, "Sajnos, csak itt van térerő!" - mondják és kedvesen betessékelnek. Később jövök rá, hogy a kiállított művek megértéséhez nemcsak ezt a két mobilt kell átlépnem.

bővebben >
 


Na végre valami!
Patricia Cornwell megoldotta a Hasfelmetsző rejtélyt...
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 12:52

Hasfelmetsző Jack rejtélye újra foglalkoztatja az angolokat. Ma került ugyanis a brit könyvesboltokba az ismert amerikai krimi írónő, Patricia Cornwell legújabb dokumentum kötete, amelyből kiderül, ki követte el az 1888 óta megoldatlan gyilkosság-sorozatot. Napjaink egyik legismertebb bűnügyi szerzője nem kevesebb, mint hat millió dollárt költött a mű megírásához szükséges kutatásra, jóval többet, mint amennyi a brit nyomozóhatóságnak bármely korban az ügy kivizsgálásához a rendelkezésére állt.

bővebben >
 


Sok kicsi sokra megy
Gyerekfilmfesztivál Bécsben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 12:34

Nincs rossz dolguk az osztrák gyerekeknek, a kulturális események szervezői gondolnak rájuk. Alig ért véget az alsó-ausztriai Mistelbachban az immár hagyományosnak számító nemzetközi bábszínházi hét, máris kezdődik a 14. Gyerekfilm fesztivál. A november 9-e és 17-e között zajló filmes rendezvény szervezői abból indultak ki, hogy a gyerekeknek is "jár", ami a felnőtteknek, van igényük megfelelő színvonalú alkotásokra, és arra is, hogy komolyan vegyék őket.

bővebben >
 


A világ legnagyobb szobra
Anish Kapoor a Tate Modernben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 12:34

Valószínű, hogy a világon még soha nem készült akkora szobor, amelyet a londoni Tate Modern Művészetek Múzeumában állított ki Anish Kapoor. Az indiai származású művész 150 méter hosszú, 23 méter széles és 35 méter magas alkotása 2003. április 6-ig látható a londoni tárlaton.

bővebben >
 


Debrecenbe muszáj menni
Még javában tart a Debreceni Őszi Fesztivál
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 12:32

Erre a hétre is ajánlunk programokat a fesztivál eseményei közül. A november végéig tartó rendezvény komoly- és könnyűzenei koncerteket, film- és színházi bemutatókat valamint gasztronómiai élményeket kínál az érdeklődőknek.

bővebben >
 


A bécsiek szeretik a mozit
Az idei Viennale nézőcsúcsot döntött
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 12:21

Sikeres volt az idei bécsi nemzetközi filmfesztivál: a Viennale két hete alatt több mint 70 ezren váltottak jegyet a vetítésekre, a kihasználtság meghaladta a 68 százalékot, ami rekord a fesztivál négy évtizedes történetében. Hans Hurch igazgató a mérleget megvonva a legnagyobb sikernek Agnes Varda Deux ans apres című filmjének ősbemutatóját nevezte: az esemény nemcsak hogy nagy közönségérdeklődést keltett, hanem némiképp el is tért a Viennale gyakorlatától. Ezen a filmszemlén ugyanis általában olyan alkotásokat vetítenek, amelyeket már más fesztiválokon bemutattak, ám nem biztos, hogy az ausztriai mozikba kerülnek.

bővebben >
 


Csodálatos utazás egy szörnyű vidéken
Beszélgetés Forgách Andrással A görény dala premierje alkalmából
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 11. 11:41

A görény dala
Hogy egy történet sokféleképpen elmesélhető, azt tudjuk. Hogy egy történetről az is elmesélhető, miképpen mesélhető el, azt is tudjuk. A Fodor Tamás rendezte előadás (játszódik: 1901 és 2001 között) arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, miként épül fel szilánkokból, apró foszlányokból egy olyan hatalmas történelmi emlékmű, amelyhez a kulcs és a kalauz nem útikönyvekben van elrejtve: a bejáratot mindenkinek saját magában kell megtalálnia.

bővebben >
 


Spielberg Különvéleménye Kubában
Az amerikai rendező bírálta az embargót
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. november 11. 11:26

Fidel Castro kubai államfővel nyolc órán keresztül cserélt eszmét Steven Spielberg. Az amerikai rendező nem látja értelmét az USA szigetországi embargójának, hiszen az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatot tart fenn más kommunista diktatúrákkal, Észak-Koreával és Kínával is.

bővebben >
 


A megváltás eszközei
Ősbemutató a Magyar Állami Operaházban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 9. 21:18

Változtak, változnak-e az alkotóművész  lehetőségei száz esztendő alatt Magyarországon, befogadja-e a kortárs művészetet a jelen közönsége? Bartók zenéjét csak több emberöltő elteltével, Kurtágot, Ligetit már "csak" évtizedes késéssel érzi magáénak, Eötvös és az utána következő nemzedék megértéséhez talán elég néhány esztendő. (Az okok számosak, kitérni egyszer érdemes lesz rájuk.) Fekete Gyula és generációja, ha kissé lassan is, próféta lesz a saját hazájában.

bővebben >
 


Unplugged dzsesszrock – húrokra
A hétvégén Budapesten a kamarazene fenegyerekei
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 8. 14:38

A Smith Quartet november 9-ei koncertjével folytatódik a budapesti British Council nagyszabású kulturális programsorozata. A Showcase névre hallgató sorozat a kortárs angol művészvilág krémjét mutatja be a magyar közönség számára.

bővebben >
 


Szárnyaló világhír
Lapszemle a múltban és a jelenben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 8. 13:06
1931. július 16-án  – nem először, és nem is utoljára – két magyartól volt hangos a világsajtó, két magyartól, akik különös dologra vállalkoztak: átrepülték az Atlanti-óceánt, mégpedig jó magyar szokás szerint rekordidő alatt. Miszlay Zsolt a História legutóbbi számában e két magyar pilótára emlékezik.

bővebben >
 


Völgy a Fogadóban
Művészetek Völgye a Millenárison
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 8. 11:34


November 10-én a Millenáris Fogadójában újraéled egy napra a Művészetek Völgye, ahol színház a pajta, a kocsma, a padlás, koncertterem minden templom, mező, tér, és kiállítócsarnok a pince, a kert, a patakpart és a sziget. Itt szűkösebb a hely, kevesebb az idő és a lehetőség, de a Völgy mindenhol Völgy…

 

bővebben >
 


Prága - programajánló
Furcsaságok kicsiny boltjai
Szerzõ: Regős Csilla
2002. november 8. 11:13

Franco Fontana:
Prága (vörös háztetõk), 1967


Az ötvenes évek plakátmagánya, Beethoven zenéje, egy jó halom kockakõ és egy csésze gõzölgõ kávé az asztalon. Hogy jön össze mindez? Idõutazásnak tûnik? Látogasson Prágába, ott mindez megtörténhet.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  23  24  25  26  27   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!