Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  17  18  19  20  21   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
"Rögzített köröket futunk"
Beszélgetés Gárdos Péterrel, Az utolsó blues rendezőjével
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 3. 10:44

Gárdos Péter új filmje - a 26. Kairói Filmfesztiválon fődíjat, Arany Piramist elnyert Az utolsó blues - azt a problémát feszegeti, vajon genetikusan meghatározott a sorsunk, vagy képesek vagyunk-e kitörni? Miért érezzük magunkat egyre magányosabbnak, amikor soha nem éltünk ilyen pörgősen, mint most? A filozofikus eszmék ütköztetéséhez szokatlan szereplőgárdát kért fel.

bővebben >
 


A pokoli jóság felé
A kárhozat útja
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 3. 10:27

Mától megy a mozikban az Amerikai szépség rendezője, Sam Mendes új filmje, amelyben vadnyugati és gengszterfilm hagyományokat elevenít fel. A kárhozat útja a (majdnem) magányos, fegyveres férfi paradox stációi: a bérgyilkos maffiózó-smasszerből és mogorva családapából a történet végére a fiát a bűntől megmentő, bosszúálló és igazságtevő – igaz, pokolra jutó – lovaggá válik.

bővebben >
 


Fogyasztható művészfilm
András Ferenc: Szent Lőrinc-folyó lazacai
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 3. 10:26

Öt év munka után a szinkronra vár András Ferenc Szent Lőrinc-folyó lazacai című új filmje. A Dögkeselyű vagy például a Veri az ördög a feleségét rendezője, a Dialóg Filmstúdió egykori igazgatója nyolc esztendeje nem forgatott egész estés játékfilmet.

bővebben >
 


Együtt zenélnek a „haragos féltestvérek”
Három világvallás közösen ünnepel a Millenárison
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. december 2. 15:55

Ma kezdődik a chanuka, a zsidó ünnepkör egyik legfontosabb eseménye. Ennek apropóján a Millenáris Teátrumban első hallásra meghökkentő zenei esemény várható: egy klezmer, egy marokkói és két, keresztény zenét feldolgozó együttes közös hangversenye lesz hallható. Zsidók, arabok és keresztények együtt – a megbékélés estéjét ígéri a szervező Said Tichiti, a Chalaban együttes marokkói frontembere.

bővebben >
 


Füst pénteken, 13-án
Kik bírálják az operaházi pályázatot?
Szerzõ: Albert Mária
2002. december 2. 15:53

Csak jövő pénteken nevezi meg a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatóját a kulturális miniszter. Ma nyilvánosságra hozta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, kik bírálják el a pályázatokat, kik tesznek a tárca vezetője számára szakmai javaslatot. Három aspiráns ismert, a negyedik nem járult hozzá neve közléséhez.

bővebben >
 


Újjászületőben a mozgásszínház?
Az utolsó csepp fesztivál trendjeiről
Szerzõ: Albert Mária
2002. december 2. 15:49


A tehetséges fiatalokat pártoló szervezeteknek, rendezvényeknek és fórumoknak különös figyelmet kell szentelnünk. Vannak műhelyek, amelyek évek óta dolgoznak csendesebb és szerényebb körülmények között a teljes névtelenségben. A népszerűbb, inkább a kommerszhez közelítő tanodák "sztárjaival" viszont igen korán megismerkedünk, népszerű szappanoperák vagy reklámok jóvoltából. A tegnap véget ért Utolsó Csepp Fesztivál két színházi előadása rácáfolt arra a nézetre, hogy bármiféle hamis előítélet alapján lehetne eldönteni, kik és mik kaphatnak helyet egy ilyen bemutató-sorozaton.

bővebben >
 


"Beleszerettem Schubertbe..."
Érdi Tamás zongorakoncertje december 1-én a Millenárisban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 2. 13:44

Vasárnap este Érdi Tamás először szólaltat meg Schubert műveket, négy impromptut, három zongoradarabot (D946), és az a-moll szonátát. Néhány évvel ezelőtt azt mondta, nem fog Schubertet játszani, amíg meg nem érik hozzá. Úgy látszik, most már érettnek találta magát, hiszen novemberben Schubert CD-t készített, amely karácsonyra a boltokba kerül.

bővebben >
 


Össztánc a javából
A Vígszínházban vendégszerepel a Pozsonyi Nemzeti Színház
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 2. 13:42

2002. december 1-jén a Vígszínház művészeinek lesz egy szabad estéjük, ám pihenés helyett valószínűleg többen mégis a teátrum falain belül maradnak. Ám nem a színpadon, hanem a nézőtéren foglalnak majd helyet: egy este erejéig átadják helyüket a Pozsonyi Nemzeti Színház társulatának, amelynek tagjai Össztánc című produkciójukkal eltáncolják a huszadik századi Szlovákia (korábban Csehszlovákia) legfontosabb történelmi pillanatait.

bővebben >
 


Azt meséld el, Pista!
Mácsai Pál a Madách Kamarában folytatja
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 2. 13:41


Örkény és az Egypercesek. Két egymástól elválaszthatatlan szó. Az Egyperceseket olvasva bizonyára mindenki megpróbálja elképzelni magában, ehhez a – nem mindennapi- stílushoz illő karaktert, hús-vér embert. Ha ez idáig nem sikerült annyira hitelesen, mint azt szeretnénk, ez a darab biztosan kitölti a hiányzó elemek helyét. Kétségtelenül heroikus vállalkozás volt Örkény szellemét megidézni, különös tekintettel arra, hogy a darab egyszemélyes szereplőjére, Mácsai Pálra hárult ez a feladat.

bővebben >
 


A sikerért minden nap küzdeni kell
Beszélgetés Kiss Jánossal, a Győri Balett igazgatójával
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 2. 12:43

Kiss János
(Dobó László felvétele)
Kiss János a magyar táncművészet meghatározó egyénisége. Pályája összefonódott a Győri Balettel, hiszen egyik alapító tagja volt annak az együttesnek, amelynek története mesébe illő. A hetvenes évek végén az Állami Balett Intézet egyik végzős évfolyama úgy döntött, hogy együtt szeretne maradni, ám mivel lehetetlen lett volna mindegyikőjüket egy helyre leszerződtetni, elhatározták, hogy társulatot alapítanak. Vezetőjüknek a Béjart Ballet akkori szólistáját, Markó Ivánt választották. A hely is meseszerűen adta magát, hiszen éppen abban az évben nyitotta meg kapuit az új színház Győrben.

bővebben >
 


Szerepcsere művészi fokon
Királyfi és koldus a Kolibri Családi Színházban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 2. 11:42

Emlékszem a felhőtlen vasárnapokra gyerekkoromból: a tévé mindig műsorra tűzte egy-egy gyermekdarab színházi közvetítését. Maradandó emlékké vált Bors néni, az Aranyszamár és még számos csodálatos színielőadás. Ma már vidékről sem jelent egész napos programot, hogy eljussunk a gyerekkel színházba. Az élmény utáni vágyat viszont fokozza, hogy kevés értékes művet tűznek műsorra a fiatalabbaknak. A Királyfi és koldus előadására hosszú várakozás után lehetett csak jegyet szerezni.

bővebben >
 


Kézzel illesztett bőrkötés
Kertész Imre művei díszkiadásban is kaphatók
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 2. 11:29


A Nobel-díj ünnepélyes átadására, december 10-ére különlegesen szép díszkiadásban is megjelenik Kertész Imre három regénye, amelyet trilógiaként is szokás emlegetni: a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért és A kudarc. A finom, elegáns díszkiadás 5000 példányából 500 kötet számozott, ezek december első napjaiban megérkeznek a kiadóba. Ez utóbbiak különleges kötését kézzel végzik, mert így lehet igazán szépen egymásra simítani a kötetek gerincén a bőrt.

bővebben >
 


Huszonegy ősbemutató tíz nap alatt
12. Európa Filmhét Budapesten
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. november 29. 14:17

Minden eddiginél több, összesen 25 európai nagyjátékfilmet láthat a közönség december 5-e és 15-e között a Művész moziban. A három blokkba csoportosított művek közül huszonegy ősbemutatóként kerül a vászonra a 12. Európa Filmhéten, amelyet a Budapest Film szervezett.

bővebben >
 


Besavanyodásról szó sincs!
Beszélgetés Mácsai Pállal
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 29. 11:09

Mácsai Pál A testőr című
vígjátékban
A színikritikusok díjának idei kiosztásán Mácsai Pál, a színház művészeti vezetője különdíjat kapott a Madách Kamara megújításáért. A díjazottat új és régi arculatról, kommersz- és művész-színházról, értékekről és a közönség megtartásáról kérdeztük.

bővebben >
 


Művészet cseppekben
Utolsó Csepp Fesztivál - Művészeti Iskolák 4. Találkozója
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 29. 10:42
November 28-án kezdődik az immáron negyedik alkalommal megrendezett Odeon Utolsó Csepp Fesztivál, a művészeti iskolák találkozója három helyszínen.

bővebben >
 


Pacákból pacákot
Szürrealista délelőtt csak gyerekeknek
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 29. 10:35

Sokaknak a művészet világa csupán vágyálom. Ám ha nyitott szemmel járnának, észrevehetnének egy kis fekete-fehér szórólapot - a kilincset azon a bizonyos ajtón. Mögötte Németh Ilona jelmez- és bábtervező művész tart képzőművészeti foglalkozásokat minden szombat délelőtt.

bővebben >
 


Egy héten át táncoltak
III. Magyar Táncfesztivál Győrben (június 21-28.)
Szerzõ: Nagy Orsolya
2002. november 28. 16:13
Egy héten át folyt a tánc Győrben 18 hazai tánctársulat fellépésével - valamint lelkes amatőr break táncosok bemutatóival, akik délutánonként a színház előtt szórakoztatták a járókelőket.
A III. Magyar Táncfesztiválon láthattunk kortárs és néptánc, dramatikus és hangulatábrázoló, vidám és filozofikus, valamint nagyon színvonalas és kevéssé sikerült produkciókat is. De ahogy egy külföldi újságíró megjegyezte: "egy fesztiválnak változatosnak kell lennie."

bővebben >
 


Elektronikus tánczene kubai ritmusalapon
De-Phazz koncert a Petőfi Csarnokban november 29-én
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 28. 14:11

Szexis, jókedvű, néha szarkasztikus humorú, melegségtől és élettől sugárzó, szövevényes mégis harmonikus összetételű zenei mozaik a De-Phazz egyedülálló stílusa.

bővebben >
 


Céhes ajándék
Decemberre készült a romániai magyar könyvkiadás
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 28. 12:57

Több mint 100 könyvvel jelenik meg december elején a hazai piacon a Romániai Magyar Könyves Céh, amely főként erdélyi vonatkozású történetekkel készül a karácsonyi ünnepekre. Káli Király István, a céh elnöke, a Mentor kiadó igazgatója az artiturának elmondta: a 26 tagot számláló társulás hét kiadó újdonságait kínálja Magyarországon. A gyerekek találkozhatnak Szöszmögivel és Sündörgővel, a felnőttek pedig régi képeslapok gyűjteményéből megismerhetik a hajdani Marosvásárhely nevezetességeit.

bővebben >
 


Honderű a nagy kátyúban
Spiró-dömping a színpadokon
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 28. 12:35

Kárpáti Péter, Egressy Zoltán, Németh Ákos, Kornis Mihály, Pozsgay Zsolt, Hamvai Kornél drámái egyszerre vannak jelen a fővárosi és a vidéki színházak repertoárján. A magyar színháztörténet elmúlt fél évszázadában nem volt példa arra, hogy ennyi kortárs drámaíró tudjon betörni a színpadokra. A színházak tehát igényt tartanak a magyar drámákra. Nem volt ez mindig így. Spiró Györgynek például 32 évig kellett várnia, hogy 1978-ban végre magyar színpadon lássa darabját.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  17  18  19  20  21   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!